De leukste tips voor de Wereldhavendagen 2024 in Rotterdam

2 september 2024

Van 6 t/m 8 september 2024 barst het weer los: de Wereldhavendagen in Rotterdam! Dit bruisende maritieme festival brengt de havenstad tot leven met een spectaculair programma vol avonturen, innovaties en shows die je hart sneller doen kloppen. Hier zijn de must-sees en -do’s die je absoluut niet mag missen tijdens dit onvergetelijke weekend.

Ontdek de toekomst op de Innovatiekade

Nieuw dit jaar is de Innovatiekade, waar de toekomst van de Rotterdamse haven tot leven komt. Hier ontmoet je baanbrekende technologieën en duurzame innovaties die de maritieme wereld veranderen. Stap in de interactieve ‘waterstof-inspirience’ van Missie H2 en leer op een speelse manier hoe waterstof de energietransitie aandrijft. Ontdek hoe waterstof wordt geproduceerd, opgeslagen en vervoerd en zie met eigen ogen de eerste waterstof-aangedreven watertaxi van Rotterdam!

Wereldhaven Festivalplein: het kloppend hart van de Wereldhavendagen

Het nieuwe Wereldhaven Festivalplein, te vinden op het Baltimoreplein tussen de Cruise Terminal en het World Port Center, vormt dit jaar het levendige middelpunt van de Wereldhavendagen. Hier kun je je laten verrassen door een divers programma vol optredens, interviews en debatten. Voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldhavendagen is er op vrijdagavond een speciaal avondprogramma, dat op zaterdag wordt vervolgd met een spectaculaire avondshow inclusief vuurwerk boven de Maas. Daar wil je bij zijn!

Achter de schermen in de wereldhaven

Grijp je kans om een kijkje te nemen achter de schermen van een van de grootste havens ter wereld. Stel je voor: je wandelt tussen gigantische containerterminals, bewondert innovatieve scheepswerven en ziet met eigen ogen hoe een van de grootste en meest bruisende havens ter wereld functioneert. Deze exclusieve excursies geven je een zeldzaam inkijkje in de dagelijkse operatie van deze wereldhaven. Wil je de haven liever vanuit een ander perspectief beleven? Kies dan voor een rondvaart, een avontuurlijke fiets- of wandeltocht, of zelfs een spectaculaire helikoptervlucht. De haven ligt aan je voeten!

Prikkel je geest met het dialoogprogramma

Zin in een goed gesprek? Het dialoogprogramma biedt je de kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met experts over de toekomst van de Rotterdamse haven. Of je nu vragen hebt over de energietransitie, bezorgd bent over de milieueffecten, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat de toekomst brengt – op vrijdag komen stakeholders uit de industrie, NGO’s en het publiek samen op een speciaal podium aan de kade voor eerlijke en diepgaande discussies. Hier kun je je stem laten horen en deelnemen aan gesprekken over de thema’s die ertoe doen.

Sensatie op het water: spannende watershows

Actiezoekers opgelet: de watershows zijn terug en spectaculairder dan ooit! In het demogebied voor de grote tribune op de Holland Amerikakade beleef je de hele dag door indrukwekkende demonstraties. Van spectaculaire reddingsoperaties en loodsmanoeuvres tot spannende zeilwedstrijden en adembenemende stunts van de Koninklijke Marine – deze shows laten je gegarandeerd op het puntje van je stoel zitten. Ook de calamiteitenshow, waar verschillende hulpdiensten hun vaardigheden tonen in een spannende simulatie, mag je niet missen.

Zet je carrière koers op het MATCH Career Event

Droom je van een carrière in de haven? Het MATCH Career Event op vrijdag 6 september is dé plek om je toekomst uit te stippelen. In het Nieuwe Luxor Theater staan tientallen bedrijven klaar om nieuw talent te verwelkomen. Of je nu student bent, een young professional of een zij-instromer, hier kun je niet alleen oriënteren op een loopbaan in de haven, maar misschien zelfs je toekomstige werkgever ontmoeten. Dit jaar is het programma groter en dynamischer dan ooit, met interactieve activiteiten en inspirerende sessies die je niet wilt missen. Het showprogramma in de zaal heeft een TEDX-achtige sfeer. Ook kun je zelf ervaren hoe het is om een schip te besturen. Daarnaast is er een gamezone én de populaire escaperoom van de douane. Hier begint jouw avontuur in de haven.

Culinaire hoogtepunten en de nautische markt

Liefhebbers van lekker eten en shoppen opgelet: de Wereldhavendagen biedt een culinair paradijs met maar liefst negen horecapleinen verspreid over het terrein. Geniet van een breed scala aan gerechten uit alle windstreken terwijl je het diverse programma om je heen in je opneemt. Voor degenen die graag shoppen, is de nautische markt in de Veerhaven een aanrader. Hier vind je een unieke mix van maritieme producten, lokaal gebrouwen bier, antiek, scheepvaartboeken en mode, inclusief exclusieve Wereldhavendagen-merchandise. Een feest voor de zintuigen!

De Wereldhavendagen 2024 belooft opnieuw een weekend vol avontuur, kennis en plezier te worden. Met zoveel te zien en te doen, is het dé gelegenheid om Rotterdam en haar wereldhaven van dichtbij te ervaren. Mis het niet!

www.wereldhavendagen.nl

Tekst

Karin Koolen

Meer artikelen

Ontdek de Rotterdamse haven met het Vakantiepaspoort!

23 juli 2024

De zomervakantie is in volle gang en dat betekent avontuur! Met het Vakantiepaspoort, een topinitiatief van Rotterdampas, kunnen basisschoolkinderen in Rotterdam een onvergetelijke zomer beleven...

Lees het hele artikel

“Het wordt een spektakel”

28 augustus 2024

De Wereldhavendagen staat weer voor de deur. Drie dagen vol spektakel, innovatie en plezier voor jong en oud. Sabine Bruijnincx, directeur van dit jaarlijkse evenement,...

Lees het hele artikel