Er zit muziek in onze haven

3 januari 2020

Rotterdam heeft met het Eurovisie Songfestival 2020 een evenement van wereldklasse binnengesleept. We kunnen er in de stad écht niet meer omheen. Alles staat de komende maanden in het teken van het songfestival. En met dit festival vieren we op onze eigen manier stiekem de tweede wederopbouw van de stad. Een stad die al eens eerder na tegenslag herrees, maar nu daadwerkelijk definitief lijkt te worden ‘afgemaakt’.

Als bewoner van en werknemer in de stad merk ik de bevlogenheid van medebewoners, werknemers en vooral ook ambtenaren om de trots over onze stad uit te dragen. Het songfestival geeft in mei 2020 de mogelijkheid dit met elkaar te kunnen vieren. Met Noord en Zuid, met Feyenoorders en Spartanen, 175 nationaliteiten zij aan zij. Muziek in de stad!

Maar waar de stad altijd een beetje achterbleef bij de haven, lijkt het nu ineens andersom. Waar blijft onze haven in het songfestivalgeweld? Is het niet zo dat onze havenstad sinds jaar en dag bezongen wordt? De stad en haven, bijvoorbeeld van Jaap Valkhoff. ‘Ik zie de haven al’ wordt er van jongs af aan bij de Rotterdammer net zo hard ingeprent als ons volkslied.

Rotterdam krijgt de wereld op bezoek. En als ik de Amerikaan William Lee Adams, een van de belangrijkste internationale songfestivalbloggers ter wereld, mag geloven, weet de wereld nog niets van Rotterdam. Toen hij de stad googelde, kwam hij midden in de Tweede Wereldoorlog uit. Tijd om voor eens en voor altijd dit beeld te veranderen.

“Vele evenementen hebben de Rotterdammers ongelofelijk veel plezier bezorgd”

In 1991 stond Rotterdam nog niet bepaald bekend als evenementenstad. Maar tout Rotterdam stond dat jaar langs de Maas te luisteren, en vooral te kijken, naar een reusachtig massa-event op de rivier van synthesizerkoning Vangelis. Een lichtshow van jewelste, terwijl het weer niet bepaald meewerkte. Toch hoorde ik langs de kant de vele ‘oehs’ en ‘aahs’ van het publiek dat met open mond zag dat Rotterdam muzikaal op hun rivier, in hun haven tot leven kwam.

Er is op evenementvlak gelukkig sinds die tijd veel gebeurd. Vele evenementen hebben de Rotterdammers ongelofelijk veel plezier bezorgd. Van de trap bij het Groothandelsgebouw tijdens Vier de stad tot de mooiste marathon van het land en ver daarbuiten, van de Dance Parade en Bavaria City Race tot Le Grand Départ.

Recent verzocht Rotterdam Festivals bewoners van de stad ideeën aan te dragen om het songfestival in de stad, en vooral in de wijken, nog meer te laten leven. Ik roep bij deze op om, met Vangelis 1991 in gedachten, de rivier én de haven in dit spektakel te betrekken. Hoe mooi zou het zijn als drijvende bok Matador van Bonne en Mees samen met de Skyline in een festivaldecor kan worden opgenomen? En wat te denken van een festivalterrein. Het plan is er al om de Rijnhaven deels droog te leggen voor bebouwing. Laten we dan alvast een deel ‘droogleggen’ met drijvende pontons om met duizenden feestvierders twee weken los te gaan; met zicht op de Skyline van de stad. Ik zie mogelijkheden. Rotterdam. Open Up. Make it happen!

Tekst

Ton Wesselink

Beeld

Luc Büthker

Meer artikelen

Reisverslag van de slimste container

3 januari 2020

Een twee jaar durende reis om de wereld: van Rotterdam naar München, door Azië, via het Midden-Oosten en Zuid-Europa, dwars door Amerika en ten slotte...

Lees het hele artikel

‘Voor de nieuwsgierige aagjes onder ons’

3 januari 2020

Niet alleen het centrum van Rotterdam is prachtig, de haven is net zo adembenemend. Industrieel Toerisme Rotterdam organiseert tours op maat met gekwalificeerde gidsen die...

Lees het hele artikel