Hoewel niets aan de ferry van DFDS doet denken aan stoomvaart, gaan we die link wel leggen. We komen de boot tegen op een drukke kruising in het havengebied. Achter ons ligt de Nieuwe Maas naar de stad, voor ons het Scheur en de Nieuwe Waterweg naar zee. Schuin naar bakboord vaar je de Botlek in en scherper bakboord markeert de Botlekbrug het begin van de Oude Maas naar Dordrecht. Een paar booreilanden met opgedraaide poten zorgen ervoor dat je deze plek al van heinde en verre ziet liggen. Het vaarverkeer op dit gedeelte wordt geregeld door de Sector Botlek. Omdat zeevaart, binnenvaart, beroeps- en pleziervaart hier met elkaar moeten dealen, is het uiterst nuttig dat de sectorleiding dat scherp in de gaten houdt. En daarvoor is het ook wel prettig dat de stoomvaart van weleer is opgevolgd door betrouwbaarder aandrijvingen.

De Suecia Seaways van DFDS komt van zee en is op weg naar hun vrachtterminal in de Vulcaanhaven. Met het schip onderhoudt de rederij een veerdienst op Felixstowe in het VK. De Suecia is een ro-ro cargo ship uit 1999. Dat staat voor roll-on-roll-off vrachtschip: de containers en andere lading worden via een laadklep aan en van boord gereden. De boot meet 196m bij 26m en heeft een diepgang van 6,5m. DFDS is de Deense afkorting van de Verenigde Stoomvaart Maatschappij (voor de Dansk-o-fielen onder ons: Det Forenede Dampskibs-Selskab). Het is een groot Noord-Europees scheepvaartbedrijf dat ook aan spoor- en landtransport doet. Het bedrijf staat genoteerd aan de beurs van Kopenhagen. De maatschappij is opgericht in 1866 bij de fusie van de drie grootste Deense stoomvaartbedrijven uit die tijd.

DFDS is er niet uniek in, want ook bij P&O kom je in de naam een verwijzing naar het stoomvaarttijdperk tegen. P&O komt namelijk van ‘Peninsular and Oriental Steam Navigation Company’. En onze aloude KNSM is natuurlijk ook ooit als stoombootmaatschappij begonnen. Het toont het enorme belang aan dat stoom als aandrijving langdurig heeft gehad. Aan ons dagelijks spraakgebruik kun je dat ook nog heel goed horen. Op stoom komen of stoom afblazen zijn volstrekt gebruikelijke zegswijzen waarvan de relatie met het vroegere stoomtijdperk gemakkelijk te leggen is. Dat geldt dan weer veel minder voor de uitdrukking dat de stoom uit je oren komt, want dat heeft meestal een link met het heden…

Tekst

Pim van der Marel

Meer artikelen

Cancelcultuur, oh ja joh!

20 juni 2024

Mag je tegenwoordig überhaupt nog iets opschrijven, je uitspreken? Geef vooral niet je mening. Er is zelfs een reclame waarin staat: ”Meld het als een...

Lees het hele artikel

Handen ineen voor een veilige haven

20 juni 2024

Samen oefenen is binnen de wereld van hulpverlening en risicobeheersing cruciaal. Het zorgt voor ingesleten routines, zodat alle partijen als de radertjes in een Zwitsers...

Lees het hele artikel