Onze Haven editie +17

29 februari 2024

De haven van Rotterdam, met zijn indrukwekkende infrastructuur en dynamische gemeenschap, is een plek vol inspiratie en avontuur. Het is een wereld op zich, waarbij elk schip dat de haven binnenkomt of verlaat een nieuw hoofdstuk begint, en waar de mensen die er werken en leven, dag in dag uit, samenkomen om te handelen en te bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst.

Dat er in de haven geen ‘ieder voor zich’ mentaliteit heerst moge duidelijk zijn. Hier, in de Rotterdamse haven, kijken mensen naar elkaar om en delen ze zowel de uitdagingen als de overwinningen die deze plek zo bijzonder maken.

Dat momenteel 80% van de jongeren in Rotterdam-Rijnmond niets meekrijgt van wat er allemaal gebeurt in de Rotterdamse haven is zo’n uitdaging. Duco Ferwerda van JINC zet zich al jaren in voor kinderen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand.

Twee jaar geleden introduceerde JINC in samenwerking met EIC Mainport gezamenlijk collectief PORT+. In een openhartig interview vertellen Duco en Michiel Beijs (EIC Mailport) in deze editie van Onze Haven hoe PORT+ moet functioneren als verbinder tussen scholen en bedrijven.

Toen in 1964 orkaan Cleo over de Bahama’s raasde verbleef Amerikaan Don Stephens met de christelijke organisatie ‘Jeugd met een Opdracht’ op het eiland. Schuilend in een hangar hoort de Amerikaanse tiener een levensveranderend gebed van een meisje dat smeekt om een ziekenhuisschip. Dertien jaar later start hij Mercy Ships, dat nu wereldwijd opereert. Ook vanuit de Rotterdamse haven. In deze editie gaan we in gesprek met Jaël van den Berg en Harm Fokker die ieder op hun eigen manier met Mercy Ships zorgen voor een beter leven voor mensen in Afrika.

Weer of geen weer, op de loodsen van Nederlands Loodswezen kun je rekenen. Met code geel reisde Onze Haven naar Europoort voor een gesprek met twee van de drijvende krachten achter de, soms stormachtige, operaties. Speciaal voor Onze Haven delen Elco Oskam en Bart Sinnaeve hoe belangrijk het is om niet in paniek te raken, maar uit te voeren wat je geleerd hebt.

Horecaondernemers in Rotterdam zijn als het ware de kapiteins van hun eigen schepen, gedreven met de Rotterdamse arbeidersmentaliteit, nuchter, trots en vol energie. De geschiedenis van de haven vermengt zich moeiteloos met de dynamiek van de stad en komt tot uiting in diverse eetgelegenheden. Van eenvoudige street food kraampjes tot gezellige eetcafés, de Rotterdamse culinaire scene draagt de zilte sfeer van de haven.

De Buik van Rotterdam tipt je in deze editie 15 havenrestaurants die een bezoek meer dan waard zijn. Van het oudste café dat de oorlog heeft doorstaan tot moderne drijvende restaurants met een eigentijdse charme, elke plek heeft zijn eigen verhaal en connectie met onze haven.

Geniet van alweer de 17e editie van Onze Haven en laat je inspireren!

Edwin Veekens

Tekst

Edwin Veekens

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

15x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

26 februari 2024

Rotterdam, dat zijn oorsprong vindt in 1250 als een bescheiden vissersdorp, is in 2024 uitgegroeid tot de grootste havenstad van Europa. Hoewel de haven geleidelijk...

Lees het hele artikel

Het mooiste beroep van de wereld

26 februari 2024

Voor wie er naar op zoek is weet: goed personeel is lastig te vinden. Ook in het cargadoorsvak is de vraag groot. Vandaar dat cargadoorworden.nl...

Lees het hele artikel