Van start-up naar scale-up: Flower Turbines gaat voor de wind uit

12 november 2021

In de hal van het innovation dock op RDM bruist het van de energie. Overal wordt gewerkt aan innovatie en in het midden van de hal zie je de tulpvormige windturbines al staan. Roy Osinga, Directeur EU, vertelt enthousiast over de grote legergroene versie welke recentelijk is besteld door defensie. Want flowerturbines zijn door bedrijven en overheden te bestellen in alle mogelijke huisstijlkleuren en uiteraard kan je je eigen logo toevoegen. Of je nu een 1, 3 of 6 meter formaat plaatst, zet er een aantal naast elkaar en je maakt profijt van het zogenaamde clustereffect.

Het begon allemaal met PortXL. Althans, het verhaal van Flowertubines in Europa en Rotterdam. Flowerturbines is ontsproten uit het brein van dr. Farb. Al snel bleek hij goud in handen te hebben. Farb besloot zich aan te melden bij de scouting van PortXL en zijn kansen op Europese bodem te beproeven. Het lukte, vanuit de 1.000 aanmeldingen mocht Farb een investering ontvangen voor het opstarten van de Europese organisatie. Hier begon het verhaal voor Roy Osinga; hij werd aangetrokken als Director voor Europa. Osinga vertelt ons graag over hoe het hun nu voor de wind gaat.

Wat betekent wind voor jou?
“Hard werken in een inspirerende tijd. De energietransitie is ‘aan’. Op dit moment zijn het niet alleen de grote jongens die het verschil maken, maar vooral ook de MKB’s en start-up en scale-ups die durven te innoveren en te veranderen. Het rentmeesterschap dragen zij soms dieper met zich”.

Osinga is bescheiden en ziet zijn rol als organisator en een aanjager. “Ik ben trots dat eenieder die bij ons werkt elkaar versterkt, we hebben een gedeelde bevlogenheid. Een van onze medewerkers, een mechanisch ingenieur van de TU Delft, gaf recentelijk een mooi compliment. Hij zei dat wij een heel ander bedrijf waren geworden dan waar hij 6 maanden geleden startte. Daarmee doelde hij op de snelle ontwikkeling van start-up naar scale-up en de wijze waarop wij onze werkzaamheden nu structureren en inrichten. De ontwikkeling gaat snel, razend snel!

RDM maakt ook het verschil, het is een hele inspirerende omgeving. Bezoekers vinden de enorme fabriekshal imponerend en dat is hij ook. Op de plaats waar eens reusachtige schepen werden gebouwd, bouwen nu de specialistische scale up bedrijven aan de toekomst. Het is de maakindustrie in een nieuwe vorm, maar in de oude infrastructuur. Het is een flexibele ruimte”. Hiermee duidt Osinga ook op de meest recente uitbreiding van Flower Turbines “Vandaag heb ik er weer een deel hal bij gehuurd, ca. 200 m2” voor onze grote turbines.

Waar staat Flower Turbines voor, wat is jullie rol binnen de energietransitie?
“Ondanks onze kleine en bescheiden rol binnen die transitie, maken wij de energie transitie een stukje prettiger en acceptabel. Men zegt ook wel eens dat wij kunst maken. Dat zie ik echt als een compliment. De energietransitie moet en als we het ook nog eens leuk kunnen maken wordt het sneller omarmd. Kijk maar naar de tulp vorm van onze turbines en hoe wij de corporate identity van onze opdrachtgevers kunnen ondersteunen. Ook de gemeente Rotterdam wil een aantal turbines, zo verrijzen waarschijnlijk binnenkort een aantal turbines in de Amaliahaven.

Naast de turbines leveren wij ook laadpalen (on en off grid) voor bijvoorbeeld elektrische fietsen. Dit betrof een volwassen productlijn die wij in zijn geheel hebben overgenomen en nu door ontwikkelen en door heel Europa leveren. Hiermee dragen wij ook ons steentje bij aan het gezond vervoer van de mens.”

Gaat Flower Turbines wereldwijd?
“Wij hebben het geluk dat wij middels crowdfunding vanuit de US onze ontwikkeling internationaal kunnen versnellen. Crowdfunding laat zien dat mensen geloven in de ontwikkeling en in de noodzaak van deze ontwikkelingen.  Daarnaast hebben we ook een innovatie-lening van de Rabobank mogen ontvangen om te groeien en hebben we inmiddels betalende klanten uit bijna 10 landen.”

Heeft de tulp vorm bijgedragen aan deze technologie?
“Onze founding father, Dr Farb, heeft in samenwerking met aerodynamische ingenieurs in Israël en Amerika de eerste ontwerpen gemaakt en wij hebben dat hier weer naar de volgende fase gebracht. Het is mooi om te zien dat deze technologie in deze tulpvorm in Nederland tot bloei is gebracht.”

“Hard werken in een inspirerende tijd. De energietransitie is aan”

Hoe ziet de toekomst van energie eruit?
“Nederland zit momenteel niet in de kopgroep als het gaat om duurzaamheid in Europa. We moeten meer durf hebben om te experimenteren. Zowel vanuit de overheid als het bedrijfsleven mag het ambitieniveau verder omhoog en moeten wij samen sneller schakelen tussen planvorming en doen. Er zijn een aantal bedrijven die al op de troepen vooruitlopen, dat aantal moet vergroot worden.

Kijk, de enorme windturbines zijn en blijven nodig. De schaal waarop daarmee energie wordt opgewekt is vele malen groter. Maar het plaatsen van deze grote windturbines in de bewoonde omgeving kent een lang vergunningstraject en het draagvlak wordt steeds minder. Ik geloof dat de energietransitie niet een pad is van slechts één energiebron. Je moet meerdere bronnen (groot en klein) benutten om een opwekkingsbalans te creëren, dat is de toekomst!”

Zo is het clustereffect van de flowerturbines echt een gamechanger, kan je hier meer over vertellen?
“Het voordeel van onze turbines is dat ze stil zijn, dicht op elkaar geplaatst kunnen worden en samen beter presteren. Zo is de benodigde ruimte minimaal, dat is een heel pluspunt. Ook is de combinatie van zon en wind energie in de gebouwde omgeving een hele goede dat zien we toch liever dan een heel weiland vol met zonnepanelen?”

Hoe circulair is de flowerturbine?
“De meeste componenten van de flowerturbines zijn recyclebaar. Wij zijn al aan het kijken of we de bladen kunnen recyclen tot skateboards. Zo blijven wij in beweging.”

Knowledge centre en technische kracht
“Doordat wij geen handelsorganisatie zijn, die producten in het buitenland inkoopt maar een ‘eigen’ product op de markt brengen, zijn we we tevens in staat om maatwerk te leveren. Als een bedrijf echt een specifieke oplossing wil, dan denken wij daar graag over mee. We werken daarbij ook samen met andere, bij voorkeur lokale, partijen.

Inmiddels vormen wij onze eigen knowledge centre en hebben wij flink geïnvesteerd in onderzoek. Dat is noodzakelijk als je een mooi product bouwt. Zo hebben we kortgeleden de windtunnel bij TU Delft 4 dagen gehuurd en heeft een team van onze engineers diverse metingen verricht, ook onder extreme stormomstandigheden.”

Is het makkelijk om aan mensen te komen?
“Nederland heeft een schrijnend tekort aan technisch personeel. Wij hebben het geluk dat wij een mooi bedrijf zijn, in het hart van de mooie stad Rotterdam waar mensen graag willen werken.”

Wat betekent Flower Turbines voor Rotterdam en voor jou?
“Ik word in positieve zin opgeslokt door mijn werk. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Een bedrijf opbouwen betekent er met hart en ziel in opgaan. Als je dat niet leuk vindt moet je er niet aan beginnen. Ook is het voor mij belangrijk dingen te doen die verschil maken. Dat je met trots kan vertellen wat je doet, ook al is je eigen bijdrage altijd maar een klein deel van in het grotere geheel, we zijn immers met 17 miljoen mensen. Dr Farb, de oprichter, heeft regelmatig aangegeven dat Nederland en Rotterdam een van de beste plekken in de wereld is om een bedrijf te starten. Daar mogen we dan als Nederlander en Rotterdam best trots op zijn!”

Tekst

Joan van Winsen

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

Tijd van durven & doen

12 november 2021

Op de sfeervolle zolderkamer van de onderneming van zijn moeder, gaan we in gesprek met Jan van Dinther. Jan is Jong Haventalent 2021 en valt...

Lees het hele artikel

“Je staat met je hol omhoog, met je rug bloot in de wind, regen en kou”

12 november 2021

Sjorders zijn de echte rauwdouwers van de haven. Mannen met grote spierballen en het haar op de tanden. Mannen, jong en oud, die in mum...

Lees het hele artikel