Een symfonie van havengeluiden

28 oktober 2016

Onlangs ving ik een gesprek op tussen een echte Rotterdamse en haar vriendin. Ik hoorde haar zeggen: “Ik hou van de natuur, maar er moeten wel havengeluiden bij.” Nu is het niet mijn gewoonte privégesprekken van anderen mee te luisteren, maar als havenwethouder spitste ik nu toch even mijn oren. Ze vertelde dat ze sinds haar jeugd veel in Hoek van Holland kwam. Ze sprak met zo’n aanstekelijk enthousiasme over onze badplaats dat ik bijna in de verleiding kwam in de trein te springen om naar het Hoekse strand af te reizen. Ik moest mij inhouden, want anders kwam ik met mijn zakelijke afspraken ernstig in de problemen.

Toch ik kon het ook niet laten nog wat langer te luisteren naar mijn stadsgenote. Zeker één keer in de maand ging ze naar Hoek van Holland, vanuit de stad was je er zo. Met de auto, motor of het openbaar vervoer. Een prima verbinding. Heerlijk even uitwaaien, kijken naar de schuimende zee, luisteren naar het gekrijs van de meeuwen en de geur van het zoute water in je neus… “Waanzinnig cool” vond ze het om te zien hoe een boorplatform naar de Noordzee wordt gesleept. Dat werd nog mooier door de symfonie van havengeluiden op de achtergrond die vanaf de Maasvlakte opstijgt. Geluiden die je ’s avonds nog beter hoort. “Bovendien”, voegde ze eraan toe, “heb je in het donker die zee van lichtjes aan de overzijde van de Nieuwe Waterweg. Hoe mooi is dat? De haven is heel anders dan vroeger, maar nog altijd vertrouwd. Als ik een vent was geweest, had ik er gewerkt, in de haven.”

Haar verhaal raakte me, dat zult u begrijpen. Ik herkende de passie voor de haven, en de trots. Het raakte me vakmatig, omdat ik als wethouder samen met heel veel andere mensen mag werken voor onze havenstad. De haven en de stad Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Die verbintenis is en blijft een van de economische pijlers van de stad.Momenteel spant de gemeente zich samen met het Havenbedrijf, andere overheden, bedrijfsleven en belangenorganisaties in om de Havenvisie 2030 te realiseren. De ontwikkeling van RDM-campus, de komst van nieuwe bedrijven in het Merwe- en Vierhavengebied en de samenwerking van universiteiten rondom kennisontwikkeling en start-ups zijn goede illustraties van de wijze waarop de haven en de stad zijn vervlochten. Rotterdam is een innovatieve havenstad, die klaar is voor de toekomst, dankzij alle betrokken en bevlogen partners in de stad.

Haar verhaal raakte me persoonlijk, omdat ook deze luistervink houdt van de natuur met havengeluiden. En ze heeft mij gemotiveerd om met nog meer plezier aan die gezamenlijke doelstelling te werken. Zodra mijn agenda het toelaat, ga ik echt even uitwaaien in Hoek van Holland. Kijken naar de schuimende golven, luisteren naar die symfonie van havengeluiden. En dan maar hopen dat er een mooi schip of een boorplatform voorbij komt.

Tekst

Adriaan Visser

Beeld

Casper Rila

Meer artikelen

Met de beentjes over de kaai

1 november 2016

Ik ben geboren als zoon van een Rotterdamse havenarbeider. Die dag, 19 maart 1989, was direct ook de eerste stap richting mijn toekomst. Lopen kon...

Lees het hele artikel

De Ballentent

28 oktober 2016

Wat eens een houten ‘pleuris-gebouwtje’ was, is als De Ballentent uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Het is woensdagmiddag, zonnig en rustig op...

Lees het hele artikel