Rotterdam is haven en… voetbal

31 oktober 2023

Niemand kan er omheen. Rotterdam is de haven. Maar onze stad heeft nog een belangrijk kenmerk waarmee het zich in Nederland onderscheidt en dat is voetbal. Geen stad heeft maar liefst drie eredivisieploegen. Met de herenclub Sparta uit 1888 en de Kralingse chique Excelsior uit 1902 beschikt de stad ook nog eens over de volksclub Feyenoord uit 1908. Dus meer dan 100 jaar topvoetbal en het leeft meer dan ooit.

Geen topploeg ontstaat zomaar. Iedere club heeft zijn eigen achterban bij de amateurs. Jongens en meiden vliegen op zaterdag in weer en wind over de Rotterdamse velden. Vroeger trof je ze ook aan op alle (school-) pleintjes. Het pleintje wint het momenteel niet meer van de spelcomputer. Zelfs de huidige eredivisiespelers vinden het belangrijk om te zien welke ranking EA Sports ze in hun spel gegeven heeft. Een ontzettend leuk en verslavend spel, maar het heeft een belangrijk nadeel: je gaat er niet beter van voetballen.

Maar toen was er de jongen uit Rotterdam-Zuid. Die jongen was Soufiane Touzani uit de Bloemhof. Met zijn talent ging hij een grootse carrière tegemoet. Tot deze carrière plotseling geblokkeerd werd door geconstateerde scoliose in zijn rug (vergroeiing). Het doktersadvies was stoppen met voetbal. Een van zijn artsen zei hem echter, wetende dat Soufiane vergroeid was met voetbal, om niet te stoppen met het trappen tegen een bal. Maar fysiek in competitieverband zat er niet meer in. Hij begon te ‘pielen’ met een bal en had op een gegeven moment alle controle. YouTube bestond net en Soufiane dacht dat het leuk zou zijn om zijn voetbalkunsten hierop te plaatsen. Nergens op rekenend bleek zijn filmpje viral te gaan. Miljoenen keren bekeken inmiddels en door vele bekende voetbalcoryfeeën bewonderd. Soufiane had ineens een nieuwe carrière. Voetbalvlogger. Hij combineerde het met ondernemerschap (o.a. een eigen kledinglijn, muziek) en groeide bij de jeugd uit tot een fenomeen.

Een lang verhaal kort: hier is FC Straat uit ontstaan. Voetbal zoals het bedoeld is. De grootste amateurvereniging van Nederland worden. Voetbal weer in de puurste vorm terugbrengen. Twee teams tegen elkaar, op een pleintje, de winnaar blijft staan. Het mag er fanatiek aan toe gaan, maar sportiviteit staat voorop. En lol maken.

FC Straat is niet voor niets ontstaan uit het brein van een Rotterdammer. De straattoernooien zullen het komende jaar door heel Nederland gehouden worden. Zou het stiekem niet heel mooi zijn wanneer een van die toernooien in Rotterdam op een groot zeeschip gehouden zou kunnen worden? Wie van onze lezers uit de haven pakt deze handschoen met Soufiane op?

Tekst

Ton Wesselink

Beeld

Luc Büthker

Meer artikelen

Leergierig en loyaal

31 oktober 2023

Hij is 66, maar voor Leo de Vos is leeftijd slechts een getal. Oersterk en met een grote glimlach op zijn gezicht staat de Production...

Lees het hele artikel

We moeten ons best doen

31 oktober 2023

Er zijn bedrijven met een verhaal. En er zijn bedrijven met een steengoed verhaal. Baron Rum is er een in de laatste categorie. Hetgeen begon...

Lees het hele artikel