De Rotterdamse haven verveelt nooit!

12 september 2019

Enorm enthousiast. Dat zijn Gerrit van Katwijk, Rob Altena en Bert Dries als zij vertellen over ‘hun’ Facebookgroep Havenvrienden Rotterdam. En een tikkeltje streng, dat zijn ze ook. “Onlangs plaatste iemand een mooie foto uit Groningen in de groep. Maar ja, die halen we dan toch weg, want het moet wel echt over de haven in Rotterdam gaan.”

Op 13 januari 2016 startte Gerrit van Katwijk, toen nog werkzaam op het Haven Coördinatie Centrum binnen het Havenbedrijf Rotterdam maar inmiddels met pensioen, de Facebookgroep Havenvrienden Rotterdam. Van één idee naar bijna twaalfduizend leden; dan kun je wel spreken van een explosieve groei, ook omdat die leden uit de hele wereld komen en het bereik van de groep dus groot is. Wat was ooit de reden om deze Facebookgroep te starten?

Spammers

“Ik werkte in 2016 op de 19e verdieping van het World Port Center, bij het Havenbedrijf Rotterdam aan de Wilhelminakade”, begint Van Katwijk te vertellen. “Ik had daar een fantastisch uitzicht over de haven.” Hij zag vanaf die plek heel wat bijzondere schepen voorbij komen en kon daar unieke foto’s van maken. “Die wilde ik graag met anderen delen en zo ontstond het idee van een eigen Facebookgroep. Al kon ik toen niet voorzien dat de groep zoveel leden zou aantrekken.” Het werd al snel teveel werk om in zijn eentje te doen, dus zocht hij mensen die samen met hem beheerder wilden zijn. “Op dit moment doen Bert, Rob en ik het met zijn drieën. Vooral het beoordelen van nieuwe leden vergt veel tijd, we willen er natuurlijk geen ‘spammers’ tussen hebben.” 

Rob Altena werkt bij het Havenbedrijf en Van Katwijk is een oud-collega van hem. “Ook bij het Havenbedrijf houd ik me onder meer bezig met social media”, vertelt hij. “Het leek me leuk om dit er naast mijn werk bij te doen, al ben ik wel vrij beperkt in mijn tijd en plaats ik zelf weinig foto’s of berichten. In mijn rol als beheerder houd ik in de gaten of leden zich aan onze richtlijnen houden, beantwoord ik vragen en schrijf ik polls uit.”

De derde beheerder is Bert Dries, gepensioneerd en woonachtig in Hellevoetsluis. Eén van zijn favoriete plekken om te fotograferen is de Landtong in Rozenburg. Daar is hij, al fietsend, dan ook regelmatig te vinden. “Ik heb altijd een klein fototoestel bij me want op de Landtong is elk moment anders. Niet veel mensen kennen dat gebied, terwijl het toch zo bijzonder is. Het is er heel rustig met aan twee kanten water. Kom je met de auto, parkeer dan bij het eerste parkeerterrein en ga vervolgens het grazersgebied in. Daar kun je Schotse hooglanders, hazen en fazanten tegen komen. Echt fantastisch mooi. En halverwege de landtong staat paal 83 met een grote wenteltrap. Vanaf boven heb je een schitterend uitzicht.”

Altijd anders

Zoals gezegd, de mannen zijn soms een tikkeltje streng. “Geen reclame, geen incidenten en alleen de haven van Rotterdam”, benoemt Van Katwijk de belangrijkste richtlijnen van de groep. Van Katwijk plaatst zelf ook regelmatig foto’s. Niet zo gek, want voor zijn hobby vaart hij vaak en graag als schipper van de watertaxi langs de mooiste plekken in de haven. “Gisteren lag bijvoorbeeld de Queen Victoria binnen en moest ik mensen afzetten bij de Holland Amerikakade. Ja, dan drijf ik daarna met de watertaxi toch even naar het schip toe. Ik heb altijd mijn camera bij me. Ik kan natuurlijk niet fotograferen als ik aan het varen ben, maar wel als ik tussen de ritten door even wat ruimte heb, of als ik bijvoorbeeld aan de Parkkade lig afgemeerd.” Maar hij rijdt ook regelmatig naar de Landtong Pistoolhaven of naar de Slag Maasmond om daar foto’s te maken. “Weet je wat nou zo mooi is? De haven leeft altijd en is elke dag en elk uur van de dag anders. Dat verveelt toch nooit?!”

Mensen die niet zo makkelijk op allerlei plekken in de haven kunnen komen, kunnen dankzij de Havenvrienden Rotterdam toch een inkijkje krijgen in deze bijzondere en dynamische omgeving. Altena: “We nemen mensen mee in de zo gevarieerde wereld van de Rotterdamse haven. Van containerterminals naar de petrochemie, van sleepboot naar cruiseschip, van loodsen naar roeiers, van industrie naar natuur…”

Dries vult hem aan: “Want ja, ook natuur is overal in de haven te vinden. Er lopen herten, vossen en bij het Bereneiland zijn op een mooie dag altijd zeehonden te spotten. Misschien best raar om dat soort dieren te zien met de olieraffinaderijen op de achtergrond. Maar dan kan het toch niet anders dan dat het daar schoon is?” Een goede tip om de zeehonden te zien? “Maak een keer een rondje met De Nieuwe Prins, dat is de Fast Ferry vanaf Hoek van Holland, die vaart daar langs.”

‘Natuur is overal in de haven te vinden. Er lopen herten, vossen en bij het Bereneiland zijn op een mooie dag altijd zeehonden te spotten’

Veelzijdige natuur

“Dankzij onze groep kunnen we ook het beeld van de haven bijstellen”, stelt Altena. “Want natuurlijk oogt de haven door alle machines en uitstotende bedrijven vervuilend en milieuonvriendelijk. Maar wij weten ook dat als je er echt doorheen loopt of vaart, dat enorm mee valt. Sterker nog, in de haven is de natuur veelzijdiger dan op welke plek in Nederland ook.”

De vraag waar je in de haven de mooiste foto’s kunt maken, vinden de heren lastig te beantwoorden. Van Katwijk: “Persoonlijk vind ik de Waalhaven de mooiste haven van Rotterdam. Hier kun je alle soorten schepen tegen komen die zich in de haven bevinden, denk aan offshore schepen, containerschepen en bulkschepen. Maar wil je de allergrootste containerschepen zien en op de foto zetten, dan moet je naar de Tweede Maasvlakte.”

Floating Farm-effect

Soms zorgen foto’s of berichten ook voor discussie. Dries: “We hebben weinig trammelant in de groep, maar soms hebben we last van het ‘Floating Farm’-effect. Daarmee bedoel ik dat als iemand een foto van de Floating Farm in de groep plaatst, daar direct honderden reacties op komen, ook veel negatieve. Iedereen heeft daar dan opeens een mening over, zonder dat mensen vaak echt weten hoe het zit. Dat geldt ook voor het thema ‘uitstoot’ dat natuurlijk regelmatig voorbij komt. Of als iemand op de foto in een bepaalde functie niet de juiste kleding draagt. Roept iets teveel discussie op, dan verwijderen we de foto of het bericht. Dat is namelijk niet het doel van deze groep.”

“We doen dit echt puur voor de fun”, aldus Van Katwijk. “We willen mensen blij maken door de bijzondere momenten en plekken in de haven met elkaar te delen. Ik ‘like’ ook elke foto, want het feit dat iemand de moeite neemt om een foto te maken en te plaatsen, vind ik al mooi.”

‘Roept iets teveel discussie op, dan verwijderen we de foto of het bericht. Dat is namelijk niet het doel van deze groep’

Polls

Altena: “Natuurlijk willen we onze leden wel een beetje uitdagen. Daarom schrijven we regelmatig een poll uit en vragen we de leden om foto’s binnen een bepaald thema in te sturen. Wij kiezen uit de inzendingen met zijn drieën tien foto’s uit en daar kiezen de leden de beste uit. De winnaar wordt de nieuwe omslagfoto van de Facebookpagina. We proberen met zo’n poll te sturen op onderwerpen die laten zien wat onze haven nu zo bijzonder maakt. Natuurlijk is het interessant om een nieuwe kraan voorbij te zien komen, maar we zoeken ook naar afwisseling en naar andere invalshoeken.”

Het is duidelijk: de Facebookgroep Havenvrienden Rotterdam is een succes! Uiteraard dankzij de enorme inzet van deze drie mannen, maar zeker ook dankzij alle leden. “Want”, zo stellen ze unaniem, “we doen het met elkaar!”

Tekst

Lida Hoebeke

Beeld

Luc Büthker, Gerrit van Katwijk, Rob Altena, Bert Dries

Meer artikelen

Skills Navigator Bootcamp gaat mismatch op arbeidsmarkt te lijf

18 september 2019

Door middel van een Skills Navigator Bootcamp krijgen jongeren inzicht in welke future proof job hen het beste past in die machtige Rotterdamse haven. De...

Lees het hele artikel

Zorgeloos zuiveren doen we samen!

10 september 2019

De eerste paal ging februari van dit jaar al de grond in op het terrein van Huntsman Holland in de Botlek. Binnenkort pronkt hier een...

Lees het hele artikel