IK KEN IEMAND DIE HAVENMAN 2023 IS GEWORDEN

26 februari 2024

Met de neus vooruit en cyberweerbaarheid in het achterhoofd, focussen we in 2024 vooral op de nieuwe Nederlandse cyberwetten die gaan komen. Toch blikken we ook graag nog even terug – op een persoon die het afgelopen jaar met een fraaie erkenning heeft mogen afsluiten.

Havenman van het Jaar. Geen willekeurige titel, en geen onverdiende. De kersverse drager heeft bijna tien jaar aan het roer gestaan van een organisatie in het hart van Rotterdam, waar hij bekend stond als iemand die stevig in de bus kon blazen – met een heldere kijk op de toekomst. Een echte havenbaas.

Deze Havenman had al vroeg de visie dat ons vakgebied belangrijk is in – en vr – de Haven. Hij had een bepalende rol in het agenderen van het belang (nee, de noodzaak) van wat we doen – en dan zowel in Rotterdam als in Den Haag. Als hij sprak, werd er geluisterd.

Ook de keerzijde van digitalisering is hem niet vreemd, want fraudeurs die zich schuldig maken aan storage spoofing en handelaren in olie en andere brandstoffen oplichten, misbruiken ook van zijn organisatie de bedrijfsgegevens. En ook daar staan er wel eens nietsvermoedende ondernemers op de stoep, op zoek naar antwoorden.

Een tankauto die aan de Wilhelminakade olie komt halen bij het kantoor van het Havenbedrijf, het is toch een beetje alsof je navigatie gehackt is. Helaas is het wel degelijk de realiteit van de smerige oplichters die een niet-bestaande tankopslag voor een mooie prijs proberen te verkopen – met serieuze imagoschade en miljoenen nog tastbaardere averij als gevolg. Een hardnekkige vorm van (cyber)fraude, die we vanuit onze werkgroep blijven bestrijden – met steun van het Havenbedrijf.

De redenen dat iemand wel – of juist niet – tot Havenman verkozen wordt, zijn ons onbekend. We hebben wel gezien dat deze havenbaas stevig heeft ingezet op veiligheid, duurzaamheid (energietransitie), efficiëntie – denk aan de Container Exchange Route – én digitalisering. Iemand met de neus vooruit, en veiligheid in het achterhoofd. Misschien zijn dat de bepalende voorwaarden geweest? Hoe dan ook hebben we een praktische tip voor iedereen die zich als havenbaas wil gaan profileren; ferm-rotterdam.nl/nis2.

Tekst

Evelien Bras

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Onze Haven editie +17

29 februari 2024

De haven van Rotterdam, met zijn indrukwekkende infrastructuur en dynamische gemeenschap, is een plek vol inspiratie en avontuur. Het is een wereld op zich, waarbij...

Lees het hele artikel

15x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

26 februari 2024

Rotterdam, dat zijn oorsprong vindt in 1250 als een bescheiden vissersdorp, is in 2024 uitgegroeid tot de grootste havenstad van Europa. Hoewel de haven geleidelijk...

Lees het hele artikel