Talentpool: voor duurzaam behoud van talent voor haven en industrie

17 januari 2019

Ruim tien jaar geleden zag het arbeidsplatform Watertalent het levenslicht. Inmiddels is het platform uitgegroeid tot Talentium Careerportals, met als doel bedrijven goed te profileren en te verbinden met hun doelgroep: studenten, starters en professionals. Watertalent is één van de vier labels binnen Talentium. Werkgevers in en rond de haven kunnen er kennis delen en vacatures laten plaatsen. Alles voor het boeien en binden van talent! Want Watertalent is een begrip in de Mainport en daarbuiten. Zoeken mensen een baan in de haven? Dan kijken ze vaak eerst op www.watertalent.nl. Sinds een jaar wordt ook actief ingezet op het behouden van talent voor de Mainport met een nieuw initiatief: Talentpool.

“De wereld van de arbeidsmarktcommunicatie is enorm veranderd”, stelt Peter van der Meijden, partner bij Talentpool. “Solliciteren en profileren gaat op een andere manier dan vroeger. Nog teveel wordt bij sollicitaties vooral gekeken naar het CV: heeft de kandidaat de juiste werkervaring en welke diploma’s heeft hij of zij. De ‘harde’ kant dus.” Nu is er schaarste op de arbeidsmarkt en is een meer innovatieve en creatieve manier nodig om mensen te boeien en te binden, denkt Van der Meijden: “Voor werkzoekenden betekent dat een verandering, maar ook voor bedrijven is het lastiger geworden om goede kandidaten te selecteren. Dat kost meer tijd en expertise. We zien ook dat bedrijven met de nummers twee en drie uit procedures niets doen – de gouden kandidaat krijgt de baan terwijl de tweede of derde kandidaat waarschijnlijk ook prima past. Zonde van de tijd en energie vonden wij en daarom hebben wij eind vorig jaar een externe overkoepelende talentpool voor onze klanten opgezet. Daar plukt elk aangesloten bedrijf in ons netwerk de vruchten van.”

Motivatie
“‘Bij ons staat de persoon centraal’ is hier geen loze kreet”, aldus Van der Meijden. “Met hem of haar gaan we uitgebreid in gesprek om meer over hun interesses, drijfveren en passie te weten te komen. Het gaat er bij ons om wat hen motiveert. De ene kandidaat wil bij een groot bedrijf werken, de ander wil veel geld verdienen en weer een ander wil werken binnen een organisatie waar duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan. Door deze gesprekken – en daar nemen we ook echt de tijd voor – krijgen we een goed beeld van wie iemand is en wat hij of zij wil. Met die input kijken wij welke werkgever of vacature het best bij zo iemand past. Vervolgens leggen wij de contacten met de betreffende organisatie en stellen we de beoogde gouden kandidaat voor.”

 

 ‘Wij willen in iemands ogen kunnen kijken’

 

Mensenwerk
Veel recruitmentbureaus werken met tools waarin de gegevens van sollicitanten zijn ingevoerd. Van der Meijden: “Natuurlijk maken wij als ICT-georiënteerd bedrijf ook gebruik van technologische mogelijkheden, maar dan ter ondersteuning. Bij Talentpool is het echt mensenwerk. Wij willen in iemands ogen kunnen kijken. Lichaamstaal is ook zo belangrijk. Als mensen enthousiast worden, zien we dat gelijk. Met een tool kan dat simpelweg niet.”

Duurzame relatie
De Talentpool is voor gekwalificeerde mensen die een baan in en rondom de Rotterdamse haven zoeken. “Wij hebben kandidaten van allerlei leeftijdscategorieën en verschillende ervaringsniveaus in ons bestand”, vertelt Van der Meijden. “Omdat de arbeidsmarkt zo enorm is veranderd, kan het voor mensen die bijvoorbeeld tien tot vijftien jaar in een bepaald bedrijf of binnen een bepaalde sector werken, lastig zijn om te solliciteren. Maar ook jongeren die nieuw zijn op de arbeidsmarkt kunnen wij net dat extra zetje geven. Wij praten met hen, geven advies, leggen het eerste contact en verlagen zo de drempel om een carrièreswitch te maken of een carrière te starten. Daarbij gaan we niet voor de snelle match, maar voor een duurzame relatie.” En het voordeel voor bedrijven? “Wij zijn overtuigd van onze toegevoegde waarde en werken daarom nooit met anonieme vacatures”, vervolgt Van der Meijden. “Het logo van de opdrachtgever wordt in al onze uitingen meegenomen; op ons platform en via onze social media kanalen. Onze klanten kunnen zelf aangeven voor welke vacature(s) zij willen dat wij Talentpool inzetten. Alleen bij een succesvolle match werken wij met een fee. En de kandidaten in de Talentpool passen perfect binnen de haven en industrie. Hierdoor is de kans van slagen erg groot. Wij zien vaak in een paar dagen of we een passende kandidaat hebben voor de betreffende vacature. Dat scheelt de HR-manager enorm veel tijd. Een win-win situatie dus.”

Voor registratie in Talentpool en het bekijken van alle vacatures: www.watertalent.nl

 

 

Jason van Neijhof (23 jaar), trainee bij ECT
“Persoonlijk contact en ruime keuze aan vacatures”

“Ik kwam tijdens mijn studie Logistiek en Economie in contact met Watertalent. Zij nodigden mij samen met een andere student uit voor het Mainport Talentendiner dat zij ieder jaar organiseren. Het was een bijzonder event. Een vriend van mij, Raoul Knol, is na het talentendiner als arbeidsmarktadviseur bij Talentium gaan werken.

“Tijdens mijn studie liep ik stage bij een logistieke dienstverlener en daar ben ik na afronding van mijn studie blijven hangen. Maar ik wilde altijd al in de Rotterdamse haven werken en dat bedrijf was daar niet aan gerelateerd. Raoul maakte mij attent op Talentpool en ik nam contact op met Talentium. Zij nodigden mij uit voor een kennismaking. Dat werd een heel persoonlijk gesprek; ik moest veel over mijzelf vertellen, onder meer wat mijn interesses en motivatie waren. Vervolgens legden zij contact met Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT), omdat zij dachten dat ik daar goed zou passen. En dat is ook zo, ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik volg geen traditioneel traineeship, maar een traineeship tot een bepaalde functie, in mijn geval is dat de functie Medewerker Planning & Aansturing. Ik neem ook deel aan het Young Potential Program van ECT. Zo kan ik mijzelf ontwikkelen en binnen mijn functie doorgroeien.

“Het voordeel van de Talentpool is niet alleen het persoonlijke contact, maar ook de ruime keuze aan vacatures. Vrienden die ook op zoek zijn naar een baan in de Rotterdamse haven heb ik gewezen op de Talentpool. En een ander maatje van mij heeft ook via Watertalent gesolliciteerd – ik ben dus een beetje een ambassadeur van de Talentpool. Maar het gaat verder: Mijn zusje volgt de studie Logistiek en Technische Vervoerskunde op het STC. Dus heb ik Raoul gebeld en gevraagd of er nog een plekje voor mijn zusje was bij het Talentendiner. Dat bleek zo te zijn en dus is ook zij naar dat diner gegaan. Wie weet waar dat weer toe leidt. Grappig toch?”

René Dijkhuizen (49 jaar), operator bij Ashland
“We gaan voor een duurzame relatie”

“De website Watertalent.nl is binnen het Rotterdamse havengebied goed bekend. Ik ken veel jonge collega’s die via deze site een andere baan hebben gevonden. Zelf solliciteerde ik ook op een functie die ik op deze website had gevonden. Helaas was de sollicitatieprocedure gesloten en waren er al voldoende geschikte kandidaten. Vervolgens heb ik mij geregistreerd in de Talentpool. Vanzelfsprekend ging ik ermee akkoord dat mijn gegevens voor maximaal een jaar zouden worden bewaard.”

“Ik had al eerder contact gehad met Matty van den Berg van Talentium. Zij belde mij een paar dagen later op en vertelde dat ze me wilde voordragen bij Ashland omdat ze vond dat ik heel goed bij dat bedrijf zou passen. Dat bleek het geval te zijn en nu werk ik hier sinds 1 oktober als operator.”

Niet alleen voor jongeren
‘De Talentpool is dus niet alleen voor jongeren. Ook voor ‘mijn generatie’ zijn er voldoende mogelijkheden. Ik werkte 22 jaar in het gevangeniswezen en daarna ruim drie jaar in de procestechniek. Met mijn 49 jaar merk ik dat het lastig solliciteren is. Ik heb natuurlijk een lang arbeidsverleden en veel werkervaring, maar dat is niet direct zichtbaar op een schriftelijk CV. En dat is het fijne van Talentpool. Door de gesprekken die ik met hen voerde, hebben ze mij leren kennen.”

“In mijn huidige baan moet ik overzicht houden en stressbestendig zijn. Vroeger werkte ik met mensen, nu met machines, maar die machines brengen mij niet zo snel meer van mijn stuk. Ik moet snel kunnen schakelen en daarvoor heb je toch een bepaalde ervaring nodig. Hiermee kan ik voor een bedrijf van meerwaarde zijn, dat heb ik bij Talentium ook uitgesproken. Daar begrijpen ze dat. Natuurlijk moet je wel goede referenties hebben, maar die kon ik gelukkig overleggen.”

Persoonlijk
“Bij Talentium is het allemaal veel persoonlijker dan bij een ‘standaard’ recruitmentbureau. Dat beviel mij prima. Ik ben direct en hou van duidelijkheid. Ik heb nu een jaarcontract bij Ashland en het streven is om daar een duurzame relatie van te maken. Aan mij zal het in ieder geval niet liggen.”

Tekst

Conny Rijken

Beeld

Antim Wijnaendts van Resandt

Meer artikelen

Geweldig hoe twee Rotterdamse iconen de handen ineenslaan

19 april 2019

Dag en nacht wordt er hard gewerkt. Handen uit de mouwen voor een betere toekomst. Ambities staan als een stip op de horizon. Dit is...

Lees het hele artikel

143 jaar oud en helemaal in vorm

17 januari 2019

In de verte komt hij aanlopen. Nette puntschoenen, een spijkerbroek en een lange zwarte jas. Is dit wel de man met wie we hebben afgesproken?...

Lees het hele artikel