Ik ken iemand… stabiel aan de top?

29 juni 2023

Nu ik langer in Rotterdam werk, word ik vaker uitgenodigd voor feestjes. Zo was ik onlangs bij het jaardiner van Deltalinqs. Daar werden een hoop zinnige dingen gezegd. Minister Mark Harbers bijvoorbeeld over de draken – de uitdagingen van onze haven. Die zijn veelkoppig. En Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs waarschuwde voor ‘gibberisch’ en spraakverwarring. Dat we elkaar voor werkelijke impact ‘stevig moeten vasthouden’. Het zal je niet verbazen, ook gezien mijn vorige bijdrage – een voorbode op de inmiddels waarheid geworden festiviteiten op de Coolsingel – dat ik het daar wel mee eens ben, dat stevig vasthouden. Hand in hand. FERM staan. Vooral na wat gele kanaries kan dat wel eens handig zijn, maar daarover wellicht een andere keer meer.

Zoals gezegd: steeds meer feestjes. En ik ken iemand die daar af en toe ook komt. In mijn ogen een echte ‘havenbaas’. Iemand die ik wel wat stabiliteit in zijn top gun. Waarom dat belangrijk is? Met veel plezier denk ik dan aan Arne Slot. Ik voel plaatsvervangende trots voor de jongen uit Overijssel. In nota bene dezelfde week dat in Eindhoven de trainer en in Amsterdam de algemeen directeur én de trainer het toneel verlaten bewijst een stabiele top de beste uitgangspositie te zijn voor goede resultaten. Gerommel aan de top zorgt voor onstabiliteit in het speelveld.

Maar wanneer staat een top stevig? Net als in de voetballerij begrijpt een stabiele top waar ze staan, en kunnen ze het team aan de gang krijgen. De link met ‘digitalisering’ en ‘cyber’ is snel gemaakt. Want of je nu wil of niet, elke organisatie in Onze Haven is een digitale organisatie. Zonder een stabiele digitale footprint ben je nergens.

Digitalisering – ooit een speelveld van techneuten – is steeds meer een sociaal beroep geworden. Want het gaat niet over de technologie, maar over het gebruik ervan. Een goed resultaat bij de openingswedstrijd is prettig, maar hoe sta je er aan het einde van het seizoen voor? In de komende jaren komen er wetten bij. Bedoeld om zowel Nederland als Europa digitaal veiliger te maken. Daarbij kunnen bestuurders verantwoordelijk worden gehouden als ze niet aan basisvoorwaarden cybersecurity voldoen, waarbij mogelijke boetes niet mals zijn. Stabiliteit lijkt wel te worden afgedwongen.

Ik ken iemand – in mijn ogen een havenbaas – die zich wel afvraagt waar hij moet beginnen. Geen enkele organisatie is gelijk. Daarom adviseren we om voor het bepalen van de juiste stappen scenario’s centraal te stellen. Te oefenen. Te trainen. De omgeving verandert snel. En niemand kan het meer alleen. Met veel plezier verwijs ik nogmaals naar de rol van Arne Slot en zijn directie, die denken in scenario’s. Havenbazen: zorg dat je cyberweerbaar bent. Wij zullen vanuit FERM onze rol spelen. En dan nu: stevig vasthouden.

Tekst

Evelien Bras

Meer artikelen

‘Ik ben nu meer grijs dan zwart wit’

29 juni 2023

Hij was de beoogde opvolger van Van Donge & De Roo, een van de grootste logistieke dienstverleners in de Rotterdamse haven en naamdrager van het...

Lees het hele artikel

Werken in de Rotterdamse haven

29 juni 2023

Nergens is de wereld zo in beweging als in de Rotterdamse Haven. Nergens worden dagelijks zulke megasprongen gemaakt als in de Botlek,  Europoort en op...

Lees het hele artikel