Gezelligheid en het grote gunnen

24 oktober 2017

Excursiemogelijkheden in Nederland onder de aandacht brengen. Dat deed ik in de eerste dertien jaar van mijn werkzame leven. Het was van 1976 tot 1999 en ik werkte voor een grote buitenlandse rederij. Vanuit Rotterdam, het hoofdkantoor zat in Duitsland. Ik bezocht de vele filialen in het buitenland die het bedrijf heeft: Londen, Parijs, Bazel, Milaan, Miami, Los Angeles.

Door de goede samenwerking met de mensen op deze filialen kwamen er jaarlijks grote aantallen Internationale toeristen voor een zevendaagse riviercruise naar Nederland. Een bezoek aan ons eigen Rotterdam was er altijd bij. Net als een tochtje naar Dordrecht en andere steden in de Rijnmond. Ook was er uiteraard altijd een interessante vaartocht door onze haven opgenomen in het programma.

In die tijd waren dit nieuwe ontwikkelingen. Ontwikkelingen waarvoor goede voorbereidingen in het hele land noodzakelijk waren. In die jaren leerde ik als Limburgse met een zacht G Rotterdam zeer goed kennen. Maar ik leerde ook het enorme verschil in samenwerking van ondernemers, instanties en stichtingen ten opzichte van de overige steden waar mijn werkgever kantoor houdt.

Die samenwerking in het Rijnmondgebied is, in tegenstelling tot al die andere plekken waar ik ben geweest, grotendeels gebaseerd op gunnen. Dit gunnen was en is zo sterk dat het ook vastgesteld werd, en wordt, door bemanning en gasten aan boord van de riviercruiseschepen.

Ook in mijn werkzame jaren na die tijd bij de rederij is het woord gunnen altijd centraal blijven staan. Het heeft zelfs een nog sterkere uitstraling gekregen. In Rotterdam en omgeving gunt men elkaar het zakelijke succes. Maar waarin de mensen zich hier nog meer onderscheiden, is in het zich samen in willen zetten voor onder andere meerdere foundations met het doel deze mensen ook iets positiefs te gunnen.

Zo vormen het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs de kern van DeltaPORT Donatiefonds. Talloze bedrijven in de haven doneren hieraan. Hiermee onderstreept het haven- en industriële bedrijfsleven haar maatschappelijke betrokkenheid. De lijst fondsen is onnoemelijk veel langer, neem alleen al het Rotterdam Port Welfare Comittee. En bij de zeer goed georganiseerde NN Marathon Rotterdam zijn er veel deelnemers die zich inzetten voor een keur aan fondsen, zoals de Stichting Dada, de Rotterdam Running Crew en de Dirk Kuyt Foundation. En naast de sport doet ook de theaterwereld een lieve duit in het fondsenzakje. Zo is er in het Nieuwe Luxor jaarlijks de Ger Vos Foundation Avond. Hier komen veel ondernemers samen met de naamgever van deze stichting. In december 2016 was het voor de zesde keer dat het fonds 500 eenzame ouderen een geweldige avond bezorgde.

De Rotterdamse G van gunning straalt ook heel veel gezelligheid uit. Dat vind ik nog het meest bijzonder. En daar mogen we allemaal best behoorlijk trots op zijn.

Tekst

Annie Gruisen

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Op patrouille met de zeehavenpolitie

1 december 2017

Een behouden vaart begint bij een behouden haven. De Zeehavenpolitie Rotterdam waakt over de orde en veiligheid in ons havengebied. Sensationele achtervolgingen, spraakmakende drugsvangsten en...

Lees het hele artikel

Zware jongens tillen de boel

20 oktober 2017

Zware jongens, zo mogen we de drie drijvende bokken van Bonn & Mees wel noemen. Met een hijsvermogen van 400 ton zijn de Matador en...

Lees het hele artikel