De denkkracht van onze haven

6 september 2018

We become what we think about, luidt een bekende uitspraak van Earl Nightingale. Dat klinkt wellicht een tikkie zweverig in ons nuchtere Rotterdam, maar simpelweg bedoelde de Amerikaanse spreker en schrijver dat onze gedachten bepalend zijn voor het pad dat we zullen bewandelen.

Geldt dat niet precies zo voor onze haven? Is onze haven niet groot geworden, door groot te denken? De Rotterdamse haven kon groeien door een gunstige ligging, en we zijn onmiskenbaar een stad van aanpakkers, maar dóen begint met dénken.

Groei en ontwikkeling staan sinds de begindagen van onze haven als een onuitwisbare stip aan de horizon. Altijd was de blik op de toekomst gericht en waren de ambities groot. Waar dat ons bracht? Rotterdam: Maritime Capital of Europe!

De wereld verandert. Zo ook onze ambities. Als het aan het Havenbedrijf ligt, is onze haven vóór 2030 de slimste en schoonste ter wereld. Internationaal is kort geleden gesteld dat CO2-uitstootin 2050 gedaald moet zijn met 95 procent. Daar ligt een belangrijke taak voor onze haven; twintig procent van alle Nederlandse uitstoot komt immers bij ons vandaan. We staan voor enorme uitdagingen die we alleen aankunnen door mét elkaar groot te denken.

As we speakworden er in Rotterdam honderden schepen (om)gebouwd om straks schoner te kunnen varen. Tal van projecten zijn en worden opgezet in het kader van automatisering en digitalisering, blockchain, allerhande innovatie…

De koers is bepaald door onze overheid en de grote beslissers in de haven, maar de stappen, groot of klein, die zetten we met z’n allen.Kijk eens naar al die mensen die zich inzetten voor het zichtbaar maken van de haven. Of naar Liana Engibarjan, die met haar vlogs mensen wil interesseren voor een carrière in de binnenvaart en zo de aanwas van jong talent stimuleert. Onze maritieme dienstverleners, die gunstige constructies bedenken om meer reders en havenbedrijven hier te kunnen huisvesten. En nu we toch bezig zijn, wat te denken van de redacteuren en fotografen van dit magazine, die voor elk nummer weer op pad gaan om de haven op zijn best in beeld te brengen. Zo dragen we allemaal ons steentje bij.

Alles begint met denkkracht. Koers bepalen, doelen stellen en vooral: met een ruime blik naar buiten kijken. Dat laatste was het antwoord van Pieter van Oord toen hem gevraagd werd naar het ‘geheim’ van het 150-jarig bestaan van het bedrijf. Buiten liggen de antwoorden op de uitdagingen van nu. In dit nummer vertelt hij er alles over.

Naar buiten kijken deden we bij het maken van dit nummer ook vaak heel letterlijk, want wát schitterde die zon mooi in de Maas. Onze haven is altijd prachtig, maar met het mooie weer van de laatste tijd was het extra genieten. Echter, weer of geen weer, de haven draait door. De sjorders van Matrans zijn dag en nacht in touw om die 24/7 economie draaiende te houden. Havenfotograaf Danny Cornelissenvertelt in dit nummer over fotograferen met bevroren vingers. Of de schippers van Evides, die de binnenvaartschepen dag in dag uit van vers drinkwater voorzien, varen nu weliswaar onder een strakblauwe lucht, maar stelden laconiek: ‘met windkracht tien staan wij er ook.’ De helden van de haven! Als straks de kou zijn intrede weer doet, denken zij het zonnetje er gewoon bij.

We become what we think about. Laten we dat met z’n allen goed onthouden. En laten we de uitdagingen vooral sámen aangaan, in doen en in denken. Want als deze zesde editie van Onze Haven wederom één ding duidelijk maakt, is dat we in de Rotterdamse haven samenwerken als geen ander!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst

Edwin Veekens

Beeld

Oscar Seykens

Meer artikelen

De wereldhavendagen volgens Ed van den Hoek

6 september 2018

ROTTERDAM – Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september vindt de 41e editie van de wereldhavendagen plaats. Dit jaar ligt het thema ‘Energize’...

Lees het hele artikel

Waar ben ik, wat zie ik en waar ga ik heen?

1 september 2018

‘Ontwerp een autonoom varende boot voor de Roboboat Competition in Florida en probeer de wedstrijd te winnen.’ Zo luidde de opdracht die Damen Shipyards Gorinchem...

Lees het hele artikel