Als een vis op het Rotterdamse water

9 september 2019

De Maas verkennen op één van de snelste RIB-boten van Rotterdam. Verborgen plekken ontdekken op een avontuurlijke manier. De prachtige Rotterdamse architectuur bekijken vanuit een hoek waar iedere geharde landrot jaloers op zal zijn. En bovenal: een leuke dag beleven met vrienden of collega’s. Evenementenbureau Dolphin Events maakt dit met zijn actieve RIB-events mogelijk voor eenieder die de maritieme stad een warm hart toedraagt of gewoon op zoek is naar avontuur in de puurste zin van het woord. Het zijn events waar snelheid centraal staat maar waar ook ruimte is voor bewondering. Marco Binnendijk, oud-marinier en ras Rotterdammer, vertelt hoe dit idee is ontstaan en waarom vooral de Rotterdamse Maas zo geschikt is voor een verkenningstocht op één van zijn RIBs.

De naam Dolphin Events zet ons meteen aan het denken. Wat doen ze? Sowieso iets met water. En iets met vissen. Of écht iets met dolfijnen? Hoe zou jij Dolphin Events omschrijven? 

Binnendijk lacht hartelijk. “Dolphin Events staat voor het bedenken van actieve en creatieve events met de klant als middelpunt. Op maat ontwikkelde teambuilding en het organiseren van managementtrainingen met high impact waarbij ik maar al te graag gebruik maak van mijn achtergrond bij zowel Defensie als sales management. Via onze afdeling RIB-adventure.com bieden we RIB-events aan en stellen we de klant in staat om Rotterdam op een spectaculaire en unieke manier te bewonderen. En dat alles vanuit een sportieve en maritieme invalshoek!”

Klinkt goed! Maar voordat we daar dieper op ingaan: wie is Marco Binnendijk?

“Ik ben geboren in Charlois en ben dus een Rotterdammer in hart en nieren. Mijn loopbaan is vrij divers. Zo heb ik onder meer bij het Korps Mariniers gezeten. Ik ben een aantal jaar als waterklerk actief geweest en heb gewerkt voor Köpcke Ship Chandler waar ik de Rotterdamse haven en de Maas écht heb leren kennen. Na een krappe tien jaar werd ik gevraagd om als Sales Manager aan de slag te gaan bij SCA Packaging. Daarna kreeg ik de mogelijkheid een handelsonderneming op te zetten in RIB-boten en hier tevens verhuurmogelijkheden en events voor te organiseren. De handelstak is bekend onder de naam Dolphin Maritime Netherlands BV en de evenemententak onder de naam Dolphin Events. Ik houd me vooral bezig met de events en ben dus druk met het organiseren en uitvoeren van sportieve events en bedrijfsuitjes met een maritieme invalshoek. Ook het opleiden van schippers van snelle motorboten, zowel particulier als professioneel, vormt al jaren een onderdeel van ons werk.”

…euh, RIB-boten?

Er verschijnt wederom een glimlach op Binnendijks zijn gezicht. “De afkorting mist eigenlijk nog de letter H: RHIB staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat, maar iedereen zegt (en schrijft) RIB-boot. Zo adverteren we tegenwoordig dan ook. De boot is ontwikkelt voor en door defensie en het reddingswezen. Zie het als een samensmelting tussen een conventionele (speed)boot en een rubberboot. De tubes zorgen voor een enorme stabiliteit en veilige wendbaarheid. Afhankelijk van de lengte beschikken de vier RIBs van Dolphin over één of twee Honda buitenboordmotoren van maar liefst 250 pk. De RIBs waar Dolphin Events mee het water op gaat, zijn puur voor professioneel gebruik. De romp is gemaakt van glasvezelversterkt polyester (GRP) en de rondom aanwezige tubes van Hypalon. Er zijn zitplaatsen voor twaalf passagiers en de bemanning bestaat uit één tot twee personen.”

‘Het is dat ik longen heb, want anders zou ik kieuwen hebben’

Je zegt een Rotterdammer in hart en nieren te zijn, dus als wij zeggen ‘Rotterdam’ dan zeg jij…?

“De gerste stad van Nederland!”, antwoord Binnendijk meteen. “We make it happen! In Rotterdam is altijd wat te doen, er gebeurt altijd wel iets, er is altijd bedrijvigheid. Neem bijvoorbeeld de diverse actuele bouwplannen, er wordt altijd wel ergens gebouwd aan prachtige architectuur. Het beste voorbeeld is misschien wel de Rotterdamse skyline” – Binnendijk knipoogt – “die overigens nog steeds niet af is.”

En als wij zeggen ‘de Maas’ dan zeg jij…?

“De levensader van maritiem Rotterdam. En dan heb ik het over de Nieuwe Maas die een ideale verbinding vormt tussen de zee en het achterland. Ze werkt in veel gevallen als een magneet voor toerisme. Wij zien bijvoorbeeld dat mensen uit zowel binnen- als buitenland bewust kiezen voor Rotterdam als eventlocatie. Dit komt door het maritieme aspect van de stad maar ook vanwege de indrukwekkende architectuur die overal te vinden is. Dit bekijken vanaf het water is fantastisch, men raakt altijd enorm enthousiast. Klanten kunnen ook kiezen voor een combinatie: eerst met z’n allen vergaderen en een hapje eten, om de dag vervolgens af te sluiten met een teamuitje georganiseerd door Dolphin Events.” Enthousiast vertelt Binnendijk dat het verkennen van maritiem Rotterdam zijn lust en zijn leven is. “We nemen regelmatig Rotterdammers mee naar plekjes waar zij nog nooit zijn geweest. Daar geniet ik van, we willen vooral beleving creëren en afgaande op de feedback die we krijgen durf ik wel te stellen dat we daar keer op keer goed in slagen.”

Hoe zou je jouw relatie met het water omschrijven? 

“Het is dat ik longen heb, want anders zou ik kieuwen hebben. Zelfs mijn horoscoop is Vissen, dat kan toch geen toeval zijn? Als het even kan, ga ik in Ouddorp kitesurfen of lig ik met mijn surfplank tot ’s avonds laat in het water om een paar golfjes te pakken. Heerlijk is het, op het water zijn, ik zou ongelukkig worden wanneer ik in een stad zou wonen waar geen water is. In dat kader is de Maas gewoonweg uniek, ik zie het als de basis van onze economie. Het water zorgt voor verbinding in de breedste zin van het woord. Wij van Dolphin Events hebben het voorrecht hard te mogen varen met onze RIBs, maar ik moet zeggen dat iedereen die zich op of bij de Maas begeeft enorm gedisciplineerd is. Er bestaat een goede verdeling van zowel zakelijke vaart als pleziervaart en er heerst een sfeer van ‘samen varen’. Ik geniet daar elke dag van.”

Dolphin Events werkt nauw samen met de Port of Rotterdam. Wat betekent deze partij voor jullie?

“De Port of Rotterdam is vanaf de eerste dag ons directe aanspreekpunt voor zaken die gaan over het op verantwoorde wijze gebruik maken van de rivier en haar faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van steigers. We hebben regelmatig overleg met elkaar, we bespreken dan voornamelijk hoe we bepaalde op komst zijnde events aan zullen pakken. Ik heb zelfs ooit, vanuit de opleidingstak van Dolphin, les gegeven aan de RIB-bestuurders van het Havenbedrijf.”

‘Kinderen blij maken met iets wat voor ons ‘normaal’ is, raakt me en blijft me altijd bij’

Heeft deelname aan zo’n RIB-event invloed op het beeld dat men van Rotterdam heeft?

“Zeker weten! Door de haven varen, gigantische schepen van dichtbij zien, terugkomen door de oude haven in de binnenstad, al die prachtige gebouwen met hun indrukwekkende geschiedenis. Ja, dat doet wel wat met mensen.” Hij legt uit dat alles goed bereikbaar is over het water, zoals het SS Rotterdam of de indrukwekkende skyline. “Wij laten alles wat met maritiem Rotterdam te maken heeft op een unieke manier aan de mensen zien, zowel ‘high speed’ als rustig varend. Ik zoek met onze gecombineerde events graag het contrast op voor onze klanten. Van het typische no-nonsense karakter zoals een biertje en een balletje gehakt bij de Ballentent of een mosseltje bij Kaat Mossel tot chique eten bij restaurant Goud van Herman den Blijker. Onze RIB-events hebben een stoer karakter, maar je kan gewoon in driedelig pak meevaren om vervolgens weer geheel droog op de kade afgezet te worden. Ik benadruk het daarom nog maar eens: je wordt in principe niet nat. We zorgen goed voor onze gasten; zo krijgen ze in de winter een warm thermopak aan en als het regent hebben we regenpakken ter beschikking.”

Welk RIB-event zal je altijd bij blijven of heeft een speciaal plekje in je hart?

“Dat zijn toch wel de tochtjes die we doen voor het goede doel. We nemen dan kinderen aan boord van onze RIBs die vanwege hun ziekte niet meer lang te leven hebben. Dat is toch wel heel erg bijzonder. Hen blij maken met iets wat voor ons ‘normaal’ is, raakt je en blijft je altijd bij. Voor deze mensen doen we kennelijk bijzondere dingen. Met name dan voel ik mij als een vis in het water. Of beter gezegd, als een vis óp het water.”

Tekst

Jurry de Vos

Beeld

Remie Kranendonk

Meer artikelen

Op zoek naar het verhaal aan tafel

9 september 2019

De kans bestaat dat je een tafeltje krijgt toebedeeld naast een grote havenbaron of – we noemen even iemand – Giovanni van Bronckhorst. Parkeer je...

Lees het hele artikel

Meer smoel voor de haven

9 september 2019

RDM Rotterdam had dit jaar wat te vieren. In de tien jaar die de organisatie inmiddels op de teller heeft staan, groeide zij uit tot...

Lees het hele artikel