Het dak gaat er weer af

13 september 2022

Wat hebben we de afgelopen jaren veel leuke dingen moeten missen. En wat halen we dat met elkaar op dit moment weer hartstochtelijk in. Na alle coronastress, hebben we de afgelopen maanden zelfs te maken gehad met een nieuw fenomeen: festivalkeuzestress.

Dachten we in 2020 nog dat we elkaar nooit meer in levende lijve zouden treffen en dat alle communicatie online zou gaan verlopen, inmiddels weten we wel beter. Alle evenementen gaan door en worden bezocht alsof het de eerste editie betreft. Zo heb ik bijvoorbeeld persoonlijk weer enorm genoten van de marathon van Rotterdam.Van de massa mensen, rennend én langs de kant en de daarbijhorende geweldige sfeer. Met duizenden over de Erasmusbrug met daaronder de spuitende blusboten van het Havenbedrijf. Het hoort zó bij Rotterdam.

En vergeet zeker ook de Weredlhavendagen niet. In 2019 was de laatste ‘echte’ editie, maar op het moment van schrijven staat er gelukkig weer een nieuwe editie voor de deur. In het eerste weekend van september mogen we weer en ook zonder over een glazen bol te beschikken, kan ik voorspellen dat deze editie weer zal voelen alsof het de eerste is.

Met de Wereldhavendagen wordt de haven letterlijk naar de stad gehaald. Bedrijven en instellingen uit de haven presenteren er hun vaartuigen en kunsten voor het grote publiek. Daar waar dat normaal niet mogelijk is. Kortom: de haven presenteert zich aan het volk. En wij mogen daar met elkaar van genieten.

Los van het genieten, is het wat mij betreft ook noodzakelijke kost. Net zoals kinderen moeten leren waar de melk vandaan komt en hoe brood wordt gemaakt, ben ik van mening dat iedereen moet weten waarom de Rotterdamse haven zo belangrijk is. De haven biedt ongelooflijk veel moois en daar mag niet alleen iedere Rotterdammer, maar net zo goed iedere Nederlander ontzettend trots op zijn.

Gelukkig wordt al dat moois uit de haven, al die innovatie en kunde, dit jaar dus weer aan het grote publiek getoond. We mogen weer op excursie, de nieuwste cutterzuiger van Van Oord bezoeken of onze marine van dichtbij beleven. Wat te denken van de kelder van de Erasmusbrug of het bekijken van een Ocean Race boot van dichtbij? Laten we deze editie van de Wereldhavendagen beleven alsof het de allereerste is. Met volle teugen genieten van de drukte op de Maas, de scheepshoorns, de sloepenrace en natuurlijk het avondfeest met de grote vuurwerkshow. Om vervolgens weer in het feestgedruis te stappen van de Nacht van de Kaap op Katendrecht.

Buiten dit alles is de Wereldhavendagen ook dé plek om inspiratie op te doen voor een baan in de haven. Laat je er daarom inspireren over de kansen die er voor jongeren liggen in de haven. Zij zijn immers onze toekomst. Bezoek de Wereldhavendagen samen met jouw kinderen, geniet van hun enthousiasme en stimuleer hen om iets met dat enthousiasme te doen.

Tekst

Ton Wesselink

Beeld

Lcc Büthker

Meer artikelen

Gigantische legoblokken als kunstverdediging

13 september 2022

Mariene bioloog Leon Haines (28) en waterbouwer Jaime Ascencio (30) hebben dé oplossing voor het erosieprobleem en de verdwijning van riffen: een soort legoblokken –...

Lees het hele artikel

We zijn heel erg van de haven gaan houden

13 september 2022

Flora en fauna in de havens van Rotterdam en Moerdijk. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar niets is minder waar. Willem Berents en Melanie Kutzke...

Lees het hele artikel