Samen voor de binnenvaart

6 april 2023

Vier jaar geleden begon ik, ter promotie van de binnenvaart, met vloggen. Er was destijds al een enorm tekort aan mensen en gek genoeg werd er vrijwel niks gedaan om de binnenvaart te promoten. Het tekort was zelfs zo groot dat schepen dreigden stil te liggen omdat er niemand te vinden was. De meeste bemanningsleden kwamen uit andere landen en er was vaak een taalbarrière of cultuurverschil. Ik keek op internet en vond een video van (stigmatiserend, maar waar) een wat oudere man met een enorme snor in een houten stuurhut en een sigaar in zijn mond. De man vertelde niet hoe mooi zijn beroep was, hij vertelde hoe zwaar het was en dat de regels en grotere schepen hem als kleine ondernemer de das om deden. Zeker te begrijpen, maar niet bepaald goed promotiemateriaal.

Ik besloot de binnenvaart zelf te gaan promoten. Dat begon met een sullige video over een reddingsvest dat openklapte toen ik in het water sprong om hem te testen. Ik probeerde hippe content te maken waarin veel te zien was. Ik filmde onze reizen en maakte social media-accounts aan om de binnenvaart verder te laten groeien. Veel mensen hebben dit ontzettend positief ontvangen, vooral de mensen die niet uit de binnenvaart kwamen. De rest wilde het liever zelf doen, en daar was ik heel blij mee, want hoe meer mensen de binnenvaart een podium geven, des te beter het is. Vier jaar later kijk ik terug op wat er daadwerkelijk veranderd is en het antwoord is: bijna niks. De binnenvaart werkt wat mij betreft nog steeds te weinig samen. Er ontstaat meer versnippering en steeds meer schippers raken gefrustreerd van het tekort aan personeel en het maken van overuren. En ik snap het, het is namelijk niet alleen het tekort aan personeel, het is een tekort aan tijd en aandacht voor deze sector. Het beste dat wij als binnenvaartschippers kunnen doen, is onszelf laten horen en doelen stellen voor verbetering.

Er is ook een positieve kant aan het verhaal. Steeds meer jongeren en zij-instromers zien het mooie van ons beroep in, waardoor steeds meer vacatures opgevuld worden. Onlangs hoorde ik zelfs van een leraar op het Scheepvaart en Transport College dat 80% van de leerlingen door mij is gaan varen; geweldig!

Mijn oproep aan alle sectoren die lijden aan een tekort aan personeel: werk samen! Sla de handen ineen, want twee mensen hebben meer ideeën dan een. Samen staan we sterk.

Tekst

Liana Engibarjan

Beeld

Luc Büthker

Meer artikelen

Wij scoren toch wel

6 april 2023

De voorbereiding van het Nederlands elftal door Louis van Gaal. De media smulden ervan! En eerlijk gezegd dacht ook ik op een gegeven moment dat...

Lees het hele artikel

Op zijn best waar mensen en techniek samen komen

6 april 2023

Als kersverse zestiger mag Giel Verkamman op zijn senioriteit vertrouwen, in de praktijk heeft hij nog steeds de energie van een ‘jonge hond’. Gedreven door...

Lees het hele artikel