Van wie is Feyenoord?

26 februari 2024

Interessante vraag, die ik recent in mijn netwerk gesteld kreeg. Ik wil dit nog wel wat breder trekken dan alleen voetbal. Van wie is de haven, van wie is Nederland? Mijn mening is daarin vrij uitgesproken: “van ons allemaal”. Maar dan moeten we ons ook eens gaan realiseren dat we daarin allemaal een rol hebben, alleen samen kun je wat doen.

We hebben geen vertrouwen in de politiek? Kijk eens in de spiegel, we nemen genoegen met politici die leven bij het motto “meer woorden, geen daden”, daarnaast ligt het bij de oppo.sitie altijd aan een ander. Vingers wijzen kan iedereen, maar misschien moet men eens zeggen: “We hebben dit bedacht, mee eens? Gaan we doen!”

Problemen met het electriciteitsnet is helemaal de grens, met zonnepanelen en goed gedrag krijg je nog net geen tik op de vingers: “foei, dat je energie opwekt”. Hallo Den Haag?! Misschien eens een belasting op vapen en (a)sociale media heffen. De opstap naar roken en een ongezond en leeg leven, waarin we met zijn allen blazend naar een schermpje zitten te kijken, is de realiteit. Rookvrije generatie, kun je roepen, en je kunt er reclame voor maken. Wellicht is wat actie meer op zijn plaats: de verkoop stoppen in plaats van hogere accijnzen en meeprofiteren.

De grootste realiteitscheck kreeg ik afgelopen maand tijdens een wedstrijd Feyenoord tegen AZ. De pot was mager, maar na afloop kreeg de jonge Sebas, die al zes jaar aan het vechten is tegen kanker, een handtekening van een andere held: Santiago Giménez. Top, dat hij even tijd maakt hiervoor! Daar gaat het om, even iets doen in plaats van al dat gezwets. De tranen staan je dan, letterlijk in de ogen.

Wijzelf doneren zeer regelmatig aan diverse goede doelen, van het Leontienhuis tot het Erasmus MC en nog diverse andere foundations. Wellicht kan men eens nadenken over de winsten die we als haven Rotterdam maken en een deel hiervan gebruiken voor een speciale sectie in De Kuip voor kinderen met kanker. Zo help je niet alleen het stadion, maar ook deze kleine helden. Mijn bedrijf doet al behoorlijk wat bijdragen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. De Kuip kan ook wel wat hulp gebruiken, dus Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam? Hierbij een handreiking voor wat steun, laat kinderen met kanker niet in de kou zitten, kijkend naar hun helden! Er is wat hulp nodig om de oude dame op te knappen, mooi begin toch, of niet dan?!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, er zijn binnen Feyenoord al een aantal zeer grote bedrijven die dit reeds doen. Het is zaak dit nog meer te clusteren ook commercieel gezien, immers sponsor je bij deze en andere Rotterdamse clubs dan help je tevens kansarme of erg zieke kinderen, dat is inmiddels geen geheim meer, maar één vaststaand feit.

Van wie is Feyenoord? Van wie is deze haven of dit land? Van ons allemaal en nou eens met zijn allen de schouders eronder! Niet lullen maar poetsen, ook buiten de voetbal.

Tekst

Dennis de Roo

Meer artikelen

OP DE EERSTE RANG

26 februari 2024

De heavy-lift scheepskranen die bij GustoMSC in Schiedam uit de ontwerpkoker komen, zien bij de fabrieken van moederbedrijf NOV in Azië het licht. Om vervolgens...

Lees het hele artikel

Ik ken iemand die cybercriminelen betaalt

13 december 2023

Terwijl Feyenoord met dikke cijfers van Heerenveen wint en de Twentse broeders hun taak hebben gedaan door Ajax te verslaan, zit de KNVB haar wonden...

Lees het hele artikel