IK KEN IEMAND DIE GEZOCHT WORDT…

20 juni 2024

De deadline voor deze column valt vaak samen met nieuws van of over mijn geliefde club. Dat is deze keer niet anders – manlief heeft de 0-6 in 020 inmiddels vereeuwigd via een prachtig kunstwerk aan onze muur. Ook smaakt de treffer van Paixão nu achter mijn laptop nog net zo goed als in de 59ste minuut van de bekerfinale. Echter, ruim vóór het verschijnen van deze editie zal in 040 de lokale FC op een platte kar gehesen worden om een iets grotere prijs te claimen, dus wellicht doen we er goed aan een ander haakje te zoeken. Al zijn we trots om de terugkeer van de Dennenappel alsnog even vermeld te hebben.

Terwijl ik over bovenstaande mijmer, lost een stukje voorpaginanieuws van NU.NL het dilemma op. Geen voetbal, wel cyber: de leider van de beruchte Russische ransomwarebende LockBit is bekend. (Alhoewel, geen voetbal? De KNVB was destijds een van de bekende slachtoffers van deze club). Het gaat om de 31-jarige Dmitry Khoroshev, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het opzetten van een groot crimineel netwerk dat wereldwijd miljarden dollars buit maakte.

De FBI heeft nu 10.000.000 dollar beloofd voor dé tip die leidt tot de arrestatie van Khoroshev. Rusland heeft immers geen uitleveringsafspraken met de VS, maar op deze manier kan deze ‘most wanted’ op een sanctielijst komen, zodat hij opgepakt kan worden zodra hij de grens oversteekt. Bovendien kunnen in het buitenland zijn cryptotegoeden bevroren worden. Tot slot geldt ook voor criminele organisaties dat de bal rond is, en als je tweede bent, sta je met lege handen. Een prima slag voor de good guys, dus.

Tegelijkertijd is de cyberwereld niet noodzakelijk veiliger geworden. Ja, het is een stuk ingewikkelder om de boef uit te hangen als iedereen weet wie je bent. Maar cybercriminelen zijn dynamisch en vinden ongetwijfeld een nieuwe route. ‘Blijf alert’ en ‘blijf bij’ is hoe dan ook het devies.

Lokaler speelt het feit dat onze burgemeester als generaal tegen de georganiseerde misdaad langzamerhand naar de uitgang vertrekt – en komt de vraag op wie hier deze rol met energie en verve gaat oppakken. Gezocht! Op cybergebied gaat ‘Den Haag’ het proberen met regelgeving. De NIS2-wet wordt vrijgegeven – ook net ná de deadline van deze column. Veel bedrijven in het havengebied ‘moeten’ nu iets aan digitale weerbaarheid doen. Maar zijn we in Rotterdam niet net iets wakkerder? We weten toch dat ‘compliancy’ en voldoen aan de regels niet hetzelfde is als het bouwen van de veiligste haven in Europa? Laten we niet voor de tweede plaats gaan, maar voor de winst. Iets wat we zelf verdienen, en ‘onze’ Ahmed moeten gunnen – als kroon op zijn werk.

Tekst

Evelien Bras

Meer artikelen

EEN STRIJD OM CULTUUR BIJ HEIJPLAAT

20 juni 2024

Het Quarantaineterrein bij Heijplaat, een verborgen juweel in de Rotterdamse haven, heeft een unieke charme. Al tientallen jaren fungeert dit historische stukje land als broedplaats...

Lees het hele artikel

KETTINGREACTIE

20 juni 2024

Sinds Kari-Pekka Laaksonen in 2020 het roer overnam bij Samskip, heeft hij het thema duurzaamheid bij de transportreus naar een volgend niveau getild. In de...

Lees het hele artikel