Cancelcultuur, oh ja joh!

20 juni 2024

Mag je tegenwoordig überhaupt nog iets opschrijven, je uitspreken? Geef vooral niet je mening.

Er is zelfs een reclame waarin staat: ”Meld het als een andere collega te ver is gegaan”. De grens is onduidelijk, je kunt letterlijk alle kanten op. Er is geen grens, maar houd je je er wel aan?

Overigens kun je op sociale media prima je ding doen, er zijn geen regels. Wellicht is het beter om hier iets aan te doen in het kader van grensoverschrijdend gedrag, in plaats van dit soort reclames.

Zo ben ik het niet altijd eens met Wilders, hij is echt wat te links naar mijn idee, maar hij spreekt zich wel uit en zegt wat hij vindt. Wel iets genuanceerder inmiddels, met het oog op de nieuwe coalitie. Nu helpt het ook niet echt mee dat de voorzitter van de VVD, Yeşilgöz, een overtuigd 020-er is en ook de strategie die deze partij hanteert is meer destructief dan opbouwend. Zeg gewoon eerlijk: ”We willen niet!” En als je wel wilt: concessies! Want nu staan we als land stil.

Ja, we kunnen glimlachen en zeggen dat we op een mooie plek zijn en verdere onnodige informatie delen, maar misschien moeten we eens terug naar de dialoog. Accepteren dat je het soms niet met elkaar eens bent. Eén gelaatsuitdrukking in een gesprek zegt vaak meer dan duizend woorden. Wel wat duaal in het kader van een column…

Daarin moeten we de jeugd ook wat wijzer maken. Naast elkaar op de telefoon zitten, is dat een leuk gesprek?! We moeten hier echt iets aan doen, zeker op de fiets of in de auto. Creëer iets als een maximaal aantal uren of in plaats van de lane assist en kilometeroverschrijding een blokkade op je mobiel, zodra je harder gaat dan lopen.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik ook gevangen ben geweest, en nog steeds weleens: moet ik dat verhaal echt posten of moet ik altijd mijn telefoon opnemen? Leg dat ding eens neer in een gesprek, dan maar niet te bereiken. Wees bij de persoon, niet in de telefoon, voordat het te laat is, neem dat maar van mij aan!

Als knooppunt van internationale handel en innovatie staat Rotterdam bekend om zijn directe communicatiestijl en openheid. In een wereld waarin de cancelcultuur en sociale media steeds prominenter worden, kunnen we beter uitwisselen en delen, dan kunnen we ook vermenigvuldigen!

Dus als we iets moeten gaan cancelen, laten we dan starten met sociale media. Geef het goede voorbeeld: ga een gesprek aan of speel buiten met je kinderen, wie weet vinden ze dat wel leuk?

En nu maar hopen dat ik niet word gecanc…

Tekst

Dennis de Roo

Meer artikelen

Een kijkje in de wereld van…

20 juni 2024

Voor iedere editie van Onze Haven volgt fotograaf Roderik van Nispen iemand die in de haven werkt. Met zijn indrukwekkende foto’s biedt hij een letterlijk...

Lees het hele artikel

STOOM

20 juni 2024

Hoewel niets aan de ferry van DFDS doet denken aan stoomvaart, gaan we die link wel leggen. We komen de boot tegen op een drukke...

Lees het hele artikel