Eindeloze mogelijkheden

3 augustus 2020

Automatisering, blockchain, AI, AR, smart shipping, open data, internet of things, autonoom varen… Zomaar een paar begrippen die je om de oren vliegen in de haven van nu.

Ik zie overal geweldige initiatieven ontstaan, pioniers opstaan en nieuwe ideeën geboren worden. Van de start-ups naast mijn kantoor op de RDM Campus tot de gevestigde havenbedrijven; op veel plekken ontstaan nieuwe verdienmodellen en toepassingen om onze haven slimmer en efficiënter te maken. Ik word enthousiast en blij van de kansen die deze nieuwe haven biedt, ook zeker voor een nieuwe generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt. Het maakt de haven aantrekkelijk om in te werken en biedt eindeloze mogelijkheden voor wie ondernemend is.

‘Hoe maken we van deze nieuwe slimme haven ook Onze Haven?’

Om de juiste mensen te vinden die meegaan in deze vaart der volkeren wordt er veel nieuw (IT) talent gezocht. Havenbedrijven vestigen zich steeds vaker met een kantoor in het Rotterdamse centrum om maar aantrekkelijk genoeg te zijn voor deze schaarse talenten. Dat betekent ook dat het echte havenwerk steeds verder van de kantoren af komt te staan.

Wat gaat dat betekenen voor Onze Haven? En hoe zit het met de huidige generatie havenmedewerkers? De experts met hun jarenlange ervaring in het havenwerk? Juist deze mensen zie ik als de kracht van Onze Haven, het zijn deze mensen die de haven een unieke plek maken om in te werken en die de haven draaiende houden. Kan iedereen mee met deze nieuwe realiteit? En hoe gaan we dat de komende jaren doen? Hoe maken we van deze nieuwe slimme haven ook Onze Haven?

Hoog tijd om dat gesprek te gaan voeren, met alle generaties. De Jong Havenvereniging gaat op 15 oktober, tijdens Portalx, de discussie aan. Zodat we klaar zijn voor Onze Haven van de toekomst, een haven waar we met hetzelfde plezier kunnen werken, dezelfde Rotterdamse mentaliteit houden en dat nog veel slimmer, efficiënter en duurzamer doen dan nu!

Tekst

Lisette van der Pijl

Beeld

Marc Nolte

Meer artikelen

”Als een man dit kan, kan ik het ook”

4 augustus 2020

Shannen van Hien (27), op Instagram bekend onder de naam Miss Harbour, is one of the guys in de Rotterdamse haven. Ze is de enige...

Lees het hele artikel

Roy Romeijn: “Ik wil niet op een tassie”

29 juli 2020

Zijn vader, de rots in zijn branding, had echte zeebenen en voer de hele wereld over. Kraanmachinist Roy Romeijn (45), beter bekend als de Rotterdamse...

Lees het hele artikel