Mini World Port Rotterdam

17 januari 2019

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo ook voor de Nederlandse zomers. Dit jaar zat het eens mee. En hoe!

Van mei tot en met september kregen we te maken met zowaar Zuid-Europese taferelen. Aan de zomer leek geen einde te komen. Wie over de Maas voer – tussen de opvallende hoeveelheid pleziervaartuigen, tot jetski’s aan toe! – kon veel mensen langs de kade op de terrassen zien genieten. Mensen die de verkoeling van de rivier opzochten, maar die ook genoten van het uitzicht op de Maas. Het ponton van ‘La Plancha’ op het Noordereiland was iedere avond tot laat open en gezellig verlicht. De grasstrook tussen de Boompjes en de Oosterkade was iedere dag gevuld met zongenieters; picknickmandje en flesje wijn bij de hand.

Wanneer de zon schijnt, lijkt de wereld ineens zoveel mooier. Ongelooflijk wat een blauwe lucht en een mooie zonsondergang doen voor het uiterlijk van onze stad en rivier. En het kon nog mooier. Als slagroom op de pudding kwam er namelijk nog een cadeautje bij. Waren de Erasmusbrug en de Hef al prachtig aangelicht, deze zomer kwam daar het aanlichten van de Willemsbrug bij. Helrood schittert hij na zijn renovatie en geeft de rivier extra glans mee. Hulde voor het projectteam van de gemeente dat dit op magnifieke wijze voor elkaar heeft gekregen. En de vele verliefde stelletjes, professionele- en hobbyfotografen en toeristen op de bankjes langs de kade sluiten zich, vermoed ik, hierbij aan.

Kortom, de zomer was fenomenaal en iedereen voelde zich gelukkig. Op misschien één man na. Marc van Buren is ondernemer en richtte tien jaar geleden Railz Miniworld op aan het Weena in Rotterdam, in 2012 omgedoopt tot Miniworld Rotterdam. Zijn passie was om een heuse miniwereld te bouwen waar de Fleischmann en Märklin modeltreinen tussendoor zouden rijden. Een miniwereld waar stad en haven van Rotterdam als decor fungeren. In alle opzichten is dit hem met zijn team gelukt. Ieder jaar kwamen er weer uitbreidingen bij. Al meerdere malen is zijn Miniworld beloond als ‘leukste uitje van Zuid-Holland’.

‘Wanneer de zon schijnt, lijkt de wereld ineens zoveel mooier’

Deze zomer was de bezoeker door het aanhoudende mooie weer echter met geen stok naar een binnenlocatie als Miniworld te krijgen. Vooral ook omdat Miniworld aan het Weena niet in de ‘loop’ van de toeristen ligt. Uit het Centraal Station steekt men vaak rechtdoor en slaat nu eenmaal niet rechtsaf.

Ineens kwam een herinnering uit het verleden naar boven. Onze haven had toch haar eigen experience onder de Erasmusbrug? Helaas heeft dat het qua exploitatie niet gehaald. Maar zou deze ruimte niet het spreekwoordelijke win/win kunnen zijn voor Miniworld Rotterdam? Samen met de Spido en de touringcarbussen naast de deur, kan Marc stad en haven aan bezoekers tonen én financieel overeind blijven.

Wat mij betreft dus Mini World Port Rotterdam. Make it happen!

Tekst

Ton Wesselink

Beeld

Lenneart Ruinen

Meer artikelen

Waro Daro: in de haven gebeurt het!

17 januari 2019

Olaf Ouwerkerk en Klaas van der Mast zijn geboren Rotterdammers en rasechte ondernemers, vandaar dat zij zich ook zo in de mentaliteit van de haven...

Lees het hele artikel

ShipSupport.com: dé one-stop shop voor de maritieme sector

17 januari 2019

We doen het bijna allemaal: online winkelen. Met een paar klikken en een toereikend banksaldo heb je in een mum van tijd je boodschappen besteld,...

Lees het hele artikel