Toeval bestaat niet

29 juni 2023

Toen ondernemer Atom Zhou zijn geliefde Schiedam verliet om te wonen en werken in Den Haag, had hij nooit vermoed er ooit terug te keren. Met de komst van het Havendijk Hotel spant hij zich met trots in voor omwonenden én havenwereld. 

Schiedam West, slechts een paar honderd meter van de gemeentegrens met Rotterdam, maar net zo goed middenin het uitgebreide, altijd dynamische havengebied. Waar rond water en havens het ene gebied vaak naadloos overgaat in het andere. Daar, aan de Spuihaven richting de Maas, tegenover Park Maasboulevard, vind je het onlangs geopende Havendijk Hotel. In een voormalige bibliotheek tref je er 38 kamers, een restaurant en een wellnessruimte met sauna en jacuzzi op het dakterras, inclusief uitzicht op Schiedam, de Maas en de havens.

De naam Havendijk Hotel is geen toeval. Schiedam is een havenstad met een lange geschiedenis. Die vertelt dat er in de dertiende eeuw een dam in de Schie was, om het achterliggende land te beschermen tegen het water. De vesting die in de buurt van die dam ontstond groeide uit tot een stad, Schiedam. Dat de eigenaar van het hotel geboren is in de buurt van de grootste containerhaven ter wereld is dan juist weer wél toeval.

Atom Zhou is namelijk geboren in China, onder de rook van Shanghai. Hij verhuisde met zijn ouders naar Nederland om zich in Schiedam-Noord te vestigen. ‘Ik zat daar op basisschool De Ouverture aan het Bachplein en heb er mijn jeugd doorgebracht. Mijn ouders waren, zoals velen met hen in die tijd, actief in de Chinese horeca. Ik heb nog even hier in West gewoond en ben toen gaan studeren in Den Haag. Daar ben ik later ook gaan wonen en heb er toen een telecombedrijf opgestart.’ Dus als je je afvraagt hoe het kan dat Atom en zijn collega’s zulke mooie, makkelijk te onthouden mobiele telefoonnummers hebben… Ook geen toeval.

Van lege bibliotheek tot hotel
‘De start van mijn bedrijf lag rond 1999-2000, tijdens de opkomst van nieuwe providers in Nederland. Een heel andere wereld dan nu. Ik had 20 franchisewinkels in het land en dat bleek een piekmoment. Met een snelle opkomst, maar dus ook een snelle afgang.’ Noodgedwongen verkocht Atom zijn bedrijf en maakte rond 2008/2009 de overstap naar vastgoed. En passant was hij ook nog uitgever van een eigen krant. Een ras-ondernemer dus.
Alsof het lot het zo bedacht had, kwam hij enkele jaren geleden een kans in Schiedam op het spoor. ‘Een hele mooie kans. De oude bibliotheek stond al jaren leeg en werd voor een deel gebruikt als kantoorruimte. Met mijn netwerk in de horeca, dat ik vanuit mijn ouders’ activiteiten heb opgebouwd, zag ik al direct een restaurant met kamers voor me. Tussen industrie en een woonwijk, aan het water, in directe verbinding met de Maas. Een prachtplek. Daar iets beginnen, dat voelde voor mij als thuiskomen. Herkenning en nostalgie kwamen samen en ik besloot er eerst een restaurant in te starten, Moods.’

Rustige, natuurlijke uitstraling
In de loop van de tijd bleek dat restaurant niet de juiste formule te hebben en Atom gooide het roer om. ‘Ik had het vrij luxe opgestart en dat paste niet bij de omgeving. Vooral havenmensen kwamen op bezoek en die eten toch liever vlees dan vis, bijvoorbeeld.’ Vandaar dat tegelijkertijd met de opening van het hotel op 24 maart het restaurant in vernieuwde vorm terugkwam: 1001 Kitchen & bar. Een modern en open restaurant met een rustige, natuurlijke uitstraling. Bijzonder zijn de ronde zitjes in levensgrote Chinese vogelkooien. Er wordt daar, heel toepasselijk, Asian streetfood geserveerd. Het plaatje compleet.

Supersnel internet
Vooral medewerkers van grote, internationale bedrijven uit de directe omgeving bezoeken het Havendijk Hotel. Om te lunchen of te dineren, te vergaderen, voor een zakelijk evenement of ter ontspanning. Het hotel heeft een grote conferentieruimte met podium voor 100 tot 200 personen. Inclusief restaurant en andere ruimtes biedt het hotel plek aan in totaal tussen de 300 en 400 zakelijke gasten. Ondanks dat het pas open is, is daar door zakenleven en gemeente al met succes en plezier gebruik van gemaakt. De entrepreneur spreekt: ‘Vanuit die zakelijke gedachte en mijn achtergrond in telecom vind ik daarbij internet heel belangrijk. Je moet goed kunnen werken en vergaderen. Vandaar dat ik supersnel internet met dubbel glasvezel heb laten aanleggen.’

Atom wil dat het de zakelijke bezoeker aan niets ontbreekt. Zo heeft de riante vergaderruimte zeer geavanceerde conferencing-apparatuur om naadloos te kunnen videobellen met het buitenland. “Perfect voor zakelijke meetings tot 25 personen.”

Link met het verleden
Maar ook het gebouw en de functie die het voor de omliggende wijk De Gorzen had, weerspiegelen in het interieur. Allereerst is het jaren 80-pand aan de buitenzijde helemaal opgeknapt. De binnenkant is door een ervaren interieurdesigner smaakvol ingericht. Dat zie je aan het eerder omschreven restaurant, en aan de kamers en suites: fris en ruimtelijk in rustige, aardse kleuren. ‘Binnenin leggen we de link met het verleden van het pand als bibliotheek. In elke kamer vind je een boek met een kaartje dat iets vertelt over de geschiedenis. Dat presenteren we met trots. Ook onze vergaderruimte gaan we zo aanpakken.’

Watertaxi voor de deur
‘Mijn affiniteit met de haven? Ik heb daar zelf niet heel veel mee, zeg ik je eerlijk. Maar ik vind het wél interessant. En ons hotel heeft er zeker wat mee. Kijk maar naar het logo met de H in de vorm van kabels en de ligging aan de Spuihaven. We proberen daarom ook de aanlegplaats voor de watertaxi tot direct voor het hotel te laten verplaatsen. Dat is nu nog wel een stukje lopen en het zou mooi zijn als we dat bij ons voor de deur kunnen aanbieden.’
Het Havendijk Hotel ligt dan ook direct aan het water. Er is veel internationale, zakelijke bedrijvigheid, maar net zo goed ruimte voor vrije tijd. Dat loopt redelijk naadloos in elkaar over met de jachthaven van de lokale watersportvereniging vlakbij en een natuurspeeltuin en educatieve buurttuin voor directe omwonenden tussen Havendijk en Jachthavenlaan.

Werken voor de business én de buurt
Dat sluit perfect aan op de toekomstplannen die Atom heeft. ‘Hier ligt mijn jeugd, ik heb er nog vrienden wonen en ik wil meer voor de omgeving betekenen, naast het uitbreiden van de business. Dus inderdaad: nog meer bedrijven betrekken, maar ook de buurtbewoners. Dat laatste doen we met het inrichten van De Huiskamer, een openbare ruimte in ons hotel waar mensen kunnen werken én elkaar kunnen ontmoeten. Onze hotelmanager had het goede idee om iets te doen tegen de vereenzaming van ouderen uit de wijk, bijvoorbeeld door bingo te organiseren. We zijn nu druk bezig om dat van de grond te krijgen.’

Prachtig. Ook prachtig, dat dakterras met die sauna en jacuzzi, waarvan je een prachtig uitzicht hebt op stad, water en havens. Alleen daarvoor zou je al een keer willen gaan.

Tekst

Niels van Laatum

Beeld

Rick Arnold

Meer artikelen

Let’s talk binnenvaart

29 juni 2023

In mijn werk als kapitein, maar zeker ook als vlogger, kom ik zoveel verschillende leuke en nieuwe ideeën tegen om de binnenvaart te verduurzamen. Daar...

Lees het hele artikel

Ik houd van verandering en van dynamiek

29 juni 2023

Hans van Gent is een aanpakker die van vele markten thuis is. Van docent en zelfstandig ondernemer tot COO bij vermogensbeheerders: Hans heeft het allemaal...

Lees het hele artikel