Unieke app voor riviercruiseschepen

23 december 2019

Wie vroeger aan een riviercruise dacht, dacht aan hotelschepen met ouderen die in alle rust een gezellige vaartocht maken. Die eerste Rijnreizen, uitgevoerd door Nederlandse rederijen, waren misschien ook vooral voor bejaarden. Maar dat is nu wel anders: jaarlijks leggen er 1500 keer riviercruiseschepen aan in de stad en al die opvarenden zijn op zoek naar de bezienswaardigheden en vertier. Daarom ontwikkelt Rotterdam Maritime Capital of Europa nu een app. Een unieke nieuwe service.

De eerste riviercruiseschepen waren in handen van echtparen; hij kapitein, zij verantwoordelijk voor horeca en hotelgedeelte. Bemanningsleden waren multifunctioneel inzetbaar: huishoudelijk werk werd net zo makkelijk afgewisseld met restaurantdiensten. De kapitein had zelfs bardienst. En de polonaise aan het eind van de avond was eerder standaard dan uitzondering.

Bekende rederijen uit de beginjaren zijn Feenstra Reizen uit Arnhem en de uit Rotterdam afkomstige Rijnvakantie en Watertransport. In 1960 kwam het Duitse Köln Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt AG met uiteindelijk acht luxecruiseschepen op de markt. De passagiers waren vooral Amerikanen en die ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. Zo begon Scylla uit Hardinxveld in 1970 met luxere cruises voor buitenlandse gasten. Deze rederij heeft inmiddels dertig luxere schepen rondvaren, waarbij ze sterk inzetten op duurzaamheid; in 2016 kregen ze de innovatieprijs voor de binnenscheepvaart, een erkenning voor hun overstap naar groene diesel. Een andere Nederlandse rederij die ging varen voor het topsegment was de Rotterdamse rederij Holland River Line (HRL). Zij startte in 1973; in 1976 werd ze wel overgenomen door Köln Düsseldorfer, maar de toon was gezet.

Kenmerk van al die cruises: het schip vaart tijdens alle maaltijden, waardoor je rustig etend van de omgeving kunt genieten, en tussendoor meren ze aan voor individuele of groepsexcursies in steden langs de rivier.

Langer verblijf

Inmiddels varen er heel veel luxe schepen met vele nationaliteiten als gasten aan boord en wordt de riviercruise vergeleken met een stedentrip. Het verschil met de traditionele stedentrip is alleen dat je luxueuze hotel met je meereist.

Ook voor een stad als Rotterdam is de riviercruise steeds belangrijker geworden. Zo komen er tijdens de periode dat de Keukenhof geopend is niet minder dan 175 riviercruiseschepen aan in ons land en zij stoppen overwegend in Amsterdam en Rotterdam. Juist omdat veel passagiers uit andere landen komen, blijven zij na hun vijf tot zeven dagen durende cruise vaak nog een paar dagen in de stad en dat doen ze ook in de luxere hotels.

Opvallend is dat veel Duitstalige gasten via een riviercruise de stad aandoen, daartoe aangespoord door Duitse en Zwitserse organisaties die Rotterdam ook als reisbestemming aanprijzen. Voor hen heeft Rotterdam Maritime Capital of Europe speciaal plattegronden in het Duits gemaakt, die gretig aftrek vinden. Een veel gehoorde vraag op de riviercruiseschepen is of passagiers de kaarten mee naar huis mogen nemen, zodat ze deze kunnen gebruiken bij een volgend bezoek aan Rotterdam.

Informatie-app over de stad

De belangenvereniging voor de Amsterdamse haven heeft eens uitgerekend dat al cruises via de rivieren goed zijn voor een jaarlijkse omzet van ongeveer € 38 miljoen en in Rotterdam is het aantal aankomsten inmiddels gestegen tot ongeveer 1500 per jaar. Rotterdam Maritime Capital of Europe besteedt dan ook veel tijd en aandacht aan het achterhalen van de wensen van de gasten en hoe de bemanningen dit op hun gasten kunnen overbrengen.

Juist daar is verbetering mogelijk, zo blijkt uit die inventarisatie. Bemanningen vinden het vaak lastig om hun gasten voldoende te informeren over de mogelijkheden in de stad. Veel bemanningen blijven zes tot acht weken op één route, waarna ze weer doorgaan naar andere routes en bestemmingen, zoals langs de Donau, de Seine of de Saone. Rederijen stellen dat zij gebaat zijn bij een vraagbaak in de stad die bemanningsleden uitvoerige informatie kan geven.

“In de combinatie zit de kracht: de nieuwe app bundelt alle informatie voor de gasten en bemanning  van de vele honderden riviercruiseschepen die de stad aan doen”

En vanuit die wens is het idee ontstaan een app te ontwikkelen waar al die rederijen alle informatie kunnen vinden die nodig zijn om hun gasten goed voor te bereiden op hun bezoek aan Rotterdam. Het is een unieke ontwikkeling, want niet eerder was er een stad die zo’n app opstelde. De inhoud van de app wordt in overleg met rederijen van over de hele wereld samengesteld. Zo weet Rotterdam Maritime Capital of Europe inmiddels dat er niet alleen bezienswaardigheden en vertier in de app thuishoren, maar dat ook praktische informatie niet mag ontbreken. Informatie over de medische voorzieningen in de stad, over de zon- en feestdagen en speciale evenementen waardoor locaties soms minder goed of anders bereikbaar zijn. Of die natuurlijk juist de moeite waard zijn om voor naar de stad te komen.

Via de nieuwe app kan de bemanning ook de al bestaande app River Guide Recreant benaderen. Die app, opgezet door onder andere Port of Rotterdam en Port of Moerdijk, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat, geeft juist heel veel informatie voor de beroepsmatige vaarweggebruiker. Zo zijn hier gegevens over bruggen, sluizen, doorvaarthoogtes, bedieningstijden en marifoonkanalen te vinden. In de combinatie zit de kracht: de nieuwe app bundelt alle informatie voor de gasten en bemanning van de vele honderden riviercruiseschepen die de stad aandoen. Een kleinood misschien, maar de impact voor deze specifieke bezoekers van de stad is groot.

Tekst

Annie Gruisen

Beeld

Gerhard van Roon/ Scylla

Meer artikelen

Rotterdam: grootste haven van Europa

30 december 2019

Wij kunnen de tiende editie van Onze Haven natuurlijk niet zomaar laten passeren. Vandaar dat wij in deze editie de Rotterdamse Haven flink in het...

Lees het hele artikel

‘Kwaliteit, snelheid en prijs zijn onze drijfveren’

20 december 2019

Dennis en Sander de Roo staan aan het hoofd van een succesvol familiebedrijf in onder meer overzeese container- en intermodaal transport, douanebemiddeling, depot- en terminalactiviteiten...

Lees het hele artikel