Kom werken in de haven!

13 september 2022

De haven staat er goed voor. Het optimisme heeft de overhand. Voorzichtig optimisme, gezien de ontwikkelingen in de wereld, maar toch zijn we optimistisch. Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe en duurzame technologie. De overslagcijfers zijn rooskleurig. De Wereldhavendagen vinden dit jaar eindelijk weer plaats en sinds een paar maanden draaien ook alle sociale events in de haven weer als nooit tevoren.

Dat de haven een dorp is, weet iedereen die er werkt of gewerkt heeft. Ondanks de uitgestrektheid kennen we elkaar. We wisselen kennis uit, we spreken elkaar over de relevante ontwikkelingen. Dat maakt de haven een unieke werkomgeving. Bij welk bedrijf of in welke branche je ook werkt: de haven verbindt.

Niet alleen in ambities en vergezichten, ook in de alledaagse operatie. Ook als er grote en soms acute uitdagingen zijn die om die verbinding vragen. We zoeken elkaar op, om ervaringen te delen en als het even kan oplossingen te bedenken.

Die verbinding is een groot goed. Het zorgt ervoor dat het ecosysteem van de haven niet alleen draait, maar ook steeds verder groeit en versterkt. Wie in de haven werkt en met het havenvirus is besmet, begrijpt dan ook niet waarom mensen er niet zouden willen werken.

Toch zijn er genoeg mensen die niet in de haven willen werken. Of, anders gezegd: ook in de haven kampen veel bedrijven met personeelstekorten.

Het aantal vacatures is de laatste tijd sterk gestegen, tot ruim 8.000. Uiteraard wordt er hard gewerkt om ‘de haven’ interessant te maken voor jongeren op de arbeidsmarkt. Er zijn legio voorbeelden waarbij de haven via samenwerkingen als interessante werkgever wordt gepresenteerd.

Toch lijkt het voor veel mensen lastig om een beeld te krijgen van wat werken in de haven inhoudt. Voor wie de haven niet kent, is dat ook lastig. ‘De haven’ op zich is ook geen werkgever, wel de duizenden bedrijven die er gevestigd zijn. Bedrijven in alle denkbare sectoren, fysiek in de haven of als toeleverancier of dienstverlener. Samen vormen zij de haven.

Samen vormen die bedrijven ook de ontelbare projecten die de haven vooruithelpen. Nieuwe technieken worden door de bedrijven ingezet. Technieken die stuk voor stuk het volledige complex vooruithelpen. Werken in de haven is dus diffuus, want wat moet je in de haven als je geen maritieme of technische achtergrond hebt? En waar ga je dan precies werken?

Het antwoord is simpel: welke achtergrond of opleiding je ook hebt, er is altijd wel een bedrijf in of rondom de haven waar je terecht kunt. Waar je, soms in klein verband, je steentje kunt bijdragen aan het beter maken van het havencomplex en daarmee een bijdrage levert aan Rotterdam en Nederland.

Daarom: kom werken in de haven!

Tekst

Gerrit Peekstok

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Wij zeggen nooit nee

13 september 2022

Stoere havenbonken, kleine bootjes tussen metershoge zeeschepen, beetje klimmen en klauteren door weer en wind. Thomas Degeling (32) is al 15 jaar gek op het...

Lees het hele artikel

Ik had graag loods of roeier in de haven willen zijn

13 september 2022

Als telg van een Rotterdamse ondernemersfamilie kreeg Frank de Krou gevoel voor commercie met de paplepel ingegoten. Via diverse commerciële functies is hij uiteindelijk bij...

Lees het hele artikel