PortXL: de actieve verbinder van de maritieme wereld

12 november 2021

Think like a tugboat. Dat is het thema van de campagne die PortXL eind 2020 startte met als doel 100 innovatieve projecten te realiseren. Hoe? Door start-ups en scale-ups met bedrijven in de Rotterdamse haven te verbinden en samen te werken aan maritieme projecten. Zo kunnen de start-ups en scale-ups als een sleepboot de organisatie (het vrachtschip) dat zo gewenste duwtje geven richting de toekomst. Want zonder sleepboten bereiken vrachtschepen de haven niet. En zonder vrachtschepen is het werk van een sleepboot overbodig. Samen werken aan een toekomstbestendige haven. Een haven die schoner, duurzamer maar vooral slimmer is. Dat kan alleen door te innoveren op het gebied van automatisering, digitalisering en verduurzaming. En dat is noodzaak om de haven en de havenbedrijfssector te laten voortbestaan.

Blijven verbinden
Philip Roos, Senior Acceleration Manager bij PortXL is enthousiast over de campagne. Hij vertelt over het hoe en waarom. “PortXL is in 2015 als onafhankelijke stichting gestart omdat er grote innovatiebehoefte was bij internationaal erkende partners in de Rotterdamse haven. Hun wens was om start-ups en scale-ups de mogelijkheid te geven om oplossingen te bieden voor uitdagingen in de havenindustrie. Dat ontwikkelde zich uitstekend. Echter, 2020 was natuurlijk een ingewikkeld jaar. Budgetten voor onderzoek en ontwikkeling werden als gevolg van de crisis bevroren en veel innovatieprojecten zijn gestopt of uitgesteld. Maar we moeten verder kijken en zagen een kans om stappen voorwaarts te maken met onze oplossingsgerichte mindset. De Rotterdamse haven, die een enorme potentie heeft, moet er wel straks weer staan. Dus maakten wij van de nood een deugd en keken wij wat wij als PortXL binnen onze mogelijkheden konden doen om ondernemers met de gevestigde havenindustrie te kunnen blijven verbinden.”

MATCH by PortXL
Carolien Vat, directeur PortXL, vult aan: “We ontwikkelden MATCH by PortXL met als doel honderd projecten in een jaar te realiseren. Dat doen we door bedrijven kosteloos te verbinden met innovatieve (jonge) ondernemers die out-of-the-box durven te denken.” Daarvoor heeft PortXL de website www.matchbyportxl.com opgezet. Bedrijven kunnen daar in de vorm van een korte vragenlijst hun innovatieve uitdagingen (challenges) in de sectoren Maritime & Ports, Energy, Logistics en Chemicals & Refinery aangeven. Philip Roos: “Dat kan zo gedetailleerd als ze zelf willen. Die challenges staan geanonimiseerd gedurende een paar weken op de website en wij nodigen ondernemers uit om een oplossing te leveren. Zij weten dus niet voor welke organisatie zij hun oplossing aanbieden. Daarnaast kijken wij ook in de database van PortXL, waar inmiddels zo’n 4.300 start-ups en scale-ups zijn opgenomen, of wij daar eventuele matches kunnen maken. Vervolgens selecteren wij ongeveer tien ondernemers en stellen per oplossing een rapport van maximaal 1 A4 op. Dit overhandigen wij aan het betreffende bedrijf. Zit er een interessante oplossing tussen? Dan verzorgt PortXL de introductie en handvatten voor een mogelijke samenwerking. Gedurende het project bieden wij drie maanden digitale ondersteuning aan.’

100 projecten in een jaar
De bedoeling is om honderd innovatieve projecten in een jaar te realiseren. Is dat realistisch? Philip Roos: “Jazeker. MATCH by PortXL is in november 2020 gelanceerd en we hebben inmiddels meer dan 200 uitdagingen ontvangen. Daar zijn we blij mee, maar het mogen er nog veel meer worden. We willen namelijk zo snel mogelijk 200 bedrijven bedienen, 400 innovatieve uitdagingen verwerken, 2.000 start- en scale-ups matchen en zo die 100 innovatieve projecten tot stand brengen.”

Accelerator programma en de business fast track
MATCH by PortXL is een onderdeel van de activiteiten van PortXL. De corebusiness is het begeleiden van innovatieve (jonge) ondernemers bij het ontwikkelen van hun product en de groei van hun bedrijf en hen te verbinden met het bedrijfsleven in de haven. Daartoe worden deze ondernemers vanaf de start van PortXL in 2015 elk jaar uitgenodigd om mee te doen met het 3-maanden accelerator programma. Carolien Vat: “Dit start met een uitgebreid selectieproces waar meer dan 250 vertegenwoordigers uit de havenindustrie, inclusief onze partners, aanwezig zijn. Na een intensief selectietraject presenteren de beste ondernemingen zich tijdens de PortXL selectiedagen. Daar kunnen ze in gesprek gaan met geïnteresseerden en worden ze door hen beoordeeld. Op basis van twee intensieve dagen met meer dan 1.500 beoordelingen nodigen wij vijf start-ups en tien scale-ups uit die het potentieel hebben om de maritieme industrie te veranderen. Start-ups sluiten zich aan bij het accelerator programma, de scale-ups nemen deel aan de business fast track, waarin er direct aan een project wordt gewerkt. Dit zijn intensieve 3-maanden programma’s, waarbij mentorschap van het bedrijfsleven centraal staat. De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het genereren van business, wij proberen zoveel mogelijk deuren te openen door hen bij bedrijven hun innovatie te laten presenteren of een pilot te laten starten. De acceptatie van nieuwe initiatieven is in deze markt best laag, maar we zien een groei. Innoveren van buiten naar binnen wordt door bedrijven meer en meer als waardevol bestempeld, je hoeft niet alles zelf te doen. Het 3-maanden acccelerator programma en de business fast track start dit jaar op 6 september en eindigt met de Shakedown op 2 december. Tijdens dit evenement pitchen de vijftien partijen hun innovatie voor zo’n 500 – 600 vertegenwoordigers uit de industrie en worden de samenwerkingen die tijdens het programma zijn ontstaan getekend.”

Ketenregisseur
PortXL fungeert dus als ketenregisseur. Philip Roos: “Innovatie gebeurt niet in isolatie, vertrouwen is belangrijk binnen en tussen organisaties. Wij verbinden al ruim vijf jaar en worden door het bedrijfsleven nu steeds meer als een keurmerk rondom innovatie gezien. Zo’n positie verkrijg je natuurlijk niet zomaar. We hebben veertien partners. Ons netwerk is in de loop der jaren gegroeid. We hebben zes accelerator programma’s gedraaid in Rotterdam en Singapore voor start-ups en vier business fast tracks voor scale-ups. Er zijn meer dan 200 contracten tussen bedrijven en de PortXL alumni getekend, we hebben bijna 100 start-ups/scale-ups vooruit geholpen, 94% van die groep bestaat nog steeds en, zoals gezegd, onze database bevat ruim 4.300 innovatieve ondernemingen wereldwijd en groeit elke dag. De selectiecriteria voor onze database zijn streng. Dus als wij een corporate in contact brengen met een ondernemer, dan kan en mag hij een bepaalde kwaliteit verwachten.”

PortXL over vijf jaar
Op de vraag waar PortXL over vijf jaar staat, antwoordt Carolien Vat: “Ik leg de lat graag hoog: dan zijn wij wereldwijd de one stop shop voor havengerelateerde innovatie. Iedereen die zich binnen die wereld bevindt, weet ons platform of onze systemen te vinden. Of het nu een oplossing, evenement of training is: bij PortXL vind je wat je nodig hebt.”

*Noot van de redactie: op het moment van schrijven kunnen wij met trots vertellen dat PortXL door Emerce 100 (www.emerce.nl) is uitgeroepen tot nummer #1 accelerator in Nederland!

Tekst

Conny Rijken

Beeld

Rick Arnold

Meer artikelen

De haven dendert door

12 november 2021

Ineens was daar het welbekende mailtje van Naomi van Onze Haven. Het magazine zou weer verschijnen. Of ik mijn column weer op wilde pakken. Wederom...

Lees het hele artikel

“Ik proef dat we de mens zijn vergeten die het havenwerk moet doen”

12 november 2021

Al op zeer jonge leeftijd werd Werner Brandao (33) afhankelijk gemaakt van andere mensen. Doctoren die hem op 4-jarige leeftijd hielpen strijden tegen kanker. Later...

Lees het hele artikel