Let’s talk binnenvaart

29 juni 2023

In mijn werk als kapitein, maar zeker ook als vlogger, kom ik zoveel verschillende leuke en nieuwe ideeën tegen om de binnenvaart te verduurzamen. Daar word ik blij van. Niet alleen omdat het beter is voor onze eigen gezondheid, maar ook omdat we het milieu echt moeten gaan verbeteren.

Gelukkig zijn er al veel goede innovatieve projecten gericht op de haven. Zo is in mei het eerste binnenvaartschip op waterstof in vaart gebracht in Rotterdam. Bij het 110 meter lange containerschip is de dieselmotor vervangen door een elektromotor en brandstofcellen. Een ander mooi initiatief is Tank Eye B.V. De mannen van Tank Eye B.V hebben prachtige apparatuur ontwikkeld om gesloten te monsteren en gas te meten aan boord van tankschepen. Gesloten meten en bemonsteren is namelijk veiliger, nauwkeuriger, elimineert besmettingsrisico’s en leidt tot betere resultaten. En dat terwijl er ook nog wordt voldaan aan strenge regels en voorschriften. Klasse/

De binnenvaart wordt steeds groener en veel mensen zijn bereid hun steentje bij te dragen. Toch zijn er een aantal mensen die nog sceptisch zijn wat betreft deze ontwikkelingen en ergens begrijp ik dat ook wel. Eerst zien en dan geloven is een begrip in de binnenvaart.

Ook bij de overheid is er steeds meer aandacht voor de binnenvaart. Terecht als je het mij vraagt. De binnenvaart is één van de belangrijkste takken in onze infrastructuur en verdient dus zeker wat extra aandacht. De binnenvaart is in Nederland verantwoordelijk voor maar liefst 35% van al het goederenvervoer en naar verwachting zal de binnenvaart de komende jaren alleen maar belangrijker worden. En toch staat de binnenvaart voor grote uitdagingen: verduurzamingsopgaven, de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering. Met de toekomstvisie voor de binnenvaart presenteerde minister Mark Harbers eind vorig jaar een integrale aanpak voor de komende decennia.

Dit gezegd te hebben wil ik eenieder van jullie ook oproepen om eens bij jezelf na te gaan hoe je kunt verduurzamen. Kleding recyclen? Afval sorteren? Zonnepanelen? Alle kleine beetjes helpen. Dus niet lullen maar poetsen en laten we met elkaar niet alleen de haven, maar de wereld een stukje groener maken.

Tekst

Liana Engibarjan

Meer artikelen

Fruitig en verbindend

29 juni 2023

In de Stadshaven Brouwerij borrelt het, in de immense biervaten, in de glazen van de bezoekers, maar vooral van de ideeën. Want deze Rotterdamse brouwers...

Lees het hele artikel

Toeval bestaat niet

29 juni 2023

Toen ondernemer Atom Zhou zijn geliefde Schiedam verliet om te wonen en werken in Den Haag, had hij nooit vermoed er ooit terug te keren....

Lees het hele artikel