Een kijkje in de wereld van…

20 juni 2024

Voor iedere editie van Onze Haven volgt fotograaf Roderik van Nispen iemand die in de haven werkt. Met zijn indrukwekkende foto’s biedt hij een letterlijk kijkje in ‘de wereld van’. In deze rubriek kijken we mee met Rolex, een van de speurhonden van de Douane.

Rolex, een passende naam voor deze douanespeurhond, heeft een talent voor het opsporen van geld tussen containers, koffers en voertuigen. Geld leidt vaak naar drugs en andersom, zegt Douanier René. De douane heeft een controlerende rol in de haven; zij checken alles wat het land in- of uit gaat.. Naast Rolex speuren haar collega’s naar drugs of tabak. Ook helpen Rolex en René de politie en de FIOD bij huiszoekingen. Vroeg in de ochtend wacht ze geduldig in het busje terwijl René wordt gebrieft. Toch lijkt het of ze heeft meegeluisterd, want zodra het busje opengaat, weet Rolex precies wat haar te doen staat. Gefocust laat ze haar neus het werk doen, tot ze aanslaat.

“Ze heeft iets gevonden!”

Naast het speurwerk traint René bijna dagelijks met haar, want honden hebben reukcellen die telkens vernieuwen. “Je moet dus blijven trainen, zodat de geldgeur scherp blijft.” Aan het eind van de dag gaat Rolex met René mee naar huis, waar ze in een ruime buitenkennel met nachthok kan bijkomen van een intensieve dag. “Ze is blij met haar eigen plekje”, merkt René. “Bovendien is ze geselecteerd om haar werkdrift”, grinnikt hij. “Als ik haar binnenlaat, springt ze binnen de kortste keren op het keukenblok en zit ze met haar neus in mijn kastjes.”

Tekst

Loïs Verkooijen

Beeld

Roderik van Nispen

Meer artikelen

PLASTIC FANTASTIC

20 juni 2024

Mijn wekelijkse rondje hardlopen combineer ik regelmatig met zwerfvuil rapen, ook wel plogging genoemd. Het is niet ingewikkeld: je neemt een (vuilnis)zak mee, trekt een...

Lees het hele artikel

Cancelcultuur, oh ja joh!

20 juni 2024

Mag je tegenwoordig überhaupt nog iets opschrijven, je uitspreken? Geef vooral niet je mening. Er is zelfs een reclame waarin staat: ”Meld het als een...

Lees het hele artikel