Innovatie is cruciaal

24 november 2016

Rotterdam is een haven van pioniers. De wereld van logistiek en industrie verandert continu. Stilstand betekent automatisch achteruitgang. Wij hebben een lange traditie in het toepassen van vooruitstrevende technologieën en processen en dat willen we ook in de toekomst zo voortzetten. Neem onze maritieme industrie, vanuit Korea en China arriveren gloednieuwe platforms en pijpenleggers om hier hun geavanceerde uitrusting te laten installeren.

Wij zetten als haven sterk in op een optimaal innovatie-ecosysteem en op het aantrekken van innovatieve start-ups. Hier in Rotterdam komt haven, stad en industrie samen. Dat is een uniek platform. Nieuwe business kan direct gekoppeld worden met de bestaande markt. Gezamenlijk zoeken we continu naar antwoord op de vraag hoe het slimmer, efficiënter, beter en duurzamer kan.

Inmiddels begint dit zijn vruchten af te werpen. De Rotterdamse haven ontpopt zich tot de voor innovatie. Waar ooit RDM Rotterdam met zijn en het Centre of Expertise de enige was in dit gebied, zijn er het afgelopen jaar flink wat innovatieve hotspots bijgekomen.

Samen met Yes!Delft zijn we Port-Innovation-Labgestart, dat havengerelateerde start­-ups aantrekt, faciliteert en begeleidt bij hun gang naar de markt. En in 2015 is Smartport officieel van start gegaan, een samenwerking tussen de TU­Delft, de Erasmus Universiteit, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam, dat zich focust op wetenschappelijk onderzoek. Het Cambridge Innovation Center, onder ander bekend als de plek waar Google Android werd ontwikkeld, heeft zijn eerste locatie buiten Amerika in Rotterdam geopend. En in de Marconitoren zit het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Bovendien is afgelopen jaar PortXL gelanceerd. Een internationaal innovatie-acceleratorprogramma van honderd dagen waarbinnen tien geselecteerde start-ups door mentoren intensief gecoacht worden om hun start-up van de grond te krijgen. Dit eindigt met een grote shake down. Dan pitchen de start-up finalisten wat zij concreet voor de haven kunnen betekenen en kunnen zij in de praktijk aan de slag. Wij willen dit ieder jaar gaan doen.

Naast het creëren van een innovatie-ecosysteem zijn we ook op andere gebieden actief. Zo bieden we pilotlocaties aan op onder andere Maasvlakte 2. Daar hebben inmiddels twee innovatieve start-ups, gericht op funderingen voor offshore windturbines, hun innovaties in de praktijk getest. En binnenkort opent  op RDM Rotterdam het Fieldlab Additive Manufacturing. Hier komen 3D metaalprinters en een centrum voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D scannen, 3D ontwerpen en certificering. Zo bieden we havengerelateerde bedrijven een gemeenschappelijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie.

Innovatie kan je niet afdwingen. Als Havenbedrijf zetten wij vol in op vernieuwing. Maar die bal ligt niet alleen bij ons. Hij ligt bij ons allemaal: bij bedrijven, gemeentes en instellingen. Rotterdam. Make it happen!

Tekst

Paul Smits

Beeld

Ernst Bode

Meer artikelen

Tattoo Bob – Mannen van de Kaap

24 november 2016

Sinds 1969 runt Tattoo Bob een tattooshop in Rotterdam, één van de eerste tatoeëerwinkels van Nederland. Sinds jaar en dag komen mensen van heinde en...

Lees het hele artikel

Welkom aan boord

24 november 2016

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdekken zo’n 180.000 bezoekers per jaar de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. “Ze luisteren bij...

Lees het hele artikel