“Het wordt een spektakel”

28 augustus 2024

De Wereldhavendagen staat weer voor de deur. Drie dagen vol spektakel, innovatie en plezier voor jong en oud. Sabine Bruijnincx, directeur van dit jaarlijkse evenement, kijkt ernaar uit!

De Wereldhavendagen zijn dé kans om de haven zichtbaar te maken voor het publiek”, meent Sabine Bruijnincx. “Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen van havenactiviteiten die normaal gesproken verborgen blijven. Denk aan het aan boord gaan van indrukwekkende schepen, van imposante marineschepen tot indrukwekkende werkschepen. En natuurlijk zijn er de vertrouwde maar altijd spectaculaire shows op het water, zoals de sleepbootdemonstraties en reddingsacties van de KNRM. Dat blijft elk jaar weer bijzonder.”

Voor de actievelingen zijn er weer vaartochten, helikoptervluchten boven de haven en spannende rondleidingen die een unieke blik bieden op de logistiek en technologie van de haven.

Duurzaamheid en innovatie in de spotlights

Dit jaar ligt de nadruk sterk op innovatie en duurzaamheid. Sabine: “De haven is volop bezig met de energietransitie, en dat willen we laten zien.” Eén van de hoogtepunten is het Innovatieplein, waar bezoekers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid kunnen ontdekken. “Centraal staat het Waterstofpaviljoen, een geweldig voorbeeld van de stappen die de haven zet richting een duurzamere toekomst. Hier kunnen bezoekers onder andere de waterstoftaxi van Watertaxi Rotterdam en de waterstofraceauto van de TU Delft bewonderen. We willen mensen laten zien welke concrete stappen er al worden gezet. De ‘haven van de toekomst’ is niet langer een droom, maar een realiteit in wording.”

Match

En dan is er nog, zoals elk jaar, de focus op nieuw talent. Want dat kan de haven, nu en straks, goed gebruiken. Ook dit jaar biedt het MATCH-programma bedrijven, startups, scale-ups en werkzoekenden de kans om met elkaar in contact te komen. “MATCH heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste carrière-evenementen binnen de maritieme sector,” vertelt Sabine. “Dit jaar is het programma verder uitgebreid, met een breed scala aan interactieve activiteiten en inspirerende sessies. Het showprogramma in de zaal kent een TEDX-achtige opzet. En ook is er weer de simulatie-ervaring, waar bezoekers kunnen leren varen met geavanceerde simulators. We hebben een gamezone en natuurlijk de escaperoom van de douane.” Ze denkt even na en vervolgd dan: “De haven biedt werk voor iedereen. Of je nu kok, jurist, of technicus bent – er is voor iedereen een plek. Dat willen we met MATCH laten zien.”

Een open gesprek

En als we het dan toch over vernieuwing hebben: het dialoogprogramma is een interactief platform waar bezoekers en experts rechtstreeks met elkaar in gesprek kunnen gaan over de toekomst van de haven. “Er zijn nog steeds zorgen over de milieueffecten van de haven, en die willen we niet negeren,” zegt Sabine. “Op vrijdag is er een speciaal podium op de kade waar stakeholders, zoals vertegenwoordigers van de industrie, NGO’s en het publiek, samenkomen om openhartige discussies te voeren. Hier worden belangrijke onderwerpen zoals de energietransitie en de milieu-impact van de haven onder de loep genomen.”

Voor iedereen wat wils

Het festivalterrein is dit jaar uitgebreid, met een breder scala aan activiteiten dan ooit tevoren. “Het terrein is groter en gevarieerder dan ooit, met meer muziek, meer eten en gewoon meer voor iedereen,” zegt Sabine trots.

Voor Sabine zijn de dagen voorafgaand aan de Wereldhavendagen druk, maar ze kan er alleen maar naar uitkijken. “Het wordt een prachtig programma, dat zowel het oude in ere houdt als nieuwe elementen introduceert,” zegt ze. En als ze even een moment voor zichzelf heeft? “Dan ga ik zeker even op de tribune zitten om de shows op het water te bekijken. Dat blijft toch elk jaar weer bijzonder.”

De Wereldhavendagen in Rotterdam vindt plaats op 6, 7 en 8 september en belooft een weekend vol innovatie, traditie en spektakel te worden. Of je nu jong of oud bent, havenliefhebber of nieuwsgierige bezoeker, er is voor ieder wat wils te ontdekken en te beleven. Mis het niet!

www.wereldhavendagen.nl

Tekst

Karin Koolen

Beeld

Anne Reitsma

Meer artikelen

De leukste tips voor de Wereldhavendagen 2024 in Rotterdam

2 september 2024

Van 6 t/m 8 september 2024 barst het weer los: de Wereldhavendagen in Rotterdam! Dit bruisende maritieme festival brengt de havenstad tot leven met een...

Lees het hele artikel

Ontdek de Rotterdamse haven met het Vakantiepaspoort!

23 juli 2024

De zomervakantie is in volle gang en dat betekent avontuur! Met het Vakantiepaspoort, een topinitiatief van Rotterdampas, kunnen basisschoolkinderen in Rotterdam een onvergetelijke zomer beleven...

Lees het hele artikel