15x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

26 februari 2024

Rotterdam, dat zijn oorsprong vindt in 1250 als een bescheiden vissersdorp, is in 2024 uitgegroeid tot de grootste havenstad van Europa. Hoewel de haven geleidelijk naar het westen is verplaatst, blijft de verbondenheid met de zee voelbaar in de stad. Het is niet gek dat Rotterdammers trots zijn op hun stad en deze liefde voor de haven de geschiedenis van de stad elke dag willen delen. De invloed van onze haven is al sinds jaar en dag aanwezig en borrelt vrolijk door bij de Rotterdamse horecaondernemers, dat voel, ruik en proef je!

De horecaondernemers in Rotterdam zijn als het ware de kapiteins van hun eigen schepen, gedreven met de Rotterdamse arbeidersmentaliteit, nuchter, trots en vol energie. De geschiedenis van de haven vermengt zich moeiteloos met de dynamiek van de stad en komt tot uiting in diverse eetgelegenheden. Van eenvoudige street food kraampjes tot gezellige eetcafés, de Rotterdamse culinaire scene draagt de zilte sfeer van de haven.

Bij De Buik weten ze alles over lekker eten en drinken. Ze verkennen dagelijks gevestigde en nieuwe hotspots die een unieke culinaire ervaring aanbieden in Rotterdam en omstreken. Van het oudste café dat de oorlog heeft doorstaan tot moderne drijvende restaurants met een eigentijdse charme, elke plek heeft zijn eigen verhaal en connectie met onze stad. Speciaal voor Onze Haven heeft de Buik van Rotterdam de 15 leukste en meest bijzondere havenrestaurants op een rijtje gezet, die een smakelijke ode aan onze havenstad brengen.

Stadshaven Brouwerij
Stadshaven is een Bierbrouwerij en Gastropub ineen, ze vonden de perfecte locatie in een oude fruitloods van maar liefst 5.000m2 aan de Galileïstraat in Merwe-Vierhavens. De unieke locatie biedt een combinatie van de ongedwongen sfeer van een kroeg met de topkwaliteit van een high-end restaurant. Ze bieden alle facetten voor een heerlijke middag of avond uit: zo proef je alle bieren aan je bar, tap je eigen biertjes aan taptafels, dineer je in romantische sferen met uitzicht op de haven of geniet je van livemuziek en spelletjes zoals pittenzak werpen en shuffleboard!

Café Melief Bender
Het bruine café op de Oude Binnenweg draagt de naam van het oudste café van Rotterdam. Ze bestaan namelijk al 148 jaar en hebben het bombardement op wondere wijze overleefd. Voor havenarbeiders was Melief Bender de veilige haven en dronken ze hier hun bier. De historie van deze tent is tegenwoordig nog altijd te zien in het interieur, waar veel foto’s in lijstjes hangen of gewoon met de punaise zijn opgeprikt.

De Ballentent
De Ballentent is te vinden aan de Parkkade en draagt de naam van beste havenkroeg van Rotterdam. De zaak ligt aan de kade van de Maas en staat bekend om zijn, jawel, ballen! Hier krijg je een no-nonsense bal gehakt met brood of friet, die je geproefd moet hebben. Het interieur van De Ballentent wordt gesierd door foto’s van de Rotterdamse haven en schepen. Wanneer je je bal gehakt besteld hebt, kun je genieten van alles dat voorbij vaart over de Maas of van alle historie die aan de muur hangt.

Café De Ouwehoer
Wie dit café binnenstapt krijgt het gevoel alsof het er al jaar en dag zit en de zeemannen nog maar net weg zijn. Hoewel dit café relatief nieuw is, kom je hier om ouderwets te ouwehoeren, te drinken, en niet vergeten, te eten. Café De Ouwehoer is te vinden in de voormalige rosse zeemansbuurt van Rotterdam en doet daar ook een groot eerbetoon aan.

River Bar
Aan de kop van de Veerhaven (Scheepvaartkwartier) is in 2023 de River Bar gevestigd. Het pand, het Kooren Paviljoen, zou eigenlijk deels dienst doen als kantoor voor Rotterdams scheepvaartbedrijf KOTUG. Uiteindelijk kwam er toch een horecavergunning op het pand en is het paviljoen met uitzicht op de Nieuwe Maas getransformeerd tot River Bar. Bij River Bar kun je van ’s middags tot ’s avonds laat binnenlopen om te borrelen en te eten; de keuken is de hele dag door geopend met dezelfde kaart. Het eten en drinken van River Bar is geïnspireerd door de Europese rivieren en is zo gecreëerd om het toegankelijk en laagdrempelig te houden voor een breed publiek, zonder in te leveren op smaak en kwaliteit.

Putaine
De locatie van Putaine is bijzonder, het drijft op de Maas bij de Rijnhaven. Als je op de Rijnhavenbrug staat, in de Rotterdamse volksmond ook wel de Hoerenloper genoemd, kun je Putaine niet missen. Putaine zonder ‘e’ is Frans voor prostituee, wat verwijst naar het rosse arbeidersverleden van de Kaap. Het drijvende restaurant heeft de flair van de jaren tachtig gevangen en voorzien van een eigentijdse charme. Het niveau en de stijl van de gerechten is vergelijkbaar met zusterrestaurant Héroine, hoewel Putaine naast een chef’s menu ook de optie biedt om à la carte te eten.

Hotel New York
De Rotterdamse geschiedenis wordt gekenmerkt door de arbeiderscultuur. Handen uit de mouwen en hard werken voor je geld. Het lukte veel migranten niet om een baan te vinden in Nederland en daarom vertrokken ze naar Noord-Amerika, met de hoop op een beter leven. Juist op deze befaamde plek, de Holland-Amerika Lijn, komen mensen tegenwoordig om te overnachten of om een hapje te eten. Hotel New York is een waar icoon geworden in Rotterdam en schittert op de perfecte plek op de Kop van Zuid.

SS Rotterdam
Het Stoomschip Rotterdam is een van de iconen van de skyline van Rotterdam en is tegenwoordig permanent aangemeerd in de Maashaven. Hoewel het schip nu niet meer vaart, heeft het sinds 1959 vele wereldzeeën bevaren als vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en als cruiseschip. Het ss Rotterdam dient voornamelijk als hotel, maar staat ook zeker bekend om de restaurants, bars en het gerenommeerde terras op het dek met zwembad, allemaal in de jaren ’50 stijl.

Café-restaurant Courzand
Dit havenrestaurant mag echt niet ontbreken op onze lijst. Voorheen was dit een feestzaal voor de arbeiders van de RDM. Het havenrestaurant is hier dichtbij gevestigd in Heijplaat. Je kan ervoor kiezen om de watertaxi of waterbus te nemen, zo neem je gelijk een kijkje in de haven, voordat je een hapje gaat eten bij Café-restaurant Courzand. Het interieur van het restaurant staat overigens ook nog helemaal in het teken van de haven, wat voor een nostalgische sfeer zorgt.

Café Petit Restaurant Captain’s Cabin
Een paar meter verderop, om de hoek, vinden we de Captain’s Cabin, ook gelegen aan de Veerhaven in het Scheepvaartkwartier. Wanneer je binnenstapt waan je jezelf in een comfortabele kajuit met veel koperwerk en scheepsantiek. Naast een indrukwekkend interieur kan je er voor een klein bedrag lekker eten en drinken.

Old Dutch
Midden in Rotterdam bevindt zich het Restaurant Old Dutch met een unieke historie. Ze gaan niet mee met het modernisme en dat is te zien aan het interieur. Je bevindt je in een donkere houten ruimte met ruitvormige raampjes en tafels gedekt met linnen. Old Dutch was een en al havenmensen, dit is verminderd sinds de haven verder de stad is uitgegaan. Maar ze komen er nog steeds. Alleen wat minder.

Schmidt Zeevis
Schmidt Zeevis is en blijft een visleverancier, toch mag hij niet ontbreken op onze lijst. Schmidt is een begrip in en rondom de haven van Rotterdam, zo levert Schmidt Zeevis vis aan alle grote cruiseschepen. Menig Rotterdammer komt hier om een visje te halen of te bestellen, maar je kan in het pand in de Spaanse Polder ook een heerlijk hapje eten. Zo peuzel je hier je vis op aan een statafel onder het genot van een biertje of wijntje.

Tekst

De Buik

Meer artikelen

OP DE EERSTE RANG

26 februari 2024

De heavy-lift scheepskranen die bij GustoMSC in Schiedam uit de ontwerpkoker komen, zien bij de fabrieken van moederbedrijf NOV in Azië het licht. Om vervolgens...

Lees het hele artikel

Ik ken iemand die cybercriminelen betaalt

13 december 2023

Terwijl Feyenoord met dikke cijfers van Heerenveen wint en de Twentse broeders hun taak hebben gedaan door Ajax te verslaan, zit de KNVB haar wonden...

Lees het hele artikel