VAN SIGARENWINKEL TOT HEFTRUCK- PIONIER

14 maart 2025

Peinemann heeft zijn wortels diep verankerd in de Rotterdamse haven. Het familiebedrijf is sinds 1954 een pionier in de wereld van horizontaal en verticaal transport. Achter de successen en innovaties van het bedrijf staat Peter Terlouw, directeur van de heftruckafdeling. Een man met een passie voor het vak, een scherp oog voor kansen en een sterke connectie met zowel zijn team als de haven waar het allemaal begon.

Een uit de hand gelopen hobby

Peter Terlouw, 55 jaar, werkt al dertig jaar bij Peinemann. Wat begon als een rol als vertegenwoordiger, groeide uit tot een loopbaan vol verantwoordelijkheid en impact. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Peter lachend. “Toen ik in de krant een vacature zag, trok de familiecultuur en de slagvaardigheid van het bedrijf mij meteen aan. Hier krijg je de vrijheid om je te ontplooien, van monteur tot directeur. Iedereen met een goed idee krijgt hier een kans.” Inmiddels leidt Peter de heftruckafdeling al meer dan tien jaar, met vestigingen in Hoogvliet, Amsterdam en Veendam.

De roots in de Rotterdamse haven

Tijdens het managen van zijn sigarenzaak in Rotterdam in de jaren vijftig, filosofeerde Friedrich Wilhelm Peinemann regelmatig over nieuwe ondernemerskansen. In de Rotterdamse haven was destijds van alles aan het veranderen. Het werd er drukker en de haven groeide.

In 1954 zag Peinemann een kans in de opkomst van de heftruck. Het idee om deze machines te verhuren, compleet met bediening, was destijds revolutionair. In 1975 werd de heftruckverhuur uitgebreid met een kraanverhuurafdeling. Dit jaar nam ook de tweede generatie, de broers Peter en Jaap Peinemann, de leiding over. Sindsdien heeft Peinemann zich ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf dat niet alleen heftrucks en kranen, maar ook hoogwerkers en andere transportoplossingen biedt.

Sinds 2016 wordt de familietraditie voortgezet met Ad Kornet en Sam Peinemann aan het roer, als derde generatie. “De Peinemann-familie staat bekend als ondernemers pur sang. De tweede en derde generatie loopt nog altijd door het bedrijf en staat open voor iedereen. “Die cultuur willen we behouden, ook terwijl we innoveren. We zijn een one-stop-shop voor logistiek, actief in sectoren als bouw, industrie en natuurlijk de haven, waar wij met onze dienstverlening een cruciale schakel zijn in de supply chain”, legt Peter uit.

De kracht van relaties

Een van de fundamenten van Peinemann is de langdurige relatie met klanten. “Sommige klanten werken al meer dan drie decennia met ons samen”, zegt Peter. Het geheim? “‘Nee’ verkopen we niet. ‘Gaat niet’ bestaat niet. Onze klanten noemen ons wel eens tovenaars omdat we altijd een oplossing vinden. Wij zijn niet afhankelijk van derden, waardoor we flexibel werken en in staat zijn om snel te schakelen als dat gewenst is. Dat maakt onze relaties niet alleen waardevol, maar ook duurzaam.”

De focus op menselijke verbinding stopt niet bij de klant. “Wij zijn een familiebedrijf in de breedste zin van het woord. Bij ons werken zo’n 36 families. Mensen zien hier collega’s als familie en geven het werk door aan hun zonen of dochters. Dat persoonlijke en menselijke is het hart van ons succes.”

Respect en vertrouwen

Binnen Peinemann staat een cultuur van gelijkwaardigheid op nummer een. “We hebben hier meer ‘handjes’ dan ‘stropdassen’”, vertelt Peter met een knipoog. “Onze mensen zijn onze ogen en oren. Iedereen, van monteur tot directeur, kan bij elkaar binnenlopen. Het draait hier om vertrouwen en wederzijds respect. Juist die laagdrempeligheid maakt het werkplezier zo groot.”

Dit vertrouwen vertaalt zich ook naar een laag personeelsverloop. “De uitdaging in onze branche is het vinden en behouden van technisch talent. Bij ons zijn en blijven mensen het belangrijkste. Dat komt door de ruimte die ze krijgen om te groeien en omdat ze zich hier gehoord voelen. Dat menselijke aspect stralen we graag uit.”

Innovatie en duurzaamheid

Naast dat Peinemann trouw is aan zijn roots, richt het zijn blik tegelijkertijd op de toekomst. Zo heeft het bedrijf de afgelopen decennia een grote transitie doorgemaakt.

“Waar het avontuur ooit startte met traditionele dieselmachines, bestaat nu 95% van de verhuurvloot uit elektrisch aangedreven voertuigen. Duurzaamheid is voor ons geen trend, maar een noodzaak”, benadrukt Peter. “We experimenteren zelfs met waterstof aangedreven voertuigen en batterijpakketten om energie op te slaan buiten piektijden. Vooral in de haven is dit essentieel door de toenemende eisen van overheden en bedrijven om uitstoot te reduceren.”

Peter vertelt over een project bij Tata Steel waar machines van dertig ton zijn geëlektrificeerd, een mooi voorbeeld van hoe Peinemann inspeelt op duurzame innovaties die nodig zijn in de industrie. “We denken mee met de klant en bieden oplossingen die passen bij hun processen. Dat maakt ons uniek.” Ook benoemt hij hoe nieuwe apps en digitale systemen de verhuurmachines over-the-air uitlezen en resetten. “Vroeger werkten we met doordrukvelletjes. De nieuwe systemen zijn veel betrouwbaarder en sneller. Ondanks dat bijna alles is gedigitaliseerd, doen we alsnog ons best om het persoonlijke contact te behouden door elkaar te bellen en te ontmoeten”, legt Peter uit.

Liefde voor het vak

Voor Peter heeft de Rotterdamse haven een speciale plek in zijn hart. “De diversiteit en dynamiek van de haven zijn ongekend. Als je daar loopt en je ziet onze machines in actie – van heftrucks tot hijskranen – dan maakt dat je trots. We zijn maar een schakel in het geheel, maar wel een cruciale schakel. Als onze machines stilvallen, stopt de haven. Dat laat zien hoe belangrijk onze rol is.”

Aan alles wat hij vertelt en de manier waarop, merk je Peters liefde voor het vak. “Mijn werk is mijn passie. Klantrelaties geven me energie, net als het ontwikkelen van nieuwe processen en oplossingen. Ik ben vaak op kantoor, maar zeker ook regelmatig in het veld te vinden. Zo weet ik wat er speelt en kan ik dat vertalen naar interne én externe verbeteringen.”

Zijn betrokkenheid wordt gewaardeerd door zijn team. “Als directeur ben ik niet alleen een leider, maar ook een collega. Ik ken iedereen bij naam, terwijl we met circa negentig man werken op onze afdeling. Dat maakt werken bij Peinemann bijzonder. Mensen willen hier voor je werken, omdat ze weten dat je er voor hen bent.”

De toekomst van Peinemann

Voor Peter ligt de toekomst van Peinemann in verdere digitalisering, verduurzaming en het koesteren van het menselijke aspect. “We zijn nooit klaar. We moeten blijven focussen om voorop te blijven lopen op het gebied van van onze dienstverlening en digitalisering. Innovatie is belangrijk, maar het behouden van onze mensen en klantrelaties is ook cruciaal. Dat blijft onze grootste focus.”

Wat Peter hoopt achter te laten bij Peinemann, is simpel maar krachtig: “Een gezond bedrijf waar mensen met plezier werken. Als ze later denken: ‘Wat een fijne kerel was dat’ en ik nog eens een bak koffie mag komen drinken, dan ben ik tevreden.”

Tekst

Storyliner

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

DRIJVENDE DROOM

14 maart 2025

Floating Farm aan de Merwehaven is een wereldwijd symbool van Rotterdamse lef en innovatie. Pioniers Peter en Minke van Wingerden willen de komende jaren minstens...

Lees het hele artikel

EEN MISSIE ZONDER COMPROMIS

14 maart 2025

De binnenvaartsector staat op een keerpunt. Al decennia varen vrachtschepen op dieselmotoren, maar die tijd lijkt voorbij. Slimme innovaties, zoals verwisselbare batterijcontainers – de ZESpacks!...

Lees het hele artikel