VRR ziet ze graag vliegen

26 februari 2024

Onze 112-centralisten zijn een kei in het vormen van een beeld bij een incident door scherpe vragen te stellen. Al blijft het een uitdaging om vaak door emotie gedreven antwoorden goed te interpreteren. Want als iemand zegt “dat er onwijs veel rook vrijkomt bij de brand!” en dat deze “een hele vieze giftige gevaarlijke oranje kleur heeft…” Tja, dan heeft ieder daar een ander beeld bij… Het gezegde is dan ook waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zeker als het gaat om bijzondere incidenten, die moeilijk in woorden te vatten zijn.

Hoe kan dit beter? Nou, we zien ze graag vliegen! Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) gaat Team Digitale Verkenning, samen met de hulpdiensten en het Havenbedrijf Rotterdam, aan de slag om drones in de regio te plaatsen in afgesloten boxen. Deze drones kunnen op commando van de meldkamer razendsnel zelfstandig naar een incident vliegen en live een scherp beeld geven wat er bijvoorbeeld in brand staat, of er gevaar is voor overslag tussen loodsen, hoeveel schade er is bij een ongeval en hoe de bereikbaarheid is in een gebied. Onze ‘digitale ogen’ bij complexe gebouwen of lastige scheepsbranden, om zo de juiste hulp te kunnen sturen.

We kijken ook samen met het Havenbedrijf naar de mogelijkheden van snel inzetbare drones om materiaal en zelfs hulpverleners te vervoeren naar een incident. Zo vergroten we de effectiviteit van de incidentbestrijding.

De VRR zet dus volop in op digitalisering en automatisering. De geavanceerde blusrobot Brutus is nu onderdeel van ons vaste arsenaal aan blusmiddelen. Net als onze onderwatersonar, die het zoeken naar slachtoffers voor het duikteam versneld heeft. Ontwikkelingen die door diverse andere veiligheidsregio’s al zijn overgenomen.

Met Safe3D werken wij met de Gemeente Rotterdam samen in het programma Digitale stad. We zien dat de digitale wereld steeds meer verbonden is met de fysieke en sociale werkelijkheid om ons heen. Door deze werelden met elkaar te verbinden, ontstaan er nieuwe perspectieven. Het is dan mogelijk om digitale impact-analyses, (oefen)simulaties en bruikbare operationele informatie op de juiste plaats bij de juiste persoon te brengen. Zo wordt digitaal oefenen in bijvoorbeeld nog niet gerealiseerde bouwprojecten, zoals de Blankenburgverbinding, mogelijk.

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. De VRR wil vooraan staan in deze verandering en samen met onze partners de veiligheid in onze regio waarborgen.

Tekst

Arjen Littooij

Meer artikelen

OP DE EERSTE RANG

26 februari 2024

De heavy-lift scheepskranen die bij GustoMSC in Schiedam uit de ontwerpkoker komen, zien bij de fabrieken van moederbedrijf NOV in Azië het licht. Om vervolgens...

Lees het hele artikel

Ik ken iemand die cybercriminelen betaalt

13 december 2023

Terwijl Feyenoord met dikke cijfers van Heerenveen wint en de Twentse broeders hun taak hebben gedaan door Ajax te verslaan, zit de KNVB haar wonden...

Lees het hele artikel