Fruitig en verbindend

29 juni 2023

In de Stadshaven Brouwerij borrelt het, in de immense biervaten, in de glazen van de bezoekers, maar vooral van de ideeën. Want deze Rotterdamse brouwers willen niet enkel de lekkerste biertjes maken en verkopen, maar vooral het Merwe Vierhavengebied op de kaart zetten. Met hun gastropub en evenementen verbinden ze een veelzijdig publiek en laten ze de potentie van dit stuk haven zien.

‘Wauw, hier wil ik gaan werken’ is het eerste wat de Duitse Oliver Hudelmaier dacht toen hij de grootse deuren van Stadshaven Brouwerij binnenliep. Het was december 2022 en de brouwerij was nog maar anderhalf jaar geopend. Het pand is een brouwerij, gastropub en winkel ineen en sprak direct tot Olivers verbeelding. Met een opleiding als bierbrouwer op zak, voelde een baan als brouwmeester bij deze indrukwekkende onderneming als een jongensdroom. De kans om hier aan het roer te staan liet hij dus ook niet aan zich voorbij gaan. ”Er stond professionele apparatuur die je bij de grootste brouwerijen ziet en ik voelde dat ik het relatief kleine team veel vrijheid en creativiteit kon bieden”, vertelt Oliver. “Ik besloot direct het avontuur in de Stadshaven aan te gaan.”

Inmiddels is hij onderdeel van de ‘Fearless Brewers’, zoals het team zichzelf noemt. Deze naam refereert naar de Rotterdamse niet lullen maar poetsen-mentaliteit en naar de sprong in het diepe die directeur Harm van Deuren maakte toen hij de brouwerij begon. “Normaal gesproken begint een brouwer thuis al provisorisch met wat brouwsels en bouwt zo langzaam uit, maar Harm is meteen voor het grote werk gegaan. Hij zag deze droom voor zich en heeft investeerders en bierliefhebbers gevonden die dit samen met hem hebben gecreëerd. En kijk wat er nu staat. We zijn de op één na grootste onafhankelijke craftbierbrouwerij van Nederland. Ik durf wel te zeggen dat dat indrukwekkend is.”

Een appeltje voor de dorst
Het grootse pand komt nog meer tot leven wanneer je de geschiedenis erachter kent. Volgens Oliver is die namelijk zeer vitaminerijk. Het gebied diende vroeger als fruithaven waar fruit werd aangevoerd, opgeslagen en verhandeld. De brouwerij was een oud fruitpakhuis van maar liefst 5.000 vierkante meter waar de kratjes appels en peren op elkaar gestapeld werden. Nu stroomt er ieder jaar maar liefst 2 miljoen liter bier door de leidingen en vaten. Je kunt dus wel zeggen dat het pakhuis een hele metamorfose is ondergaan, al zijn de fruittonen hier en daar nog steeds terug te vinden. De geschiedenis biedt Oliver en zijn brouwers namelijk genoeg inspiratie voor hun bierrecepten. Met de fearless fruit-lijn combineren ze de twee werelden van fruit en bier. Zo heeft het biertje ‘Piranha Tripel’ tonen van kumquats en mango, proef je in de ‘Octopus Blond’ kiwibessen en bloedsinaasappel en vind je in de ‘Redhead Ale’ limoen en lychee.

‘De creativiteit is dus duidelijk te proeven in de bieren. Halen ze hun inspiratie niet uit de exotische fruitsoorten en smaken, dan wel uit de haven en het water.’

Een kunstmatig ontwikkeld biertje
De creativiteit is dus duidelijk te proeven in de bieren. Halen ze hun inspiratie niet uit de exotische fruitsoorten en smaken, dan wel uit de haven en het water. Maar ook artificial intelligence helpt een handje bij de creatie van het allernieuwste recept. Het was het idee van Oliver om de nieuwe populaire techniek, ChatGPT, het recept voor een biertje te laten schrijven. “Natuurlijk keken we het nog na”, vertelt hij. “Maar het leek ons een grappig idee om te kijken hoe ook wij deze techniek voor ons konden laten werken. We hebben het onlangs voor het eerst laten proeven op het Nederlands Bierproeffestival en zagen dat het ondanks de sceptici goed in de smaak viel. Het is leuk om op die manier te kunnen spelen en experimenteren.”

Het bier wordt gebrouwen met gezuiverd afvalwater en het restproduct ‘bierborstel’ gaat richting de nabijgelegen Floating Farm waar de koeien ermee worden gevoerd.

Deze creatieve manier van ondernemen past niet alleen bij Oliver en zijn collega’s, maar ook bij het gebied waar zij gevestigd zijn. Het Merwe Vierhavengebed is namelijk een innovatieve kraamkamer waar wonen, werken en vrije tijd steeds meer gecombineerd gaan worden. De Stadshaven Brouwerij wil daar niet alleen het begin van zijn, maar ook het goede voorbeeld in geven. Duurzaamheid is een groot onderdeel in hun werkwijze. Zo hebben ze een hypermoderne brouwerij installatie die koelwater hergebruikt als voorverwarmd brouwwater en hebben ze niet één maar wel duizend zonnepanelen op het dak liggen. Het bier wordt gebrouwen met gezuiverd afvalwater en het restproduct ‘bierborstel’ gaat richting de nabijgelegen Floating Farm waar de koeien ermee worden gevoerd. Maar ook de gasten van de gastropub krijgen het restproduct voorgeschoteld. Jordy’s Bakery verwerkt de bierborstel namelijk ook in hun borstelbrood dat bij de brouwerij terug te vinden is op het menu. Zo zijn innovatie en duurzaamheid niet enkel goed voor het milieu, maar verbindt het ook ondernemers in de omgeving.

Biercocktails, bloemkool en burgers
Mocht je nu geen bierliefhebber zijn, ook dan kun je bij Stadshaven Brouwerij terecht. De kaart staat vol met allerlei andere lekkere drankjes, zoals wijn, fris, cocktails en zelfs biercocktails. Hierin wordt bier gecombineerd met andere lekkere dranken en smaken. “Ik geef het als brouwer niet graag toe, maar die biercocktails vind ik ook heerlijk. Het is weer eens wat anders”, vertelt Oliver. Daarnaast kun je een lekker borrelgerechtje bestellen of dineren met drie gangen. Vlees, vis én vegetarisch staat op het menu, voor ieder wat wils dus. “We willen laten zien dat je bij bier niet enkel vlees hoeft te eten. Er zijn allerlei mooie combinaties die je kunt maken”, vertelt de brouwer. “Van een geroosterde bloemkool of falafel tot een goede burger.” De Stadshaven Brouwerij brengt het Merwe Vierhavengebied ook tot leven door muzikale middagen en avonden. Zo zijn er iedere tweede zondag van de maand Jazz-optredens van muziekstudenten te zien en draaien er regelmatig dj’s. Daarnaast staan er verschillende evenementen op de agenda, zoals Shipped, een bierfestival dat georganiseerd wordt samen met brouwerij Kaapse Brouwers en andere internationale brouwerijen uit de haven. Ook kun je bij het evenement Kopstoot, in samenwerking met Schiedamse distilleerders, een ouderwets kopstootje komen drinken.

Wanneer Oliver mensen op het terras in het zonnetje neer ziet ploffen met het uitzicht op de bootjes die af- en aanmeren, dan is hij helemaal tevreden. “Het mooiste aan mijn werk is dat ik samen met mijn team aan de achterkant de lekkerste biertjes mag brouwen en aan de voorkant zie hoe de mensen ervan genieten. In totaal hebben we maar liefst 35 verschillende bieren gebrouwen in de afgelopen jaren. Het is gaaf hoe op deze plek innovatie, duurzaamheid en verbinding hand in hand gaan. Ik ben nog altijd blij dat dit oude pakhuis me afgelopen december zo heeft omarmd en dat ik geen seconde twijfelde om dit avontuur aan te gaan.”

Tekst

Lieke Mooren

Beeld

Rick Arnold

Meer artikelen

Werken in de Rotterdamse haven

29 juni 2023

Nergens is de wereld zo in beweging als in de Rotterdamse Haven. Nergens worden dagelijks zulke megasprongen gemaakt als in de Botlek,  Europoort en op...

Lees het hele artikel

Let’s talk binnenvaart

29 juni 2023

In mijn werk als kapitein, maar zeker ook als vlogger, kom ik zoveel verschillende leuke en nieuwe ideeën tegen om de binnenvaart te verduurzamen. Daar...

Lees het hele artikel