Tattoo Bob – Mannen van de Kaap

24 november 2016

Sinds 1969 runt Tattoo Bob een tattooshop in Rotterdam, één van de eerste tatoeëerwinkels van Nederland. Sinds jaar en dag komen mensen van heinde en verre om zich te laten tatoeëren door Bob en zijn familie. Het is dan ook niet gek dat Tattoo Bob zich tot de bekendste tatoeëerders van ons land mag rekenen.

Bij Tattoo Dick, de tattooshop of eigenlijk de huiskamer van Dick van Oost op Katendrecht, begon het in de jaren ‘60 allemaal voor Bob. De vader van Bob was destijds eigenaar van een havenbedrijf. Dick was één van zijn werknemers. Naast zijn werk in de haven, had Dick een grote passie voor tatoeëren. Ook buiten werktijd kwamen Bobs vader en Dick regelmatig bij elkaar over de vloer. Bob ging vaak met zijn vader mee, zodat hij Dick ook al snel leerde kennen.

Meekijken
In de huiskamer van Dick lieten voornamelijk zeelui zich tatoeëren. Zo kwam Bob in aanraking met het vak en kreeg hij, net als Dick, een grote interesse voor tekenen. Enige tijd later mocht hij meekijken met Dick en werden hem de fijne kneepjes van het vak geleerd.
Het ging snel. Heel snel zelfs: niet veel later stond Bob klaar om Dick tijdens weekenden en vakanties te vervangen. Zelf omschrijft hij Dick nog steeds als: “Een markante man die je niks wijs kon maken.”

Omstreeks 1968 was Bob klaar om de volgende stap te zetten. Hij opende zijn eerste eigen tattooshop in een keldertje op Katendrecht, ofwel de Kaap. Dit gebied stond destijds bekend als het Walhalla van het foute leven. Het was de grootste hoerenwijk van Europa, een plek waar het leven altijd doorging en waar er altijd wat te beleven viel in één van de vele kroegen en gokpaleizen. Het was gebruikelijk om dronken te worden en vervolgens te eindigen in een van de tattooshops.
Ook de tattooshop van Bob zat altijd vol, voornamelijk zeelui en bouwvakkers waren zijn klanten. Een bijzonder fenomeen, want tatoeëren was destijds nog heel onbekend in Nederland. Vanuit de kelder verhuisde Tattoo Bob naar het voormalige pand van Shipchandler Ellie Kartning, ongeveer vijfentwintig meter verderop. Een schitterende locatie waar Bob ruim acht jaar met veel plezier heeft gewerkt.

‘De Kaap stond destijds bekend als het Walhalla van het foute leven.’

Vraagtekens
In het begin van de jaren tachtig begon GGD Zuid Holland een offensief tegen de tattooscene. Met de komst van HIV en andere ziektes, werden er bij de hygiëne van tattooshops vraagtekens gezet. Veel shops moesten sluiten, maar Tattoo Bob stapte vrij snel over op steriel werken. Mede hierdoor is de winkel van Bob een van de laatst overgebleven tattooshops op de Kaap.

Tattoo Bob

Bijgelovig
Kwam je bij Tattoo Bob binnen, dan koos je een plaatje van de muur. De hele zaak hing vol tekeningen van Bob en er was voor ieder wat wils. De zeebonken kwamen vaak bij Tattoo Bob om schepen met volle zeilen of een zwaluw te laten zetten. Een zeilschip kon betekenen dat je de gruwelijke Kaap Hoorn had gepasseerd. De zwaluw werd aan de lopende band getatoeëerd bij de mensen die de eerste 5000 zeemijl hadden afgelegd. De zeelui waren in die tijd flink bijgelovig – een tatoeage was als een talisman voor de huid. Sterker, er werd wel gezegd dat je het beroep niet waardig was als je als zeeman geen tattoo had. De beroemde tatoeëerder Samuel O’Reilly zei ooit zelfs: “A sailor without a tattoo is like a ship without grog: not seaworthy.”
Zeemannen kwamen altijd ‘stewed, screwed and tattooed’ terug aan boord: met een stuk in de kraag, een wip gemaakt en een nieuwe tatoeage als aandenken aan de Kaap. Alle zeelieden konden geïdentificeerd worden aan de hand van hun tatoeages als ze op zee zouden omkomen.

‘A sailor without a tattoo is like a ship without grog: not seaworthy.’

Omdat Katendrecht internationaal bekend was bij de zeelui, werd de Kaap een waar zeemansbolwerk dat zijn weerga niet kende. Tattoo Bob was dag en nacht open om het werk aan te kunnen maar ook om concurrentie het hoofd te bieden. Maar vanwege de vele matrozen in de straten van Katendrecht, was het eigenlijk bij elke tattooshop wel druk.
Door de jaren heen is Tattoo Bob blijven gegroeid. Zo hard, dat de winkel nu in een nog groter pand gevestigd is. Natuurlijk wel nog steeds op Katendrecht. De gemeente gooide enkele jaren geleden de wijk op de schop. Het zorgde ervoor dat de Kaap een stuk toegankelijker werd. De terugkeer van het ss Rotterdam naar de Havenstad heeft deze wijk zelfs een trekpleister van formaat bezorgd. Katendrecht is hot and happening en je hoeft Tattoo Bob daarin gelukkig niet weg te denken.

Tekst

Naomi Brandwijk

Beeld

Antim Wijnaendts van Resandt

Meer artikelen

Watertaxi

24 november 2016

Hij voer in 1993 voor het eerst over de Nieuwe Maas en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Rotterdamse stadsbeeld: de watertaxi....

Lees het hele artikel

Innovatie is cruciaal

24 november 2016

Rotterdam is een haven van pioniers. De wereld van logistiek en industrie verandert continu. Stilstand betekent automatisch achteruitgang. Wij hebben een lange traditie in het...

Lees het hele artikel