De wereldhavendagen volgens Ed van den Hoek

6 september 2018

ROTTERDAM – Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september vindt de 41e editie van de wereldhavendagen plaats. Dit jaar ligt het thema ‘Energize’ onder de loep, om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid in de haven. Met tientallen activiteiten verspreid langs de Maas en in het centrum, kan het lastig zijn om je weg te vinden tijdens een van de drukste evenementen van het jaar. Wat kun je verwachten en wat kun je nou écht niet missen? We spraken daarom havenwerker Ed van den Hoek, een betere gids kun je niet hebben. Een Rotterdammer in hart en nieren en al 35 jaar werkzaam in de haven bij Matrans Marine Services.

Zolang de wereldhavendagen bestaan, maakt Ed van den Hoek ze mee. Het valt hem op dat er de afgelopen jaren een stijgende lijn is in het aantal bezoekers. ‘Er zijn steeds meer spectaculaire dingen te zien. Kijk bijvoorbeeld naar s ’werelds grootste heipaal die dit jaar te bezichtigen is. Dat is natuurlijk een groot trekpleister.’

Ed raadt het aan om met de metro naar Leuvehaven (noordzijde) of Wilhelminaplein (zuidzijde) te gaan. ‘Dat zijn de beste vertrekpunten. Stap je bij Leuvehaven uit, hol dan niet meteen naar de Erasmusbrug. Ga eerst eens langs het Maritiem museum, het havenmuseum van Rotterdam. Hier kan je diverse tentoonstellingen bekijken over het maritieme heden en verleden. Wanneer je dit hebt gezien, is het een klein stukje lopen naar de Erasmusbrug, waar rondvaartenbedrijf Spido ligt. Vanaf daar gebeurt het, links en rechts. Dit geldt natuurlijk ook voor de overkant van de Erasmusbrug, maar daarover straks meer.’

Noordzijde
Ed vervolgt: ‘wanneer je voor de Erasmusbrug staat, zou ik naar rechts gaan en de kade aflopen. Wat betreft de activiteiten: het zijn er ontzettend veel, maar wat ik aanraad zijn de demonstraties van binnenvaartmodelbouwgroep Devel bij de Veerhaven (za + zo). Zij laten zien hoe de binnenvaart werkt in het klein. Leuk voor jong en oud. De Veerhaven barst trouwens van de terrasjes, ideaal voor een kop koffie of een biertje. Restaurants en cafés die ik aanraad zijn LOOS, De Rotterdammert, Restaurant 010 en Zenne.

Al loop je vanaf de Veerhaven verder, dan kom je bij Parkkade. Hier staan dit jaar o.a. de mariniers (vr + za + zo). Je kunt een kijkje nemen in diverse marineschepen en kennis maken met de mariniers zelf. Ook is er een hindernisbaan waar de kids zich kunnen uitleven. Een hoogtepunt van de wereldhavendagen. Als ik Parkkade zeg, moet ik natuurlijk ook de Ballentent niet vergeten: een havencafé die voor altijd hand in hand zal lopen met 010. Hun specialiteit: gehaktballen, op oer-Hollandse wijze bereid. Hoef je niet perse ergens te gaan zitten? Dan kan je bij Parkkade ook langs de velen eettentjes lopen.’

Zuidzijde
‘Dan nu de overkant. Startpunt: Wilhelminakade. Vanaf daar loop je meteen tegen de Cruise Terminal aan. Een cruiserederij die al 145 jaar gasten vervoert over de hele wereld. Hotel New York sluit daar goed op aan, het oude vertrekpunt van de Holland-America Line. Het ligt vlakbij de Cruise Terminal en is leuk voor een hapje en een drankje en een stukje geschiedenis. Mocht het vanwege de drukte niet lukken om daar te zitten, adviseer ik om naar Loetje of Humphreys te gaan. De biefstuk is bij beiden ten zeerste aan te raden. Ook voor deze kant van de Erasmusbrug: wil je niet uitgebreid gaan eten, dan kan je ook de Rijnhavenbrug overgaan (ofwel de hoerenloper) en neerploffen bij Fenix Foodfactory. Een hippe plek dat lokaal eten en bier (!) serveert. Voordeel is wel dat je dwars door Katendrecht loopt en dan dus ook het Pinballmuseum passeert. Eenmaal daar aangekomen kan je op het schip op het terras zitten.Wanneer je naar het schip loopt, kom je ook het duik- en bergingsbedrijf W. Smit tegen. Op de kade geven zij in een duiktank een demonstratie onderwater branden en is het zelfs mogelijk om zelf een duik te wagen. Ohja! De mariniers geven trouwens bij de Wilhelminapier spectaculaire demonstraties. Zowel op het water als in de lucht.’

 

‘Er zijn steeds meer spectaculaire dingen te zien’

 

Afzakkertjes
‘Voor de mensen die na een dag slenteren nog niet in bed willen kruipen; De Kaap (ofwel de oude zeemansbuurt Katendrecht) is de ideale plek om je dag af te sluiten onder het genot van een drankje. Zo is er op het Deliplein (over de Rijnhavenbrug) en omringde cafés livemuziek. De echte feestgangers die tot de late uurtjes door willen gaan, moeten naar Witte de Withstraat in het centrum. Café De Witte Aap is een icoon die je als bezoeker aan Rotterdam niet kan overslaan.’

Andere tips van Ed:
‘Neem je fototoestel mee! Achja, iedereen heeft natuurlijk een smartphone die ook goede foto’s kan maken. Maar houd hem bij de hand, want er valt veel te schieten. Trek daarnaast ook goede wandelschoenen aan, omdat je aardig wat gaat slenteren. Mocht je het toch allemaal wat ver lopen vinden, dan kan je natuurlijk ook gewoon een watertaxi nemen. Deze hebben langs de Maas genoeg opstappunten en daarnaast is het ook een leuke beleving. Dan als laatste, houd er rekening mee dat het een gekkenhuis is. Er komen jaarlijks 40.000 mensen naar de wereldhavendagen, dus het is nu eenmaal druk.’

Zelf staat Ed ook op de wereldhavendagen bij de Euromax Terminal op de Maasvlakte. Daar zal hij het publiek kennis laten maken met een beroep dat hij zelf jaren heeft uitgevoerd: sjorren. Oftewel het vastzetten en losmaken van containers. Sjorder is een onderschat zwaar beroep en dat kunnen de mensen zelf gaan ervaren. ‘Ze kunnen zelf voelen hoe zwaar sjorren is door een stang op te tillen. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe het sjorren werkt.’

Dus zo beleef je de wereldhavendagen op z’n best, volgens de havenexpert. Wij zijn er trouwens ook: vind de nieuwe editie van Onze Haven magazine o.a. bij Van Oord, De Kustwacht, SS Rotterdam, Stichting Wereldhavendagen, Reddingsbrigade en Broekman Logistics.

Kijk voor meer informatie over de wereldhavendagen op www.wereldhavendagen.nl

Tekst

Claire Schiebroek

Beeld

Ed van den Hoek

Meer artikelen

Een stukje Hollands glorie

10 september 2018

Aan de wand een immense foto met de skyline van Rotterdam. Op de grond een afdruk van het laadruim van een sleephopperzuiger en aan de...

Lees het hele artikel

De denkkracht van onze haven

6 september 2018

We become what we think about, luidt een bekende uitspraak van Earl Nightingale. Dat klinkt wellicht een tikkie zweverig in ons nuchtere Rotterdam, maar simpelweg...

Lees het hele artikel