Stel je voor: je start je eigen bedrijf en een jaar later ben je preferredsupplier van Shell. Het overkwam Erik van der Ende. Met een kwart eeuw ervaring in de infra, bouw, industrie en maritieme projecten, durfde hij het vorig jaar aan zijn ondernemersdroom te leven. En zo zag PRE-GO Droneduikinspecties het levenslicht.Een spannende, en, naar inmiddels blijkt, heel succesvolle stap.
Je had een ondernemersdroom?
Ik was 23 en had mijn ondernemersplan al helemaal geschreven. Omdat mijn vrouw en ik al jong kinderen kregen, vond ik het te riskant om echt voor mezelf te beginnen. Toen ik een aanbieding kreeg van VolkerWessels, ben ik daar dan ook op ingegaan. Ik heb daar zestien jaar met veel plezier gewerkt en stapte daarna over naar HEBO Maritiemservice. Maar de droom bleef om ooit iets voor mezelf te beginnen. Toen onze kinderen allebei waren afgestudeerd en een eigen huis hadden, durfde ik het aan. Mijn vrouw is praktijkmanager bij een tandartspraktijk en daar kunnen we ons brood en de hypotheek van betalen. Nu of nooit, dacht ik. En zo startte ik in 2023 met PRE-GO.
Wat doen jullie in grote lijnen?
Wij voeren inspecties uit met onderwaterdrones. Van infraobjecten en kademuren tot sluiscomplexen en steigers in de industrie: eigenlijk alles wat onder water geïnspecteerd moet worden. Dat doen we op twee manieren: met videobeelden en een zeer gedetailleerde sonar. Daarmee kunnen we zelfs door heel troebel water met weinig zicht objecten van grote afstand (30 meter) goed in kaart brengen en onze klanten een scherp beeld van hun assets bieden.
Waar begon je mee?
Met slimme sensoren, die waterstanden kunnen meten. In die periode kreeg ik een aantal keer de vraag of wij ook onderwaterinspecties doen. In mijn periode bij
VolkerWessels vond ik duikwerk en inspecties onder water al heel boeiend. Ik vroeg me wel af of het slimmer en veiliger kon, want hier werden altijd duikers voor ingezet. Uiteindelijk kwam ik op het idee om ROV’s (Remote Operated Vehicles), oftewel onderwaterdrones, in te zetten. De hoge aanschafkosten weerhielden me er nog even van. Op een gegeven moment gaf Rijkswaterstaat aan dat onderwaterinspecties met duikers alleen nog waren toegestaan als het echt niet anders kon. Toen dacht ik: dit is het moment om door te pakken. Inmiddels hebben we drie ROV’s en de meest gedetailleerde sonar die er op dit moment is.
En een mooie klantenportefeuille!
Zeker en daar zijn we enorm blij mee. We werken met diverse aannemers, zowel groot als klein. Ook schakelen verschillende hoogheemraadschappen en Rijkswaterstaat ons regelmatig in en weten steeds meer havenbedrijven ons te vinden. Een paar maanden geleden hebben we een demo gegeven voor Shell. Bij Shell staan kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel. Droneduiken is een heel veilige manier van werken, omdat er geen mensen naar beneden hoeven om de situatie goed in kaart te brengen. We zijn het hele proces ingegaan van registraties en kwalificaties, waar we goed uitkwamen. Inmiddels mogen we ons preferred supplier van Shell noemen. Zijn we ontzettend trots op! De eerste contouren van PRE-GO zijn op dat strandje bedacht.
Jouw zoon Rowin zit inmiddels ook in de zaak?
Hij is nu ook mijn collega inderdaad! We hebben een heel leuke verdeling van het werk. Ik ben vooral bezig met commercie, klantcontacten en een stukje acquisitie. Rowin zit enorm in de techniek en weet alles van het bedienen van ROV’s. Heel nuttig, die Playstationgeneratie, haha! Of hij mij ooit gaat opvolgen? Ik ben net vijftig geworden, dus dat duurt nog wel even, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling, ja. Toen ik een jaar geleden startte, was PRE-GO een eenmanszaak en nu gaan we over naar een BV. Rowin krijgt tien procent van de aandelen, dus hij is zijn eerste stappen in het bedrijf al aan het zetten.
Wat maakt jou nou het meest blij in je werk?
Wat ik heel leuk vind, is innoveren. We onderzoeken nu met twee engineers wat we allemaal met AI kunnen. Ik vind het geweldig om steeds verder te kijken: wat kunnen we nog meer, wat zou een volgende stap kunnen zijn?
Toen ik net met PRE-GO was begonnen, dacht ik dat dit soort technologie alleen was weggelegd voor giganten als Royal IHC, maar wij zitten in een heel nieuw segment, waarin we heel mooie kleine stapjes kunnen maken. Stapjes die veranderen in grote sprongen, waarmee we die grote spelers verbazen. Daar word ik dus heel blij van. Dat we zulke mooie resultaten behalen, ook al zijn we heel klein begonnen.
Wat heb je met de Rotterdamse haven?
De haven heeft me altijd gefascineerd. De enorme bedrijvigheid, de mooie innovaties op het gebied van duurzaamheid. Ik hecht veel waarde aan de uitspraak van Allard Castelein: “We hoeven niet de grootste haven van de wereld te zijn, maar wel de slimste.” Dat onderschrijf ik helemaal. Ik heb ooit in een panel gezeten van een evenement voor jongeren dat het STC jaarlijks organiseert om hen te enthousiasmeren voor werken in de haven.
Het viel me op dat jongeren daar heel weinig van weten, behalve dat ze denken dat het vooral vies werk is, terwijl er in de haven altijd wel een baan te vinden is die bij hen past.
Hoe maak jij je hoofd leeg?
Net als in mijn werk speelt water ook in mijn vrije tijd een belangrijke rol. Ik ben deze zomer met mijn vrouw twee weken met vakantie geweest en dan zoeken we altijd het water op. Bootje huren, lekker eten in gezellige haventjes, genieten van de mooie omgeving. Maar weet je, ik vind mijn werk gewoon zo ontzettend leuk. En als je doet wat je leuk vindt, ben je geen dag aan het werk. Zo voelt dat voor mij ook. Toen ik vorig jaar met PRE-GO begon, heb ik een jaartje vakantie overgeslagen. Dit jaar heb ik dat ingehaald, maar na die twee weken vakantie dacht ik: wat fijn, ik mág weer!
Ben je geworden wat je altijd al hebt willen zijn?
Dat denk ik wel. Ook al had ik al heel jong die ondernemersdroom, ik heb in de tijd dat ik in loondienst werkte ook enorm genoten van alles wat ik heb gedaan. Ik waardeerde de grote vrijheid die ik had en dat ik altijd bezig kon zijn met de dingen die ik echt leuk vindt. Dat is voor mij het allerbelangrijkste: doen wat je leuk vind. Dat heb ik ook altijd gedacht van het opzetten van een eigen bedrijf. Nu ik op dat punt ben gekomen, weet ik dat het ook echt zo leuk is als ik had gehoopt.
Een vast onderdeel in deze rubriek: de favoriete plek in de haven. Vertel!
Het strandje op de Heijplaat, op het Quarantaineterrein. Dat is voor mij het verborgen rustpunt middenin de 24/7-hectiek van de haven. Toen ik bij VolkerWessels werkte, hadden ze een kantoor naast dat strandje, op de Quarantaineweg. Dat pand werd later gekocht door
HEBO, waar ik inmiddels werkte. Kon ik weer lekker naar mijn strandje! Ik heb daar met heel veel collega’s en ook met klanten mooie gesprekken gevoerd, maar ik ging er ook graag alleen naartoe om mijn mindset even helder te krijgen. Over PRE-GO bijvoorbeeld. De eerste contouren van mijn bedrijf heb ik op dat strandje bedacht.
Tot slot: welk lid van de Havenvereniging wil jij in de volgende Onze Haven zien?
Ik geef het stokje graag door aan Angela Stelt. Zij is marketing- en communicatiemanager bij het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond en heeft een mooi verhaal te vertellen.
Hart voor de Rotterdamse haven
Al 85 jaar is de Havenvereniging Rotterdam dé plek waar professionals en particulieren met een hart voor de haven elkaar ontmoeten en prachtige verhalen vertellen. Verhalen die het waard zijn in dit magazine te delen. Dat gebeurt in deze nieuwe rubriek ‘Hart voor de Rotterdamse haven’. Een idee van de Havenvereniging, om haar leden een mooi podium te geven. Erik van der Ende, oprichter van PRE-GO Droneduikinspecties, bijt het spits af.
We weten in Onze Haven allang hoe belangrijk de Rotterdamse mainport is. Maar al het goede trekt ook kwaad aan: zo laten ook criminelen regelmatig...
Lees het hele artikel Ooit een rauwe oester genuttigd? Nou, ik heb het geweten… Veel mensen beschouwen rauwe oesters als delicatesse. Met z’n tongstrelende structuur, hemelse smaak, licht zilt,...
Lees het hele artikel