Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

31 juli 2019

De komende jaren moeten we spannende keuzes maken in de Rotterdamse haven, bijvoorbeeld op het gebied van energietransitie, maar ook op het gebied van automatisering en de arbeidsmarkt gaat er veel veranderen. De haven kent interessante vraagstukken waar we, naast de mensen om het uit te voeren, ook de slimme koppen voor nodig hebben. We moeten anders gaan denken, durven vooroplopen en het verschil maken in Nederland en in de rest van de wereld.

Willen we die slimme koppen aantrekken, dan hebben we een verhaal nodig. Het verhaal van de bedrijven uit onze haven. Om mij heen zie ik veel mensen die dit snappen en die staan te trappelen om hun verhalen te delen met de buitenwereld.

Natuurlijk gaat het vaak sneller als je alleen aan de slag gaat. Maar het is effectiever als je aansluiting weet te vinden met havencollega’s. Leg budgeten bij elkaar, verdeel je tijd, en zorg er samen voor dat we die knappe koppen aantrekken. Ontmoet collega’s bij een congres als Management in Logistics, zoek gelijkgestemden op PR Active bijeenkomsten, of leer havencollega’s informeel kennen tijdens de RTM Port Party.

Die momenten geven mij altijd weer nieuwe energie. Energie om samen aan de slag te gaan en te zorgen dat de haven klaar is voor de toekomst.

Baangarantie

Gelukkig zie ik steeds vaker dat we de krachten bundelen. Zoals het leerwerkakkoord, waarin gemeente, bedrijven en scholen samenwerken om de arbeidsmarkt in onze haven toekomstbestendig te maken. Zo krijgen duizend MBO’ers een baangarantie in de Rotterdamse haven. En bij het Educatief Informatie Centrum werken havenbedrijven al 25 jaar samen. Bedrijven bundelen hier hun krachten. Zo zorgt het EIC ervoor dat er niet af en toe één bus naar één bedrijf rijdt, maar dat de haven een vaste plek krijgt in het onderwijsprogramma van zo’n 25.000 leerlingen.

Ook als Jong Havenvereniging merken wij dat samenwerkingen vaak tot mooie dingen leiden: zo organiseren wij in maart, samen met het initiatief RISI, Portalx; een debat over de arbeidsmarkt. Wij zien dat onze leden vol ideeën zitten om de haven aantrekkelijk te maken voor jong talent, en RISI ziet kansen om dit voor elkaar te krijgen.

“We zien dat onze leden vol ideeën zitten om de haven aantrekkelijk te maken voor jong talent”

In mei is het ook weer tijd voor de Rotterdam Port Intro, waarin we met de hele haven samenwerken om in één dag zoveel mogelijk studenten de haven te tonen. Hoe meer bedrijven meedoen, hoe meer knappe koppen wij de haven kunnen laten beleven. Je neemt één dag een student op sleeptouw en neemt hem overal mee naar toe: van de vergadering tot een bezoek aan de terminal en de koffiepauze in de keet. Dit beleven heeft effect: wij zien veel studenten daarna terug in een baan in de haven. Hierbij dus een oproep: willen jullie met ons samenwerken om nog meer knappe koppen de haven in te krijgen? Doe mee! Want alleen ga je misschien wel sneller, maar samen kom je verder!

Tekst

Lisette van der Pijl

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Wij zijn Rotterdam, de Maritime Capital of Europe

31 juli 2019

Menno Huijs, programmamanager haveneconomie bij de gemeente Rotterdam, gaat in gesprek met professionals over actuele thema’s in de haven. Deze aflevering: Barbara Kathmann, wethouder economie namens de...

Lees het hele artikel

EBS bouwt moderne loods voor droge bulkopslag

31 juli 2019

Zwarte bergen cokes, ijzererts en steenkool liggen opgestapeld langs de linkerkant van de weg op het terrein van European Bulk Services (EBS). Er loopt een...

Lees het hele artikel