Tinkeren en hosselen met Wesley dos Santos

12 november 2021

Met iKapitein vaart Wesley dos Santos zijn eigen koers en met groot succes. Al tinkerend en hosselend schopte hij het tot het staatsbanket van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens het bezoek van de Kaapverdiaanse president in Nederland.

Het verhaal van Wesley dos Santos (30) uit Rotterdam leest als een jongensboek. Niet zozeer als een spannende thriller, meer als een interessant zelfhulpboek voor ondernemers in spe. Het toeval wil dat hij zo’n boek inmiddels achter zijn naam heeft staan: Ondernemen als een baas. Een boek dat hij met hulp van Johan van Boven schreef over hoe je met tinkeren, hosselen en circulair denken jouw dromen waarmaakt. Tinkeren is experimenteren, verduidelijkt hij. “Ontdek wat je echt leuk vindt.” Hosselen is een manier vinden om als ondernemer geld te verdienen en te leren omgaan met tegenslagen. Bij circulair denken geef je iets terug aan je naasten, de maatschappij of het milieu waardoor er weer andere deuren voor je opengaan. “Bij circulair denkt iedereen aan het milieu. Duurzaamheid gaat verder. Als je anderen helpt, bouw je aan een duurzame band. Circulair staat voor mij voor groeien door terug te geven.”

Het lukte hem Colette Cloosterman, topvrouw van Jumbo, Michiel Muller, medeoprichter Picnic, rappers Emms en Winne, baltovenaar Soufiane Touzani en alleskunner Jandino Asporaat (‘geloof ongegeneerd in jezelf’) voor dit boek het hemd van het lijf te vragen. Ondernemen als een baas vloeit voort uit de Aardig Onderweg Award, een steuntje in de rug van openbaarvervoerbedrijf RET voor een veelbelovend initiatief, die hij in 2018 won. Een TED talk, een inspirerende speech à la Steve Jobs, was een verplicht onderdeel van de Aardig Onderweg Award. Wesley dos Santos maakte met zijn TED talk een dusdanige indruk dat hij de vraag kreeg zijn visie verder te delen. En die vraag kwam niet uit één hoek. Negen maanden lag zijn boek bij de drukker. Het typeert hem. Wesley dos Santos vaart zijn eigen koers. Hij tinkert, hosselt en denkt voortdurend circulair. “Deze skills zijn niet door technologie te vervangen maar ze geven je wel de benodigde basis om de weg naar succes sneller te bewandelen.”

WATERRECREATIE
Het ontstaan van iKapitein staat uitgebreid beschreven in Ondernemen als een baas. Met vrienden zou hij, vier jaar geleden, een dagje gaan varen in Alblasserdam. Ze hadden een kortingsbon via Groupon weten te bemachtigen. Ze kwamen echter van een koude kermis thuis. Ter plekke lag er geen boot gereed. Met volle koelboxen keerden ze onverrichter zake terug. Omdat het lastig was op korte termijn een nieuwe afspraak in te plannen met de hele groep, ging hij de keer erop samen met zijn vrienden varen. “Varen was voor mij iets nieuws. Varen was iets voor rijke mensen, dacht ik altijd. In mijn omgeving had niemand een boot. Ik was op slag verliefd, verliefd op het gevoel, de vrijheid die je hebt op het water. We hadden destijds allebei 6.000 euro gespaard voor een auto. Waarom zouden we van dat geld niet zelf een trendy sloep gaan verhuren? Ik gunde iedereen dat vrije vaargevoel. Ik wist niets van waterrecreatie maar ik weet wel hoe je klanten kan trekken. Ik heb hbo-bedrijfskunde gestudeerd. Ik bouwde zelf een website. Iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Ik heb het geluk dat ik geduld heb. We hebben de sprong in het diepe gewaagd. Wij zijn allebei niet bang voor het onbekende.

Mijn vriendin Leticia is superondernemend, ze is nieuwsgierig. We hebben iKapitein samen opgestart maar ik doe het nu zonder haar omdat zij te druk is met haar drie schoonheidssalons.”

De keuze voor Historisch Delfshaven als vertrekpunt was een logische. “Ik ben geboren in de Spanjaardstraat, dit is mijn buurt. Je hebt er zoveel vaarwater maar er gebeurt niets mee. Niets levendigs in elk geval. Ik wilde een attractie op de plek waar ik ben opgegroeid. Iets waar iedereen gebruik van kan maken en plezier aan kan beleven zonder dat er sprake is van overlast. Met iKapitein wilde ik iets teruggeven aan de buurt die mij heeft gevormd, de circulaire gedachte waar ik het net over had.”

Het bleef niet bij die ene sloep. “Het varen moest zo duurzaam mogelijk. Ik had graag al gelijk een sloep gekocht met een elektrische motor maar die kon ik niet betalen. Om die tweede boot, de ecoboot, te bekostigen gaf ik me op voor de RET Aardig Onderweg. Vlak voordat ik moest pitchen hoorde ik over een drijvende plantenbak in de Rijnhaven. “Dat is ‘m, dacht ik. Het moest een sloep worden met een ingebouwd vuilvangsysteem. Tijdens het varen vangt dat systeem twintig liter aan afval op dat op het water drijft. Het publiek hoeft niet zelf actief het vuil te vangen. Dat gaat volledig automatisch. Plastic tasjes, blikjes, we hebben zelfs een kokosnoot en een lege portemonnee opgevangen met deze sloep. Het opgeviste plastic wordt gerecycled tot speeltoestellen. Ik hoop dat we op deze manier ooit een ecospeeltuin in bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp kunnen realiseren. Mijn grootste kick is dat mijn dochtertje Céline, ze is nu 2, schommelt op een toestel dat iKapitein bij elkaar heeft gevist uit de Rotterdamse wateren.” Op de website van iKapitein is het aantal kilo’s opgevangen afval nauwlettend te volgen. Op het moment van dit gesprek staat de teller op 3145 kilo.

STAATSBANKET
Inmiddels is iKapitein een serieus bedrijf met drie boten – na de ecoboot volgde een loungeboot waarin ruimte is voor twaalf personen en vijf mensen op de loonlijst. “Vanaf de eerste dag dat we gestart zijn met de verhuur zijn we volgeboekt. De vraag is zo absurd dat we boten tekortkomen.” Om deze boten te besturen is geen vaarbewijs nodig.

Wesley dos Santos dacht verder na over waterrecreatie zonder CO2-uitstoot, iets dat op spierkracht voortbeweegt, en ontdekte in Amerika Schiller Waterfietsen. Er bleek nog geen distributeur in West-Europa. Met een compagnon, Harrison dos Santos (‘geen familie’), introduceerde hij Schiller Waterfietsen in Nederland. “Deze duurzame waterbikes zijn supersteady. Het is bijna onmogelijk om eraf te vallen. Met 15 kilometer per uur gaat ‘ie best snel. Schiller is de Lamborghini onder de waterfietsen. We hebben er 80 gekocht en inmiddels 50 doorverkocht. Je kunt via iKapitein een Schiller waterfiets boeken, ik ben daarmee een klant van mezelf, maar je kunt hem op verschillende plekken in het land huren.”

Met iKapitein heeft hij aan de Aelbrechtskolk in Delfshaven sinds kort een verzamelplek met een knusse binnentuin waar voorafgaand aan de boottocht een kop (ijs-)koffie of thee kan worden gedronken en achteraf kan worden geborreld met bijvoorbeeld Kaapverdiaanse pasteitjes, kippenvleugels en zoete aardappelfriet. “Alles is bij ons halal.” Het ontmoetingscentrum kan worden afgehuurd voor kinderfeestjes, ‘we hebben maritieme kleurplaten, we doen spelletjes als koekhappen en met een kapiteinmuts op gaan de kinderen onder begeleiding het water op’, vrijgezellenfeesten en bruiloften.

“De dag erop zat ik in het stadion van Sparta weer aan tafel met Willem-Alexander, alsof het de normaalste zaak van de wereld is geworden”

Met iKapitein hebben Wesley en Leticia zich zelfs in de kijkers weten te zetten bij Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte. Ze waren uitgenodigd voor het staatsbanket tijdens het bezoek van de president van Kaapverdië, Jorge Carlos de Almeida Fonseca, en zijn vrouw Lígia Dias aan Nederland. “De dag erop zat ik in het stadion van Sparta weer aan tafel met Willem-Alexander, alsof het de normaalste zaak van de wereld is geworden. Nederlanders van Kaapverdische afkomst krijgen ieder een minuut om de koning te vertellen wat zij voor de stad Rotterdam hebben betekend. Ik ben bevoorrecht dat ik dit allemaal heb mogen meemaken. Daarom wil ik iets terugdoen, ik wil mensen inspireren, mensen helpen succes te boeken.”

Tekst

Dijlan van Vlimmeren

Beeld

Lennaert Ruinen

Meer artikelen

“Wij kunnen deze opgave aan”

12 november 2021

Als directeur van het Havenbedrijf Rotterdam staat Allard Castelein voor grote verantwoordelijkheden. Hoewel hij zelf liever over uitdagingen spreekt. Of ambities, nog beter. Niet alleen...

Lees het hele artikel

‘Zeg maar dat ik het als vrouw niet kan: ik bewijs je het tegendeel’

12 november 2021

Haar opa werkte al in de haven nog voordat de containers bestonden. Zijn verhalen maakten dusdanig veel indruk op de dan nog jonge Chyene Orth...

Lees het hele artikel