Doorpakken in onzekere tijden

13 augustus 2020

Innovatiekracht en de verduurzaming van het maritiem cluster: mooie ambities waar onze bedrijven in de Drechtsteden in de maritieme maakindustrie van groot tot klein mee bezig zijn. Maar dat was in andere tijden, voordat het coronavirus de wereld op zijn kop zette. Nu bevinden we ons in een ongekende tijd, waar de focus noodgedwongen vaker wordt: hoe overleef ik de dag van morgen?

Vanuit mijn eigen rol als lokale en regionale bestuurder probeer ik mijn steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd. Bij veel ondernemers hakt het er namelijk goed in. Het raakt me om te zien hoe zij alle zeilen moeten bijzetten en ondanks de moeilijke omstandigheden toch fantastische nieuwe initiatieven en samenwerkingen weten te ontplooien.

Bij het MKB in het maritiem cluster heerst onzekerheid over de toekomst. Veel bedrijven in onze regio hebben gelukkig op dit moment nog wel opdrachten in portefeuille. Er wordt nog gewerkt, maar dan in de 1,5 meter economie. Dat vraagt veel van het personeel, dat genoodzaakt is om meer in shiften te werken. Hun flexibiliteit wordt op de proef gesteld. Zorgen zijn er over de order pijplijn.

Ook wij zijn genoodzaakt onze eigen plannen te wijzigen. Dit jaar hadden we als Rotterdam Maritime Capital of Europe een drukke evenementenkalender met onze aanwezigheid op internationale maritieme beurzen als SMM Hamburg en Nor-Shipping. Ondanks dat we ons niet fysiek op deze beurzen kunnen presenteren, weet ik dat er druk wordt gewerkt aan digitale oplossingen voor bedrijfsmatchmaking, een soort van digitale beursvloer dus. Geïnteresseerde bedrijven kunnen dan toch nog in contact komen met andere bedrijven. Want samenwerking is belangrijker dan ooit. Het is mooi om te zien dat onze regionale acquisitie- en promotieorganisaties, waaronder DEAL! Drechtcities, samen met het NMT en andere brancheorganisaties hier ideeën voor aan het uitwerken zijn.

En zo ontstaat er ook innovatie in productpresentatie. We zien dat in bijvoorbeeld de jachtenbouw die middels virtual reality op afstand hun producten beginnen te tonen aan klanten. Mooi om te zien dat deze digitale oplossingen worden gezocht en waarschijnlijk ook structureel tot nieuwe businessmodellen gaan leiden, al zal deze digitalisering nooit de beleving en de tastbaarheid van een kwaliteitsproduct volledig kunnen vervangen.

De overheid kan door anti-cyclisch te investeren enorm van betekenis zijn om gezonde bedrijven door deze crisis heen te trekken en op het juiste moment zorgen voor opdrachten die tijdelijk in de markt opdrogen. De eerste tekenen zijn positief. Heel belangrijk nieuws voor onze regio was het kabinetsbesluit om met een kapitaalinjectie van 400 miljoen euro Royal IHC te ondersteunen, een bedrijf met veel know how en innovatiekracht, dat jaarlijks bovendien ruim 3% van haar omzet aan innovatie uitgeeft. Goed nieuws voor Nederlands trots op baggertechnologie! Naast de 3000 medewerkers is Royal IHC ook heel belangrijk voor de vele toeleveranciers en daarmee is dit bedrijf een belangrijke banenmotor voor onze regio.

Tekst

Maarten Burggraaf

Meer artikelen

Onder druk wordt alles vloeibaar

13 augustus 2020

Bij Rotterdam Rail Feeding (RRF), een spoorwegonderneming gespecialiseerd in het rijden en rangeren van goederentreinen, waren ze er vroeg bij met alle coronamaatregelen. En straks?...

Lees het hele artikel

Container 42: de kracht van community based ontwikkelen

13 augustus 2020

De impact van disruptieve trends zoals de energietransitie en digitalisering is zo groot dat we hierin samen moeten optrekken. WE ARE 42 is zo’n unieke...

Lees het hele artikel