Shout out to the marines!

22 oktober 2019

Aan boord van een groot schip als het ss Rotterdam maak je iedere dag weer nieuwe dingen mee. Je kunt het bijna niet bedenken of we hebben er aan boord een voorbeeld van. Als hotel, evenementenlocatie én museum treffen we ook veel mensen met een verschillende ‘bloedgroep’ aan. Romantische stelletjes die iets te vieren hebben of de stad willen ontdekken of eenvoudigweg internationale zakelijke gasten die aan een congres aan boord deelnemen en verbaasd zijn wanneer ze bij zo’n groot schip in de haven van Rotterdam arriveren. Of kinderen die zich vergapen en gebiologeerd luisteren naar onze vrijwilligers, die vertellen hoe het er vroeger aan boord aan toe ging. Niemand is hetzelfde, ze hebben allemaal andere wensen en interesses.

Toch heb ik gemerkt dat sommige evenementen alle bloedgroepen overstijgen. Een goed voorbeeld daarvan vond recent plaats. Al jaren probeer ik de marine tijdens de Wereldhavendagen te overtuigen dat het geweldig zou zijn om ons schip als oefenmateriaal te gebruiken. “Enter het bijvoorbeeld maar een keer tijdens een oefening”, heb ik in een onbezonnen moment geroepen. Tot mijn eigen verbazing leidde dit een paar maanden geleden tot een belletje van één van de mariniers. Hij was in charge om oefeningen in de haven voor te bereiden en te begeleiden en vroeg letterlijk of de mariniers een oefening aan boord mochten doen. Men wilde zich namelijk met een Chinook helikopter af laten zetten op de boeg; dat is zo’n helikopter met twee rotoren en een down draft (neerwaartse druk) waarbij alles in een straal van de wijk Katendrecht van je dek afwaait. Het werd gelukkig voorgesproken. Het betrof een peloton dat een jaar intensieve training achter de rug had en tot slot met een ‘fastroping’ uit een helikopter diende af te dalen om de brug te veroveren.

De majoor van het peloton luisterde naar de naam majoor Borst. Het toeval wil dat hij de zoon was van wijlen Hans Borst, ex-(mede-) directeur Spido. Hij vertelde dat het enteren van het schip de laatste oefening betekende. Zijn peloton zit onder de ‘rode knop’ en kan ieder moment, waar ter wereld, ingezet worden. De afspraak werd gemaakt.

‘Op het schip verdrongen medewerkers en gasten elkaar om de beste zichtplek te krijgen’

Vrijdag 12 juli staat Katendrecht ‘op scherp’. Buurtbewoners, de basisschool – iedereen was geïnformeerd en rond 10.30 uur kwamen een Chinook en Cougar helikopter aanvliegen. De mannen lieten zich zonder zekering via een touw vanuit de helikopters op het voordek afzetten en hadden de brug in no time veroverd. Mission accomplished!

Op veilige afstand stond de kade vol met mensen. Op het schip verdrongen medewerkers en gasten elkaar om maar de beste zichtplek te krijgen. Geen geïrriteerde blikken, slechts veel respect en bewondering voor deze groep mannen.

Nut en noodzaak vanuit Defensie vielen deze dag samen met een stuk beleving creëren aan boord. Maar belangrijker was de constatering dat de mariniers van ongelooflijk groot belang zijn bij de bescherming van onder meer onze koopvaardijvloot en natuurlijk onze eigen haven. Laten we er als stad en haven trots op zijn dat de fout om de Van Ghentkazerne te sluiten op het juiste moment is teruggedraaid en dat de mariniers al 354 jaar bij Rotterdam horen!

Tekst

Ton Wesselink

Beeld

SS Rotterdam

Meer artikelen

12x de leukste havenrestaurants van Rotterdam

6 november 2019

Rotterdam staat bekend om zijn haven. Er zijn dus ook genoeg restaurants in Rotterdam die de liefde voor de haven en de geschiedenis van de...

Lees het hele artikel

Deel je trots!

18 oktober 2019

Online kun je als bedrijf in onze haven het verschil maken. De eerste bedrijven leren de wereld van zoekmachineoptimalisatie kennen, zien de kracht van video...

Lees het hele artikel