Een ‘kijkje’ in de wereld van…

6 juli 2023

Voor iedere editie Onze Haven volgt fotograaf Roderik van Nispen iemand die in de haven werkt. Met zijn indrukwekkende foto’s geeft hij daarmee letterlijk een kijk in ‘de wereld van’. Wie zijn toch die mannen en vrouwen die iedere dag weer hun mouwen opstropen? Hoe ziet de wondere wereld van de haven er voor hen uit? In deze rubriek kijken we mee.

Op de foto’s is Amar Sinanovic (29) te zien. Al zeven jaar werkt hij bij Veerhaven en sinds vorige jaar als stuurman. Amar gebruikt in zijn dagelijkse werkzaamheden een lier om draden mee aan te spannen om geladebakken aan elkaar te koppelen. Zo wordt het schip gereedgemaakt voor de reis naar Duisburg vanuit de Dintelhaven. De klus duurt zo’n twee uur en ook bij aankomst voert hij dezelfde taak uit, maar dan als voorbereiding op het lossen van de vracht. Het is fysiek werk dat in weer en wind plaatsvindt, al past het hem naar eigen zeggen als gegoten. In zijn huidige functie is hij de linkerhand van de kapitein en is de bestemming meestal het Duitse Rührgebied. Met hun schip vervoeren ze kolen en erts naar de Hooghovens. In totaal is hij twee weken onderweg, waarna hij weer twee weken vrij is. Het is de vrijheid in zijn baan die hem zo aanspreekt. “Samen met de bemanning hebben we de verantwoordelijkheid dat de lading aankomt, daarbij kijkt niemand ons op de vingers. We zijn continu onderweg en hebben vooral een goede tijd samen. Dat is een lekker gevoel, iedere dag is namelijk weer anders.”

Tekst

Lieke Mooren

Beeld

Roderik van Nispen

Meer artikelen

ONE Innovation

28 juli 2023

Soms valt een schip net iets meer op dan al die anderen. De ‘ONE Innovation’ is zo’n schip. Twee weken geleden was het schip te...

Lees het hele artikel

Water is mijn wereld

29 juni 2023

Maaike Spee is een van de zes vrouwelijke loodsen in de Rotterdamse regio van het Loodswezen. “Water is mijn wereld”, vertelt Maaike Spee enthousiast, en...

Lees het hele artikel