Altijd veilig, op hoogte en op diepte

6 augustus 2020

Wie met hijs- en hefmiddelen of op hoogte werkt, wil er zeker van zijn dat hij of zij veilig werkt. Dat betekent niet alleen dat je over de beste producten moet beschikken, maar ook over de kennis om daar goed mee om te gaan. En beide kun je halen bij Mennens. Al sinds 1888 een gerenommeerde naam als het gaat om staalkabel, hijs- en heftechniek en valbeveiliging.

Mennens werd in 1888 opgericht in Rotterdam. Al sinds die oprichting legt het zich toe op het veilig en verantwoord werken met hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging. Vanuit Rotterdam waaierde het bedrijf uit naar Groningen, Hengelo, Amsterdam, Dongen en Zwijndrecht (België). Maar waar je in ons land ook komt, je herkent de medewerkers aan die Rotterdamse mentaliteit van aanpakken. Frans Batist, directeur Mennens Rotterdam, is daar trots op: “Wij zijn echt een no-nonsense organisatie waar iedereen de handen uit de mouwen steekt. Of het nou de verkoper binnendienst is, een trainer, de servicemonteur of een lid van het managementteam, iedereen zet zich met hart en ziel in voor de veiligheid van werken met hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging.”

“Wij zijn echt een no-nonsense organisatie waar iedereen de handen uit de mouwen steekt”

Sinds 2011 is Safe Site, een bedrijf dat onder andere trainingen, Rope Access en advies aanbiedt op het gebied van valbeveiliging, onderdeel van de Mennens-groep. Sindsdien is het een rotsvast deel van het totale aanbod. En begin dit jaar zijn de medewerkers en diensten van Safe Site van Alblasserdam naar Vlaardingen overgekomen, en zijn ze geïntegreerd bij Mennens Rotterdam onder de nieuwe merknaam ‘Safe Site – Powered by Mennens’. “De samenvoeging heeft geleid tot een ijzersterk concept”, stelt Dirk van Blijswijk, die in 2005 bij Safe Site begon als instructeur en nu verantwoordelijk is voor het splinternieuwe Expertisecenter in Vlaardingen. “Van de zzp’er die veilig op hoogte wil werken tot aan multinationals, iedereen die veilig werken serieus neemt, kan bij ons terecht voor producten, advies en trainingen om daar goed mee overweg te kunnen. Juist in ons totaalaanbod zit de toegevoegde waarde en dat biedt voordelen voor onze klanten: zij krijgen de beste producten, diensten en trainingen onder één dak!

Unieke combinatie
Ieder zichzelf respecterend bedrijf wil zijn medewerkers veiligheid bieden, stellen beide heren. “Je wilt dat de mensen in je bedrijf ’s avonds veilig aan het avondeten zitten bij hun gezin”, stelt Van Blijswijk. “Of het nou gaat om heffen en hijsen of valbeveiliging, producten zijn zo veilig als je ermee omgaat. Ik ben er dan ook van overtuigd dat werkgevers die het beste met hun medewerkers voor hebben, niet enkel investeren in de producten, maar ook in het gebruik ervan.”

Batist vult aan: “En daar ligt onze kracht. Voor het grootste deel van de werkzaamheden in de haven en andere industrieën van Rotterdam kunnen wij de juiste service aanbieden. Natuurlijk zijn wij niet de enige in deze markt, maar wij zijn wel uniek in de combinatie die we bieden. Wij zijn specialist op het gebied van hijs- en heftechniek en valbeveiliging in de breedste zin. Zo bieden wij onze klanten op deze vakgebieden producten aan, verzorgen wij installaties, inspecteren en keuren we middelen, kun je trainingen volgen (in het Expertisecenter of incompany), doen we Rope Access werkzaamheden en geven wij advies conform de geldende wet- en regelgeving.

Gloednieuw Expertisecenter
Bij Mennens merken we dat bedrijven behoefte hebben aan kennis over heffen en hijsen, over valbeveiliging en trainingen. Batist: “Ondanks die behoefte zien we dat klanten het lastig vinden tijd vrij te maken voor een goed advies of training. Door het totaalaanbod zijn onze klanten in staat dit bij één partij onder te brengen. Zeker als wij op locatie het gesprek aangaan met onze klanten, is de meerwaarde van ons aanbod evident: Zo komen we bij bedrijven waar de faciliteiten op orde zijn, maar waar deze niet goed worden gebruikt. En omgekeerd komt ook voor: verouderde producten waar wel correct gebruik van gemaakt wordt. Beide zijn toch onverantwoord.”

Om klanten te wijzen op alle mogelijkheden die er zijn, heeft Mennens een splinternieuw Expertisecenter in Vlaardingen geopend. Van Blijswijk: “Ons Expertisecenter is de beste manier om klanten te laten zien wat ze van ons mogen verwachten. In deze moderne trainingsomgeving van 900 m2 kunnen klanten aan den lijve ondervinden dat ons kennisniveau van producten en wet- en regelgeving op het gebied van valbeveiliging uitzonderlijk hoog is. Ook zien ze hoe wij deze kennis vertalen naar de producten die wij aanbieden en de daarbij horende trainingen. Ook tonen wij in real life wat de toepassingsmogelijkheden zijn van onder andere permanente valbeveiligingssystemen, hekwerken, (kooi)ladders of trappen en geven wij daar diverse trainingen in.”

Mennens heeft een eenvoudige filosofie, gaat Van Blijswijk verder: “Kwaliteit staat altijd voorop, want het gaat om de veiligheid van mensen. Ga niet voor goedkoop, ga voor goed. Als een klant iets vraagt waarvan wij weten dat het onveilig is, dan leveren we niet. We bieden je altijd een alternatief dat wél veilig is. Dat is de garantie die je krijgt als je met ons in zee gaat: veiligheid boven alles.”

Geen schijnzekerheid
Gecombineerd aanbieden van producten en trainingen wordt steeds belangrijker, merkt Van Blijswijk: “We zien een toenemend besef dat veiligheid van het grootste belang is. Klanten vragen zich af of de producten die zij willen kopen wel voldoen aan de wet- en regelgeving. Eindgebruikers van onze producten hebben de plicht om hun medewerkers te trainen en te beschermen. Onze certificaten en keurmerken bieden garantie dat wij alleen de hoogst denkbare standaarden bieden. Wij werken enkel samen met topproducenten. De meeste relaties bestaan al decennia lang. Voor onze klanten betekent dit een garantie voor uiterst kwalitatieve producten. Plus systemen die voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving.”

Helaas is het aanbod in de markt voor trainingen groot, Van Blijswijk ziet nog te veel aanbieders van trainingen die schijnzekerheid bieden: “Een uurtje procedures afraffelen voor een certificaat, daar bied je jouw medewerkers geen veiligheid mee. Het is levensgevaarlijk, er gebeuren jaarlijks helaas nog teveel (dodelijke) ongelukken, en dat is helemaal niet nodig. Wij hameren erop dat je altijd minstens de wettelijke regels moet naleven.”

Ook Batist merkt het grotere bewustzijn bij klanten van Mennens: “Zeker bij bedrijven die werken met een kwaliteitsmanager is de laats te decennia het bewustzijn heel sterk gegroeid. Dat zijn vaak de grotere bedrijven, maar ook kleinere organisaties proberen veiligheid steeds meer voorop te zetten. En voor ons is er ook geen verschil: iedereen is welkom voor een advies op maat, een training of de aanschaf van de juiste producten. Of je nu twee medewerkers hebt of tweehonderd. En laten we eerlijk zijn: een basistraining kost 170 euro en duurt vier uur. Het certificaat is daarna vijf jaar geldig, dus je besteedt minimaal 35 euro per jaar per persoon aan de veiligheid van je medewerkers. De rekensom is simpel: neem dit dus serieus. Ga niet voor training to comply, maar kies voor training to educate.

“Veiligheid moet meer zijn dan dat certificaat in een map in de bureaula van de directeur”

Veiligheid moet meer zijn dan dat certificaat in een map in de bureaula van de directeur. Het moet een wezenlijk onderdeel zijn van hoe je jouw bedrijf runt. En dat is precies wat je bij Mennens krijgt.” Van Blijswijk eindigt: “En weet je wat zo mooi is om te zien? Zelfs in heel moeilijke tijden, zoals met de wereldwijde coronacrisis, willen bedrijven doorgaan met hun beleid om veilig te werken. Ook op hoogte. Wij blijven onze dienstverlening aanbieden. En daarbij mag de klant verwachten dat wij niet inboeten op de kwaliteit en veiligheid.”

Tekst

Onze Haven

Beeld

Vincent van Dordrecht

Meer artikelen

De menselijke kant

11 augustus 2020

We leven in een bijzondere tijd. Je kunt geen tv aanzetten, geen krant openslaan, of je leest erover. Het zijn bijzondere tijden… Niemand weet hoe...

Lees het hele artikel

125 jaar zeehavenpolitie in vogelvlucht

5 augustus 2020

Al 125 jaar zet de zeehavenpolitie zich in voor de veiligheid en orde in de haven. Dat die haven er vroeger nogal anders uitzag dan...

Lees het hele artikel