IK HERKEN DE GEUREN VAN DE HAVEN

26 februari 2024

Pelger de Jong is de gedreven operationeel directeur van Rederij de Jong, een maritiem familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar deel uitmaakt van de Rotterdamse haven. In deze editie van Onze Haven deelt Pelger zijn persoonlijke verhaal, belicht hij Rederij de Jong en benadrukt hij zijn liefde voor de Rotterdamse haven.

Pelger de Jong, 36 jaar oud en afkomstig uit Rozenburg, is de vijfde generatie De Jong die zijn stempel drukt op het familiebedrijf. Sinds 2008 is hij betrokken bij Rederij de Jong, waar hij verschillende rollen heeft bekleed voordat hij in 2019 operationeel directeur werd. Als kind ging Pelger vaak met zijn vader mee de haven in, zonder volledig te begrijpen wat er zich afspeelde. “Het zei mij destijds niet zoveel, behalve dat het interessant is’’, herinnert Pelger zich. Zijn oorspronkelijke idee over de toekomst lag niet in havenactiviteiten; hij dacht aan een carrière als huisarts. Het duurde even voordat de vonk oversloeg en Pelger zich realiseerde dat zijn hart thuis hoorde in de maritieme wereld.

Het beste wat er is
De geuren en geluiden van de industrie bleven Pelger wel altijd bij. “Ik herken de geuren van de haven. Als ik dan nu aan boord van een schip ben en in de nacht op het dek zit, dan hoor ik niets behalve de ruis van de industrie en af en toe een bel van een kraan. Dat vind ik echt het mooiste wat er is”, zegt hij met een glimlach. Zijn liefde voor de haven groeide met de jaren. Nu beseft hij ook de enorme impact van de Rotterdamse haven op de wereldwijde scheepvaart. Ongemerkt wordt die passie wellicht overgedragen aan de volgende generatie, die ook graag de auto instapt als Pelger eropuit gaat.

‘Voor mij voelt dit pas als het begin.’

Functie
Pelger beschrijft zijn verschillende rollen binnen het bedrijf; van assistent-kwaliteitsmanager tot zijn huidige rol als operationeel directeur. Zijn vroege taken als assistent-kwaliteitsmanager waren het behandelen van schades, onderhoud, verzekeringswerk en juridische aangelegenheden. In die functie bezocht hij werven en schepen, waar hij waardevolle ervaringen opdeed. “Op een gegeven moment ben ik ook op de planningsafdeling gaan helpen. Al snel deed ik meer planningstaken dan onderhoud”, vertelt hij.

‘Iedereen kan ons op de schouders tikken.’

Als operationeel directeur houdt Pelger zich vooral bezig met het plannen van alle vaartuigen en het controleren van planningen op afspraken met de klant en (kosten) efficiency. Hij benadrukt het belang van het nakomen van afspraken en het proactief oplossen van problemen. Zijn dagen zijn allesbehalve voorspelbaar: “Ik heb geen typische werkdag. Geen dag is hetzelfde. Ik weet ook nooit van tevoren hoe mijn dag eruit ziet. Ik maak elke dag wel een to-do list, maar ik kom er meestal niet eens aan toe”, zegt hij lachend.

Rotterdamse haven
De betrokkenheid van Rederij de Jong bij de Rotterdamse haven gaat veel verder dan alleen het dienen van zakelijke belangen. Als de grootste speler in Nederland op het gebied van duwbakken, erkent Pelger de belangrijke rol die het bedrijf speelt in de transportketen. “Een kwart van de vloot is echt van ons, driekwart huren we in. We zijn dus veel meer dan alleen een rederij, we zijn met alles wat we doen belangrijk in de hele transportketen”, vertelt hij trots. “De Rotterdamse haven is niet alleen een locatie, het is onderdeel van onze identiteit en ons succes”.

Korte lijntjes
Pelger hecht waarde aan onafhankelijkheid: ‘’We hoeven geen verantwoording af te leggen aan externe partijen, waardoor we de vrijheid hebben om met iedereen samen te werken. Hoewel niet alles vlekkeloos verloopt, vinden we het belangrijk om te blijven ondernemen.’’ Persoonlijke waarden, zoals het openstaan voor samenwerking met een blanco mindset, ongeacht het verleden, staat hoog in het vaandel bij Pelger. De kracht ligt volgens hem ook in de korte lijnen. Zaken worden snel geregeld, zonder het gedoe van uitgebreide vergaderingen en moeilijke berekeningen. “Als iets goed voelt en logisch klinkt, dan gaan we ervoor. Deze flexibiliteit komt voort uit het werken met kundige mensen op allerlei vlakken.’’

Slagen
Vorig jaar vierde Rederij de Jong zijn 100-jarig bestaan, een mijlpaal waar Pelger met trots op terugkijkt. De groei van het bedrijf is opmerkelijk. Het kantoorpersoneel verdrievoudigde bijna tussen 2018 en 2024. ‘’Ik vind het mooi om alles wat het familiebedrijf tot nu toe heeft opgebracht voort te zetten. Tegelijkertijd is het beangstigend: ik wil natuurlijk niet falen, al houdt me dat vooral scherp en gretig. Ik ben trots dat ik onderdeel uitmaak van deze groei.’’

Ondanks alle successen blijft Pelger gefocust op de toekomst, met tal van ambities en kansen die hij wil benutten. Hij ziet overal potentie om het bedrijf nog verder te laten groeien. ‘’Voor mij voelt dit pas als het begin. Ik start nu pas met mijn ondernemerschap’’, vertelt de operationeel directeur. Hij heeft heldere doelen voor ogen: het vaargebied vergroten, brandstofopties blijven verkennen en de vloot uitbreiden. ”Ik wil dat we altijd de oplossing hebben als een potentiële klant belt.”

Tekst

Jennifer Smit

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

OP DE EERSTE RANG

26 februari 2024

De heavy-lift scheepskranen die bij GustoMSC in Schiedam uit de ontwerpkoker komen, zien bij de fabrieken van moederbedrijf NOV in Azië het licht. Om vervolgens...

Lees het hele artikel

Ik ken iemand die cybercriminelen betaalt

13 december 2023

Terwijl Feyenoord met dikke cijfers van Heerenveen wint en de Twentse broeders hun taak hebben gedaan door Ajax te verslaan, zit de KNVB haar wonden...

Lees het hele artikel