12x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

6 november 2019

Rotterdam staat bekend om zijn haven. Er zijn dus ook genoeg restaurants in Rotterdam die de liefde voor de haven en de geschiedenis van de haven willen delen met het genot van een lekker hapje. Wij hebben de 12 leukste op een rijtje gezet! 

De Ballentent

De Ballentent is te vinden aan de Parkkade en draagt de naam van beste havenkroeg van Rotterdam. Hier krijg je een no-nonsense bal gehakt met brood of friet, die je geproefd moet hebben. Het interieur van De Ballentent wordt gesierd met foto’s van de Rotterdamse haven en schepen. Wanneer je je bal gehakt besteld hebt, kun je genieten van alles dat voorbij vaart over de Maas of van alle historie dat aan de muur hangt.

Parkkade 1, 3016 GN Rotterdam

Café De Ouwehoer

Dit café is nog maar 4 jaar open, maar als je binnenstapt lijkt het net of de zeemannen nog maar net weg zijn. In dit café kom je om ouderwets te ouwe hoeren, te drinken en niet vergeten te eten. Café De Ouwehoer is te vinden in de voormalige rosse zeemansbuurt van Rotterdam en doet daar ook een groot eerbetoon aan.

Delistraat 36-c, 3072 ZL Rotterdam

Hotel New York

Waar vroeger duizenden mensen vertrokken naar Noord-Amerika met de hoop op een beter leven, komen mensen tegenwoordig hier om te overnachten of om te eten. Hotel New York is een waar icoon geworden in Rotterdam en schittert op de perfecte plek.

Koninginnenhoofd 1, 3072 AD Rotterdam 

SS Rotterdam

Het Stoomschip Rotterdam is tegenwoordig permanent aangemeerd in de Maashaven, maar heeft sinds 1959 vele wereldzeeën bevaren als vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip. Het ss Rotterdam is een hotel, heeft restaurants, bars en een terras allemaal met het jaren ’50 interieur.

3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam

The Harbour Club

Vanaf het moment dat The Harbour Club bestaat, is het een begrip. Geniet hier midden in Het Park van een goed glas wijn en van onbekende en bekende Rotterdammers die hier binnenstappen. Er werd veel gezegd over The Harbour Club en dat het veel weg heeft van ‘The Boathouse Café’ in het New Yorkse Central Park. Tegenwoordig hoeven ze zich niet meer te meten met anderen. Dat doen anderen juist vaker met The Harbour Club.

Kievitslaan 25, 3016 CG Rotterdam

Old Dutch

Midden in Rotterdam bevindt zich het Restaurant Old Dutch met een unieke historie. Ze gaan niet mee met het modernisme en dat is te zien aan het interieur. Je bevindt je in een donkere houten ruimte met ruitvormige raampjes en tafels gedekt met linnen. Old Dutch was een en al havenmensen, dit is verminderd sinds de haven verder de stad is uitgegaan. Maar ze komen er nog steeds. Alleen wat minder.

Rochussenstraat 20, 3015 EK Rotterdam

Kasteel van Rhoon

In de jaren ’80 en ’90 namen hier de grote havenbaronnen plaats aan tafel. Er gingen flessen open en tegelijkertijd werden er prachtige deals gemaakt. Deze taferelen zal je er nu niet meer meemaken, maar de romantiek hangt er nog steeds in de lucht door de vele koppels die hier hun liefde bevestigen.

Dorpsdijk 63, 3161 KD Rhoon

Café Melief Bender

Het bruine café op de Oude Binnenweg draagt de naam van het oudste café van Rotterdam. Ze hebben al 138 jaar op de teller staan. Voor havenarbeiders was Melief Bender de veilige haven en dronken ze hier hun bier. De historie van deze tent is tegenwoordig nog te zien in het interieur, waar veel foto’s in lijstjes hangen of gewoon met de punaise zijn opgeprikt.

Oude Binnenweg 134, 3012 JH Rotterdam

Café-restaurant Courzand

Dit havenrestaurant mag echt niet ontbreken van het lijstje. Voorheen was dit een feestzaal voor de arbeiders van de RDM en is hier ook dichtbij gevestigd in Heijplaat. Je kan ervoor kiezen om de watertaxi of waterbus te nemen, zo neem je gelijk een kijkje in de haven, voordat je een hapje gaat eten bij Café-restaurant Courzand.

Courzandseweg 40, 3089 PE Rotterdam

Café Petit Restaurant Captain’s Cabin

Captain’s Cabin is gevestigd in het Scheepvaartkwartier. Wanneer je binnenstapt waan je jezelf in een comfortabele kajuit met veel koperwerk en scheeps-antiek. Naast een indrukwekkend interieur kan je er voor een klein bedrag lekker eten en drinken.

Calandstraat 8A, 3016 CB Rotterdam

NRC Café

Nieuw Rotterdams Café, oftewel NRC, is te vinden in het midden van de gezellige en drukke Witte de Withstraat. Je kan er terecht vanaf ’s ochtends vroeg voor een ontbijt tot ’s avonds laat voor een borrel. NRC stelt het café ook beschikbaar voor de havenborrel, die elke keer druk bezocht is. Dit wordt met de intentie gedaan om de haven meer te verbinden met de stad.

Witte de Withstraat 63, 3012 BN Rotterdam

Schmidt Zeevis

Schmidt Zeevis is en blijft een visleverancier, toch noemen wij hem bij dit lijstje. Naast dat je je vis er kan halen of bestellen, kun je in het pand in de Spaanse Polder ook heerlijk eten. Wel peuzel je hier je vis op aan een statafel met het genot van een biertje of wijntje. Schmidt Zeevis levert vis aan alle grote cruiseschepen en is ook een belangrijke factor in de haven van Rotterdam.

Matlingeweg 333, 3044 EV Rotterdam

Tekst

Julie Berents

Beeld

Onze Haven

Meer artikelen

10 Manieren om de Rotterdamse haven te bewonderen

14 november 2019

Rotterdam is de grootste haven van Europa. Met maar liefst een totale oppervlakte van 12.713 hectare, is er meer dan genoeg te zien. Wij hebben...

Lees het hele artikel

Shout out to the marines!

22 oktober 2019

Aan boord van een groot schip als het ss Rotterdam maak je iedere dag weer nieuwe dingen mee. Je kunt het bijna niet bedenken of...

Lees het hele artikel