Korps Mariniers

24 november 2016

Vol verve en enthousiasme vertelt luitenant-kolonel W.J. Briggen, Commandant Van Ghentkazerne over ‘zijn’ Korps Mariniers en over de band die het korps heeft met Rotterdam en met de haven. “De emotie die de stad ons liet zien toen de Van Ghentkazerne met sluiting bedreigd werd, was indrukwekkend.”

‘Niets doen, is voor ons geen optie’

De band die het korps met Rotterdam heeft, bestaat volgens Briggen al lang. “Rotterdam is een admiraliteitsstad, dus is het logisch dat wij ons als Korps Mariniers met de stad en de haven verbonden voelen. Die band werd extra sterk door het optreden van de mariniers tijdens de strijd om de Maasbruggen in de meidagen van 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een aantal mariniers, dat nog in opleiding was, keek naar buiten, zag de vliegtuigen op de Maas landen en besloot terug te vechten Ze hielpen de wanhopige Rotterdammers en leverden gedurende de eerste oorlogsdagen een heroïsche strijd. De Duitsers gaven hen toen niet voor niets de bijnaam der Schwarze Teufel.”

Waken over veiligheid
Ook vandaag de dag waakt de Koninklijke Marine en het Korps, als Navy-Marine Corps Team, nog steeds over de veiligheid van Rotterdam en het bijbehorende havengebied. “Wij zetten ons in om de veiligheid op en vanuit zee te bewaken, dat is onze opdracht. Dat doen we overigens niet alleen in het Rotterdamse havengebied, maar ook ver daarbuiten. Dat betekent onder meer dat we de vaarroutes moeten vrijhouden. Bijvoorbeeld door mijnen uit de Tweede Wereldoorlog te ruimen. Binnen de Koninklijke Marine is een speciale demonteergroep actief. Zij sporen de mijnen met sonar op. Ligt een mijn in de vaarroute, dan is het natuurlijk onze prioriteit deze zo snel mogelijk te ruimen.”

Donderslag
Het kwam al even aan de orde, de dreigende sluiting van de Van Ghentkazerne. “Dat bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel. We wisten dat Defensie ging bezuinigen en dat er kazernes zouden sluiten. Maar dat de keuze op ons viel…. We hebben direct alles en iedereen gemobiliseerd. Zowel Burgemeester Aboutaleb als allerlei multinationals in de haven benaderden minister Hennis hierover. Ook tal van particulieren betuigden hun steun met handtekeningenacties op Facebook en zelfs met een bloemenhulde. Iedereen was het erover eens: ‘De Van Ghentkazerne moet blijven’. De emotie die de stad bij het mogelijke vertrek van het Korps liet zien, was echt indrukwekkend. Gelukkig vonden we een uitstekende manier om de kazerne te laten voortbestaan.”

Zichtbaarheid
Mede door de dreigende sluiting van de kazerne, werd geconcludeerd dat het Korps Mariniers beter zichtbaar moest worden. Briggen: “We gingen op zoek naar mogelijkheden om meer in contact te komen met de Rotterdamse bevolking en dat is gelukt. Sindsdien laten we bijvoorbeeld de opleiding van onze mariniers onder grote belangstelling op het Schouwburgplein eindigen. Tijdens de Wereldhavendagen liggen er schepen langs de kade die we openstellen voor publiek. Vooral onze onderzeeboot trekt altijd veel publiek. Ook doen we elk jaar, samen met de politie en de brandweer, mee aan de havenbeschermingsoefeningen. En vergeet niet, de Van Ghentkazerne is een opleidingskazerne met meer dan 117 opleidingen. Op een topdag lopen hier wel zo’n 700 mensen rond.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Het Korps zocht ook naar mogelijkheden om hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten en de band met Rotterdam en de haven verder te versterken. “Een keer per twee jaar bezoekt een groep leerlingen van de Mythylschool onze kazerne. Die dag is het één groot feest, zowel voor de kinderen als voor de mariniers. Twee keer per jaar nemen we een groep Marokkaanse jongeren een week mee naar een andere omgeving voor een intensief programma. We hopen dat deze jongeren hierdoor gaan inzien dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken. We organiseren een bootcamp voor het project ‘De Harde Leerschool’, een achtweeks programma voor jongeren die in de criminaliteit terecht zijn gekomen. En we trainen de trainers van het project ‘Nieuwe Kans’ en organiseren op de kazerne bijeenkomsten voor, door en met lokale ondernemers. Bijvoorbeeld over de vraag hoe we met elkaar de jeugdwerkloosheid kunnen bestrijden. Aan de zuidkant van de Van Brienenoordbrug wonen zo’n 200.000 mensen die te maken hebben met werkloosheid en moeten leven van uitkeringen. Niets doen, is voor ons geen optie.”

Mooiste plek
Het mag duidelijk zijn, het Korps Mariniers, Rotterdam en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rest alleen nog de vraag aan Briggen wat hij persoonlijk de mooiste plek in de haven vindt? “Ik vind het uitzicht vanaf het gebouw Port City echt fenomenaal! Al is het uitzicht vanaf de Euromast natuurlijk ook geweldig.”

Tekst

Conny Rijken

Beeld

Mediacentrum Defensie

Meer artikelen

De haven van Rotterdam is één grote proeftuin

24 november 2016

De Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, kortweg de KRVE, bestaat sinds 1895. Dat is 121 jaar historie en band met de haven. Want, zo zegt bestuurslid...

Lees het hele artikel

‘Leer je talenten ontdekken met programma HAVENschool’

24 november 2016

Met het nieuwe programma HAVENschool geven openbare basisscholen Toermalijn en DUO 2002 de Rotterdamse Haven een plek in hun onderwijs. Voorop staan het belang van...

Lees het hele artikel