Wereldhaven klopt in het stadshart

9 juni 2017

Havenstad Rotterdam. Van de monding van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland tot in de regio’s Zwijndrecht en Dordrecht strekt de haven zich met al haar activiteiten uit. Fascinerend en indrukwekkend om het grootste haven- en industriecomplex van Europa te zien kloppen. En het allermooiste daaraan: al verplaatsen al die activiteiten zich steeds meer naar het westen toe, het hart van Rotterdam uit, toch blijft de haven ook midden in het centrum nog voelbaar en zichtbaar. De haven kan niet zonder Rotterdam, maar Rotterdam kan ook zeker niet zonder haar haven.

En wie goed kijkt, ziet de haven ook nog gewoon midden in de stad. Nee, de noeste sjorders en sjouwers lopen niet meer de loopplanken op en af aan de Boompjes of in de Rijnhaven. Maar een bedrijf als Kotug-Smit Towage, van oorsprong een familiebedrijf, heeft haar kantoor nog altijd in het Scheepvaartkwartier op een steenworp afstand van de plek waar de Nieuwe Maas tegen de kades klotst. Kotug-Smit is samen met de Koninklijke Boskalis nog altijd de leidende dienstverlener van Noord-West Euopa.

En op de Heyplaatweg staat het kantoor van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht. Nog altijd zijn zij de enigen die de schepen vast- en losmaken. Ook vervoeren zij de o zo belangrijke loodsen met rigid inflatables over water om de files op de snelwegen makkelijk te vermijden.

Het zijn slechts twee voorbeelden van voor de haven zeer belangrijke bedrijven die nog altijd in het hart van de stad zitten. Die met hun kantoren bijna alle werkzaamheden ter voorbereiding op grote opdrachten en de afhandeling ervan in de binnenstad van Rotterdam uitvoeren.

Daarnaast zijn er vele nationale en internationale bezoekers met interesse in de ontwikkelingen van en de bewegingen in het uitgestrekte havengebied. Zij kunnen naar Futureland op de Maasvlakte, maar gelukkig zijn er downtown mogelijkheden te over om een goed beeld te krijgen van verleden, heden en toekomst van onze haven.

Op het SS Rotterdam bijvoorbeeld, het stoomschip dat aanmeerde op Katendrecht en waar de bezoeker zich kan laven aan de importantie van de cruiseschepen in de haven van Rotterdam, met name natuurlijk de befaamde Holland Amerika Line. En sinds eind 2016 kun je midden in Cool, in het Maritiem Museum terecht voor de Offshore Expericence. Bezoekers van alle leeftijden en uit alle windstreken gaan op een uitdagende zoektocht naar energie uit olie, gas en wind. Offshore medewerkers geven in deze expo een inkijkje in hun leven aan boord. En met simulatiespellen kun je jezelf ook even aan boord van een schip of op een platform op zee wanen. Na een kijkje op drie kilometer diepte eindigt de reis in de toekomst: stem op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee.

Al lijkt ze soms ver weg, voor wie ook maar een heel klein beetje om zich heenkijkt in Rotterdam is de haven altijd om de hoek. In de kantoren en musea, op de schepen en kades. In Rotterdam zie, voel en beleef je de haven. Altijd.

 

Tekst

Annie Gruisen

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

In de haven creëren we waarde voor de BV Nederland

9 juni 2017

De managing director van Portbase, Iwan van der Wolf, komt uit Utrecht, werkt al lang in Rotterdam en woont in Amsterdam. “Ik ben dus een...

Lees het hele artikel

Heijplaat: Groen dorp met een rauw randje

9 juni 2017

Het groene tuindorp Heijplaat en de RDM zijn tot op de dag van vandaag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om te weten hoe dat komt, zetten...

Lees het hele artikel