Een ‘kijkje’ in je wereld van…

26 februari 2024

Voor iedere editie van Onze Haven volgt fotograaf Roderik van Nispen iemand die in de haven werkt. Met zijn indrukwekkende foto’s geeft hij daarmee letterlijk een kijk in ‘de wereld van’. Wie zijn toch die mannen en vrouwen die iedere dag weer hun mouwen opstropen? Hoe ziet de wondere wereld van de haven er voor hen uit? In deze rubriek kijken we mee.

Geboren en getogen op een binnenvaartschip, kon het haast niet anders dan dat Marcel Verlaan ook op het water zou gaan werken en leven. Hij ging als kind naar een schippersinternaat en kreeg het voorbeeld van ouders die op de binnenvaart voeren. Toch besloot hij op zestienjarige leeftijd naar de zeevaartschool te gaan. Het was de zee die hem uitdaging bood. “Ik begon op kleine schepen maar werd door ervaring en cursussen uiteindelijk kapitein”, vertelt hij. Inmiddels werkt hij al 11 jaar voor Sven-D Shipping waarvoor hij containers naar Noorwegen verscheept. Om de drie weken is hij drie weken onderweg en reist hij meermaals op en neer naar Noord-Europa. Daarna is hij weer drie weken thuis in Nederland. Het gevoel van vrijheid op het water is de reden waarom hij dit werk doet – en nog lang niet van plan is ermee te stoppen.

Tekst

Lieke Mooren

Beeld

Roderik van Nispen

Meer artikelen

OP DE EERSTE RANG

26 februari 2024

De heavy-lift scheepskranen die bij GustoMSC in Schiedam uit de ontwerpkoker komen, zien bij de fabrieken van moederbedrijf NOV in Azië het licht. Om vervolgens...

Lees het hele artikel

Ik ken iemand die cybercriminelen betaalt

13 december 2023

Terwijl Feyenoord met dikke cijfers van Heerenveen wint en de Twentse broeders hun taak hebben gedaan door Ajax te verslaan, zit de KNVB haar wonden...

Lees het hele artikel