Rotterdam: grootste haven van Europa

30 december 2019

Wij kunnen de tiende editie van Onze Haven natuurlijk niet zomaar laten passeren. Vandaar dat wij in deze editie de Rotterdamse Haven flink in het zonnetje zetten. De Rotterdamse Haven staat namelijk op de eerste plek van de Top10 grootste zeehavens van Europa. Daar mogen wij natuurlijk trots op zijn, maar waarom is de Rotterdamse haven zo uniek en zo groot?

In Europa zijn we rijk bedeeld als het om havens gaat. Daar weten wij Rotterdammers natuurlijk alles van. Niet alleen bevindt de grootste haven van Europa zich in ons land, de nummers twee en drie zijn te vinden in onze buurlanden. Onze zuiderburen huisvesten de op één na grootste haven van Europa: Antwerpen. En op de derde plek komt de haven van Hamburg, Duitsland.

De kracht van onze haven

De Rotterdamse haven heeft zijn grootte en daarmee leidende positie te danken aan zijn uitstekende bereikbaarheid vanaf zee. En door de monding van de Rijn ligt er een achterland met zo’n 460 miljoen inwoners binnen bereik. De haven strekt zich uit over een lengte van ruim 40 kilometer. Ook aan de mensen die in en voor het haven- en industriegebied werken heeft onze haven zijn leidende positie te danken. Immers, zonder hen was de Rotterdamse haven nooit bovenaan de Europese Top10 terecht gekomen. De haven is de plek waar eindeloze doelen worden waargemaakt. De mix van industrie en mensen vormt de kracht van onze haven.

Samenwerking is het sleutelwoord in onze haven. Het is een voortvarende, internationale omgeving waar dagelijks ongeveer 180.000 mensen werken; zo’n 19 procent van de totale beroepsbevolking in de regio Rijnmond. Op geen enkele andere plek in Nederland komt zoveel bedrijvigheid bijeen.

Goederenoverslag blijft groeien

In de Rotterdamse haven is in 2018 469 miljoen ton vracht aan- en afgevoerd. Dat is bijna twee keer zo veel als de jaarlijkse goederenoverslag in de haven van Antwerpen. De overslag en daarmee de haven zelf blijft ook groeien: in de eerste helft van 2019 is al 240,7 miljoen ton goederen overgeslagen: 3,4 procent meer dan in dezelfde periode van 2018.

Groeiende economie

De grootste groei zit in de containers. Met name het aantal containers uit Azië neemt toe. Dit is een teken van een groeiende economie waarin meer halffabricaten, consumentengoederen en onderdelen worden geïmporteerd voor consumptie en productie in Europa. De grootste haven van Europa is een belangrijke graadmeter voor de economie. En die grootste haven … dat is en blijft de haven van Rotterdam!

Top 10 grootste zeehavens Europa:

  1. Rotterdam
  2. Antwerpen
  3. Hamburg
  4. Amsterdam
  5. Algeciras (Andalusië)
  6. Marseille
  7. Bremen
  8. Novorossiysk (Rusland)
  9. Valencia
  10. Le Havre
Tekst

Julia van den Bout

Beeld

Ed van den Hoek

Meer artikelen

Van maatpak tot trainingspak

30 december 2019

Slapen, eten en verhalen in Hotel New York Hebben we er niet allemaal eens kroket op brood gegeten? Een fruits de mers verorberd? Languit op...

Lees het hele artikel

Unieke app voor riviercruiseschepen

23 december 2019

Wie vroeger aan een riviercruise dacht, dacht aan hotelschepen met ouderen die in alle rust een gezellige vaartocht maken. Die eerste Rijnreizen, uitgevoerd door Nederlandse...

Lees het hele artikel