Bij een vaartocht over de Nieuwe Maas of Het Scheur plegen goed voorbereide pleziervaarders rekening te houden met het getij. De stroomsnelheid kan op dit stuk groter zijn dan 4km/u. Dat betekent voor een boot met een niet al te hoge vaarsnelheid nogal iets. Als de boot 8km/u pleegt te varen gaat het grofweg om een halvering van de snelheid. Of – de andere kant op – om grofweg 50% snelheidstoename. We hebben het dan over de snelheid over de grond, de snelheid door het water verandert natuurlijk niet. Bij sneller varende beroepsvaart mogen de getallen misschien wat minder spectaculair ogen, de financiële effecten zijn er vanzelfsprekend niet minder om.

De boei markeert de vaarwegversmalling in Het Scheur op de plaats waar de Maas-Deltatunnel wordt aangelegd. Deze toltunnel – vroeger de Blankenburgtunnel genoemd – vormt het hart van de nieuwe A24, die straks de A20 met de A15 gaat verbinden. Het laatste tunneldeel daarvan is begin november afgezonken. Het afzinken van de tunnelstukken is niet zonder slag of stoot gegaan. Zo zorgde een zouttong op de bodem van Het Scheur bij een eerdere afzinkpoging voor onvoorziene stroming waarop de kabels niet waren berekend. Maar ondanks het uitstel van de operatie door schade aan het laatste tunnelgedeelte is het nu dus toch in orde gekomen.

Op de website van Rijkwaterstaat lezen we dat dinsdagochtend (7 november) rond 05u00 het tunneldeel op de bodem van Het Scheur lag en het deurtje naar het eerder afgezonken tunnelstuk kon worden geopend.

Die timing is natuurlijk niet zomaar gekozen. Op 5 november hadden we de maanstand ‘laatste kwartier’ en dan heb je twee dagen later doodtij. Dat doet zich tweemaal per maand voor en kenmerkt zich door het kleinste getijdenverschil. De kentering van laag naar hoog water op 7 november was om 05u00 ’s morgens. Dat is de korte periode waarop je helemaal geen stroming hebt. Dat is allicht een heel wat handiger keuze dan het moment waarop de foto is genomen…

Tekst

Pim van der Marel

Beeld

Pim van der Marel

Meer artikelen

Onze Haven editie +17

29 februari 2024

De haven van Rotterdam, met zijn indrukwekkende infrastructuur en dynamische gemeenschap, is een plek vol inspiratie en avontuur. Het is een wereld op zich, waarbij...

Lees het hele artikel

15x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

26 februari 2024

Rotterdam, dat zijn oorsprong vindt in 1250 als een bescheiden vissersdorp, is in 2024 uitgegroeid tot de grootste havenstad van Europa. Hoewel de haven geleidelijk...

Lees het hele artikel