EEN BELANGRIJKE MISSIE

14 maart 2025

Als kleine jongen keek Edwin Veekens al met grote ogen naar de Rotterdamse haven. De immense schepen, de fonkelende lichten, de kranen die als reuzen boven het water uittorenden – pure magie. Die fascinatie verdween nooit. Met bedrijven als Vopak, Van Oord en het Loodswezen in zijn klantenbestand heeft Dex, het communicatiebureau waarvan Edwin directeur is, zich inmiddels stevig verankerd in de haven. De komst van Onze Haven was een logisch gevolg – het magazine moest er komen. Want voor Edwin is de haven meer dan werk; het is een verhaal dat verteld moet worden.

Je fascinatie voor de haven begon al vroeg. Is die nog steeds zo sterk?

“Absoluut! Als kind stond ik al met mijn neus tegen de hekken gedrukt, gefascineerd door die verborgen wereld. Wat speelde zich daar af? Wie waren de mensen die dag en nacht in de weer waren? En hoe droegen zij bij aan die eindeloze stroom goederen over de wereldzeeën?”

Dex werkt als maker van communicatie voor grote havenbedrijven als Vopak, Van Oord, Samskip, het Loodswezen, Huisman, APM Terminals, Carrier, Maritiem Museum, Huntsman… en dat is nog maar een gedeelte! Je bent nu vast al wat wijzer?

“Haha, ja! Inmiddels ken ik de antwoorden, maar mijn fascinatie is alleen maar gegroeid. We krijgen echt een kijkje achter de schermen, we staan midden in de actie. Hoe geweldig is het om met het Loodswezen mee te varen en van dichtbij te zien hoe een gigantische tanker uit Zuid-Amerika veilig de Rotterdamse wateren binnenkomt? Of bij Samskip in een vergaderzaal te zitten en door het raam uit te kijken op de kranen, de containers, de bedrijvigheid op de kades. Dan besef je pas écht hoe de haven de motor van Europa is. Bijna alles wat we dagelijks gebruiken – het fruit op tafel, de kleding die we dragen, de technologie die ons leven stuurt – heeft een tussenstop gemaakt in de haven. Maar we staan er zelden bij stil hoe diep de haven in ons leven is verankerd. Zonder die voortdurende stroom van goederen zouden supermarkten binnen dagen lege schappen hebben, bouwprojecten stilvallen en hele industrieën tot stilstand komen. En dat blijft niet beperkt tot Nederland: een verstoring in Rotterdam heeft wereldwijd gevolgen. Dat bewustzijn maakt het werk in de haven alleen maar indrukwekkender. Het is een voorrecht daar deel van uit te maken.”

Tegelijkertijd raakt de haven steeds verder uit beeld bij Rotterdammers. Hoe komt dat?

“Waar stad en haven vroeger naadloos in elkaar overliepen, groeit die afstand nu. Fysiek, omdat oude havengebieden steeds vaker plaatsmaken voor woningbouw. Cultureel, omdat steeds minder

Rotterdammers een directe band met de haven hebben. Vroeger had bijna elke Rotterdamse familie wel iemand die in of voor de haven werkte. Tegenwoordig is dat allang niet meer vanzelfsprekend. En zo verdwijnt de haven langzaam uit het collectieve bewustzijn.”

‘De haven is een gigantisch radarsysteem waarin elke schakel telt. Samen maken we het mogelijk.’

Hoe erg is dat eigenlijk?

“Best erg. Het gevaar is dat de haven een abstract begrip wordt: een plek waar containers komen en gaan, zonder tastbare verbinding met de stad. Dat is niet alleen zonde voor de Rotterdamse identiteit, maar ook voor het besef hoe cruciaal de haven is voor de economie, de werkgelegenheid en de toekomst van Rotterdam. En dat terwijl we juist nú mensen keihard nodig hebben. Het tekort aan personeel groeit. Als Rotterdammers zich niet meer verbonden voelen met de haven, wie gaat er dan straks nog werken? Daarom is het zo belangrijk om die verhalen te blijven vertellen. Niet alleen over cijfers en schepen, maar over de mensen erachter. De haven is een wereld vol beweging en mogelijkheden. Als we willen dat die blijft draaien, moeten we laten zien dat die wereld van ons allemaal is.”

Is dat waarom Onze Haven is opgericht?

“Zeker. De haven bruist van verhalen. Het is een wereld vol vakmanschap, innovatie en mensen die zich dag in dag uit inzetten om alles draaiende te houden. Maar als je daar niet middenin staat, blijft het al snel een abstract begrip.

Met Onze Haven brengen we de haven weer naar de stad. We laten niet alleen zien wát er gebeurt, maar vooral waarom het ertoe doet. We vertellen de échte verhalen – van de innovatieve startups die werken aan duurzaamheid tot de vakmensen die dag en nacht in touw zijn. De haven is een gigantisch radarsysteem waarin elke schakel telt.

Samen maken we het mogelijk. Door kennis te delen en de haven tastbaar te maken, willen we Rotterdammers weer laten voelen dat die haven van hen is. Dat ze snappen hoe groot de impact is – en wie weet krijgen ze zelf zin om de handen uit de mouwen te steken.”

Dat is nog eens een missie!

“En een hele belangrijke!”

Is jouw jongensdroom uitgekomen, Edwin?

Je werkt nu toch een beetje in, of in ieder geval aan de haven?

“Haha, toch wel een beetje, ja. Het is een geweldige plek om te werken. Op z’n Rotterdams: schouders eronder, altijd vooruit, samen de klus klaren. In de haven snapt iedereen dat je het samen doet. Elke schakel, hoe klein ook, is essentieel. En dat geldt ook voor ons. Dex maakt drukwerk en communicatie-uitingen – alles met een logo erop, van briefpapier tot groot afgedrukte veiligheidsinstructies. Misschien lijkt dat een detail, maar ook wij dragen ons steentje bij. Zoals een klant laatst zei: ‘Jullie zijn misschien een klein deel van onze uitgaven, maar een onmisbaar onderdeel van ons werk.’ Hoe trots kun je zijn?”

Tekst

Karin Koolen

Beeld

Rick Arnold

Meer artikelen

TO THE MOON AND BACK

14 maart 2025

Max Overbosch (27) groeide op met zeecontainers en de hectiek van logistiek. Vandaag runt hij MOON Logistics, een jong en ambitieus bedrijf gespecialiseerd in transport...

Lees het hele artikel

Van ontwerp tot oplevering

24 oktober 2024

In het bruisende hart van de Rotterdamse haven staat het nieuwe kantoor van Evos Rotterdam. Dit kantoor is gerealiseerd in samenwerking met Bergh Bouwsystemen. In...

Lees het hele artikel